דני דנון: "נתניהו צריך לפרגן לטראמפ בכל הזדמנות רלוונטית"

מי ששימש כשגריר ישראל באו"ם, סבור שכדי להתגבר על משקעי עבר עם הנשיא האמריקני לשעבר, על רה"מ להזכיר  תדיר את תרומתו ל"הסכמי אברהם" • עוד הוסיף: "נתניהו חייב למצות את המהלך מול סעודיה"

דנון. "להתגבר על המכשולים"

חבר הכנסת, דני דנון (ליכוד), שכיהן כשגריר ישראל באו"ם בתקופת ממשל טראמפ, אומר ל"ישראל היום" כי ראש הממשלה נתניהו צריך לציין את התרומה של טראמפ להסכמי אברהם "בכל הזדמנות רלוונטית". זאת, בין השאר, גם על רקע לפרויקט התשתיות במזרח התיכון עליו הכריז אתמול הנשיא ג'ו ביידן (ראו ידיעה תחתונה).

נתניהו חשף: "יורש העצר הסעודי בן סלמאן תרם להשגת הסכמי אברהם" // מתוך הפייסבוק

דנון: "הרגישות הקיימת מחייבת היצמדות חד־משמעית לעובדות ופרגון לטראמפ ולביידן על בסיס עובדתי ברור"

בתגובה להערכה שפורסמה ב"ישראל היום" לפיה טראמפ עשוי ליצור סחף במפלגה הרפובליקנית שיכשיל את ההסכם בין ארה"ב לסעודיה, אומר דנון כי "טרמאפ מרגיש מאוכזב גם מכך שהקול היהודי ברובו הגדול הצביע לביידן בבחירות 2020, וגם מהעובדה שנתניהו בירך את ביידן לטעמו מוקדם מידי - למרות שעובדתית זה לא היה מוקדם מידי, אבל כך טראמפ רואה את זה".

כדי להתגבר על המשקעים של הנשיא לשעבר, אך גם לשמור על יחסים תקינים הנשאי הנוכחי, סבור דנון כי "הרגישות הקיימת מחייבת היצמדות חד משמעית לעובדות ופרגון לטראמפ וביידן על בסיס עובדתי ברור, ובהקשרים הנכונים".

רה"מ נתניהו, צילום: אורן בן חקון

לדבריו "ביקור נתניהו באיחוד האמירויות בנובמבר הקרוב מייצר הזדמנות טובה להזכיר את תרומתם האדירה של טראמפ וקושניר להסכמי אברהם. כמו כן ראוי לציין בכל מקום רלוונטי את התרומה של טראמפ, ליציאה מהסכם הגרעין, העברת השגרירות לירושלים וההכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן. בד בבד, מול הנשיא המכהן ביידן יש לציין ולהוקיר את מאמציו לקידום נורמליזציה עם ערב הסעודית שקורה בימים אלו".

ההתחלה הייתה מתוחה

דנון, שכיהן כשגריר ישראל באו"ם בשנים 2015-2020, מול ממשלי אובמה וטראמפ, הוציא לאחרונה בעברית את הספר "בגוב האריות" המתאר את פעילותו הדיפלומטית במסדרונות האו"ם. בספר מתוארים פרקים לא ידועים במערכת היחסים בין ארה"ב וישראל באותן שנים. בין היתר חושף דנון כי מערכת היחסים הראשונית בין טראמפ ונתניהו הייתה מתוחה, בעיקר בשל חשדות של הנשיא לשעבר כי נתניהו אינו מעוניין להשיג הסכם שלום.

חרף מורכבות היחסים בין נתניהו ובין ביידן וטראמפ, ולמרות הקשיים הרבים בדרך להסכם עם סעודיה, דנון סבור כי ישראל צריכה לנסות להתגבר על המכשולים.

טראמפ. "אווירת בחירות", צילום: איי.פי

"בתחילת הדרך ממשל ביידן דיי התרחק מהנושא של קידום הסכמי אברהם שנתפסו כמורשת טראמפ אבל היום יש הבנה שמהלך כזה אם יבשיל מחזק את ארה"ב באזור. אם הנשיא ביידן מפגין נכונות לקדם נורמליזציה עם ערב הסעודית, מבחינת האינטרס הישראלי זה מבורך ולכן נתניהו חייב למצות את המהלך. הסכם עם ערב הסעודית הוא משמעותי בפני עצמו אבל גם יפתח את הדלת למדינות מוסלמיות רבות לנרמל את היחסים עם ישראל. זהו מהלך שובר שוויון. לוחות הזמנים הם די לחוצים, כיוון שבתוך מספר חודשים המערכת בארה"ב תיכנס לאווירת בחירות ויהיה קשה לקדם מהלכים בזירה הבינלאומית".

באשר לתרחיש האפשרי שבו טראמפ ייבחר מחדש לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2024 אומר דנון כי, "אני בטוח שבמידה וייבחר, טראמפ יידע לייצר עבודה משותפת עם ממשלת נתניהו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר