ברמאללה החליטו להעמיד לבחינה מחודשת את היחסים עם ישראל ובהם התיאום הביטחוני והכלכלי. יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן אמר היום בנאומו בוועידת הליגה הערבית בשארם א-שייח' כי "הקשר עם ישראל אינו יכול להימשך כפי שהיה בשנים האחרונות. כל הסימנים מצביעים על כך שבישראל אין פרטנר לשלום, לכן אי אפשר לראות במהלכים הבין לאומיים של הפלשתינים צעדים חד צדדיים". בנוסף אמר אבו-מאזן כי הפלשתינים יפנו לעצרת האו"ם על מנת לדרוש "הגנה בין לאומית מהכיבוש הישראלי".
יו"ר הרשות התייחס בדבריו לבחירות לכנסת ה-20 ואמר כי "ישראל בחרה בקיצוניות". בתגובה לדבריו מסרו גורמים מדיניים בישראל כי "ישראל פועלת באחריות כדי לייצב את המצב באזור ובימים האחרונים הוכיחה את זה שוב במעשים, על אבו מאזן לפעול באותה דרך כדי לא להביא להבערת האזור".
בתוך כך, הבכיר הפלשתיני סעיב עריקאת, שעמד בראש צוות המו"מ עם ישראל, השווה בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו למנהיג דאע"ש אבו בכר אל בגדדי ואמר כי: "אין הבדל בין הטרור שמבצע ארגון דאעש לטרור שמבצעת ישראל בפלשתינים". בבעקבות החלטת נתניהו להעביר לפלשתינים את כספי המיסים שהוקפאו מאז חודש דצמבר אשתקד אמר עריקאת כי: "על הקהילה הבינלאומית היה לפעול לשם עצירת המהלך הפיראטי שנקטה ישראל בניגוד להסכמים שנחתמו בין הצדדים".
"מהלך פוליטי לא ראוי"
ראש מערך התאום האזרחי ברשות הפלשתינית, חוסיין א–שייח', מסר כי מחר (ראשון) יפגשו צוותים של הרשות הפלשתינית עם נציגים ישראלים על מנת לדון בהעברת כספי המיסים. לדברי א–שייח', הכספים שישראל תעביר לפלשתינים ישמשו לתשלום משכורות לעובדי הרשות שקיבלו רק מחצית משכרם בחודשים האחרונים. הוא הוסיף כי הקפאת כספי המיסים הייתה מהלך פוליטי לא ראוי וכי ישראל לא עשתה חסד עם הפלשתינים כאשר העבירה את הכספים המגיעים להם.
ארצות הברית בירכה על החלטת נתניהו להעביר לרשות הפלשתינית את כספי המסים. דובר מחלקת המדינה האמריקני ג'ף ראתקה מסר כי "זהו צעד חשוב שיועיל לעם הפלשתיני, שיעזור לייצב את המצב בגדה המערבית".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ביום שישי החליט נתניהו להעביר לרשות הפלשתינית סכום של 1.2 מיליארד שקלים שעוכבו לפני הבחירות. מדובר בכספי המיסים שישראל גובה בנמלי הארץ עבור סחורות שמיועדות לפלשתינים. בכך ביטלה ישראל את צעד הענישה המשמעותית שנקטה נגד הרשות הפלשתינית בעקבות פניית אבו מאזן לאו"ם ולבית הדין הפלילי בהאג.
הניסיון כשל בעקבות לחץ בינלאומי
הניסיון להעניש ולהרתיע את הפלשתינים לא צלח והם לא עצרו את המהלכים החד צדדים. לעומת זאת, הלחץ הבינלאומי על נתניהו הניב את התוצאה להסיר את הסנקציה. שחרור הכספים נעשה לאחר גינויים מצד האמריקנים והאירופאים ולאחר שדרשו ולחצו על ישראל לבטל את המהלך, גם מתוך חשש שהצעד יגרום למיטוט הרשות.
לשכת ראש הממשלה הודיעה בסוף השבוע כי נתניהו קיבל את ההחלטה לאור המלצת שר הביטחון משה יעלון, צה"ל והשב"כ. בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר כי "ההחלטה נתקבלה בין השאר מתוך שיקולים הומניטריים ובראייה כוללת של האינטרסים של ישראל בעת הזאת". ראש הממשלה נתניהו הסביר את המהלך ואמר כי "במצבו המדרדר של המזרח התיכון נדרש לפעול באחריות ובשיקול דעת, לצד מאבק נחוש בגורמים הקיצוניים".
בעקבות כך יועברו כספי המיסים שנצברו בחודשים דצמבר עד פברואר, כשבכל אחד מהם הצטבר סכום של כמאה מיליון דולרים. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי מהכספים יקוזזו 100 מיליון שקלים עבור שירותים שנתנו חברות ישראליות לאוכלוסייה הפלשתינית כגון חשמל, מים ובגין ימי אשפוז של פלשתינים בבתי חולים בישראל.