מאוזנים לטובת חמאס: כך נראית ההטיה של האו"ם

במשרד התפוצות אספו התבטאויות של בכירי הארגון ועובדיו מאז החלה מלחמת חרבות ברזל • התוצאות? גם הפעם לא מפתיעות • או"ם שמום, גרסת 2023

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש , רויטרס
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש. צילום: רויטרס

הטיית האו"ם נגד ישראל היא כנראה אחד הסודות הגלויים ביותר בעולם, ואפילו הטבח של 7 באוקטובר לא שינה את התמונה הכללית. בשבועיים הראשונים לאחר הזוועות בעוטף עזה התמקד הארגון באופן חד־צדדי בפעולה של ישראל ברצועה, ולא בחטיפה וברצח של מאות מאזרחי ישראל.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 1:43
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 1:43
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    לאחר הנאום המקומם, מזכ"ל האו"ם מבהיר: "בהלם מההצגה המסולפת של דברי"

    בחטיבת המחקר של משרד התפוצות אספו ציוצים של ראשי הארגון ועובדיו שמראים כי האו"ם אימץ כמעט לחלוטין את הנרטיב הפלשתיני, כאשר הטבח זכה רק לגינוי רפה. מזכ"ל הארגון, אנטוניו גוטרש, אמר כי הטבח "לא התרחש בחלל ריק" וקבע כי צה"ל ביצע הפרות ברורות של החוק הבינלאומי. אבל גוטרש אינו יחיד.

    ב־17 באוקטובר צייצה מנכ"לית יוניס"ף, קתרין ראסל, נגד ישראל על "תקיפת בית החולים אל־אהלי" וקראה להגנתם של כל האזרחים בעזה. היא טענה גם כי נהרגו מאות בתקיפה חרף העובדה שמספרים אלה, כמו גם האשמת ישראל בתקיפה, הופרכו זמן קצר לאחר מכן. בעמוד הפייסבוק של הארגון בישראל מוזכרת קריאה של ראסל להחזרת הילדים החטופים מעזה, אך כל התבטאויותיה נגד ישראל והדאגה המוטית כלפי צד אחד במשוואה נעלמו.

    לאחר הזוועות בעוטף עזה התמקד הארגון באופן חד־צדדי בפעולה של ישראל ברצועה. עצרת האומות המאוחדות (ארכיון), צילום: איי.אף.פי

    תת־מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, מרטין גריפיתס, ביקר את ישראל על שיצרה עבור תושבי עזה מסדרון הומניטרי להתפנות מאזורי הקרבות כדי שלא ייפגעו. ב־13 באוקטובר כתב: "החבל סביב האוכלוסייה האזרחית בעזה מתהדק. איך 1.1 מיליון בני אדם אמורים לנוע באזור מלחמה צפוף בפחות מ־24 שעות? אני רועד מהמחשבה מה יהיו ההשלכות ההומניטריות של צו הפינוי". בפעם אחרת כתב: "המצב ההומניטרי בשטחים הפלשתיניים הכבושים הולך ומחמיר, ה־UNCERF הקצה סכום של 9 מיליון דולר כדי לאפשר מאמצי סיוע באופן מיידי". מנגד, מצב החטופים לא גרם לגריפיתס להתבטא אפילו פעם אחת. גם לא ההימצאות של חמאס בתוך שטחי בתי החולים.

    לין הייסטינגס, שליחת הארגון ליו"ש ולעזה, לא מצאה מילת אמפתיה למאות הנרצחים בישראל - אבל כן הקימה זעקה לטובת העזתים ובהם אלפי המחבלים. כך, למשל, ב־10 באוקטובר, שלושה ימים אחרי הטבח, פרסמה הייסטינגס הצהרה תחת הכותרת הסטרילית "פעולות האיבה בין קבוצות חמושות פלשתיניות ברצועת עזה לבין ישראל". בטקסט הוקדשה פסקה קצרה לרצח הישראלים, שאר ההצהרה מוקדשת לסבל בעזה.

    ביקר את ישראל על שיצרה עבור תושבי עזה מסדרון הומניטרי. מרטין גריפיתס, צילום: רויטרס

    צביעות עולמית

    נראה שגם מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר תאודרוס אדהנום גברה־יסוס, מודאג מהמצב בעזה בלבד. "14 מתוך 36 בתי חולים ושני מרכזים מיוחדים בעזה אינם מתפקדים עקב מחסור בדלק וכן בגלל נזקים, התקפות וחוסר ביטחון. בתי החולים שנותרו פתוחים עמוסים ב־40% יותר חולים ממה שהם נועדו לנהל. ארגון הבריאות קורא לאפשר גישה דחופה ומתמשכת לסיוע הומניטרי. אנו ממשיכים לקרוא להגנה אקטיבית על אזרחים ושירותי בריאות ולהפסקת אש הומניטרית".

    ב"אמנסטי" קראו לחקור את ישראל "בגין פשעי מלחמה". מנכ"לית הארגון צייצה ב־18 באוקטובר בעקבות ביקור הנשיא ביידן בישראל כי על ישראל להסיר את "המצור הבלתי חוקי על עזה", לאפשר גישה לסיוע הומניטרי ולבטל את ההנחיה לפינוי אזרחים מצפון רצועת עזה. בעקבות הפיצוץ בבית החולים אל־אהלי, שנגרם עקב שיגור כושל מתוך עזה, כתבה: "100 הרוגים הם עלות התמיכה הבלתי מסויגת של ארה"ב והאיחוד האירופי בישראל".

    הפגנה בלונדון נגד ישראל (ארכיון), צילום: איי.אף.פי.

    אבי כהן־סקלי, מנכ"ל משרד התפוצות, אמר ל"ישראל היום": "נפעל ביתר שאת כדי לחשוף את פרצופם האמיתי של ארגונים אלו וננקוט את כל הכלים האפשריים נגד אלה שבמעשיהם מקדמים בפועל פעולות טרור נגד מדינת ישראל ואזרחיה".

    דובר אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, גיל נוה, מסר: "אמנסטי אינטרנשיונל בכל רחבי העולם התבטאה למען החטופים, פועלת למען שחרורם, גינתה את פשעי חמאס המחרידים ב-7 באוקטובר בחריפות, ופועלת לחקירתם כפשעי מלחמה ואולי אף מעבר לכך. כך גם מזכ"לית אמנסטי העולמית, אנייס קלאמאר. אמנסטי אינה מותחת ביקורת על ישראל ללא סיבה, ופועלת לבחון הפרות של זכויות אדם במלחמה בעזה כפי שהיא עושה ברחבי העולם".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר