אפשר היה לחשוב שהמעבר משקיות פלסטיק לשקיות נייר הוא צעד חיובי בדרך להצלת הסביבה, אך מסתבר שהמציאות מורכבת הרבה יותר.
בעוד שמדינות רבות בעולם אוסרות את השימוש בשקיות פלסטיק חד-פעמיות, מחקרים חדשים מראים שהחלופה הפופולרית - שקיות נייר - עלולה להיות בעייתית לא פחות מבחינה סביבתית.
מחקר מקיף שנערך על ידי הסוכנות לאיכות הסביבה בבריטניה ופורסם ב״ניו יורק טיימס״ קבע באופן ברור: כדי ששקית נייר תהיה שוות ערך מבחינת השפעתה על הסביבה לשקית פלסטיק אחת, צריך להשתמש בה לפחות שלוש פעמים. המשמעות היא דרמטית, במיוחד כשרוב האנשים משתמשים בשקיות נייר פעם אחת בלבד לפני שהן נקרעות או נזרקות.
"שקיות נייר צורכות יותר אנרגיה בתהליך הייצור שלהן, ובמזבלות הן מייצרות גזים מזיקים כמו מתאן ופחמן דו-חמצני בזמן שהן מתפרקות," מסביר ל״ניו יורק טיימס״ ד"ר סטיבן כהן, מומחה לסביבה מאוניברסיטת קולומביה. "השאלה האמיתית שאנשים בערים שואלים את עצמם היא 'האם השקית הזו תחזיק מעמד עד שאגיע הביתה?'".
המספרים לא משקרים
מחקר נוסף שנערך בדנמרק ב-2018 הגיע למסקנות דומות. החוקרים הדנים גילו שדווקא שקיות פלסטיק רגילות הן בעלות ההשפעה הסביבתית הקטנה ביותר מבין שמונה סוגי שקיות קניות שנבדקו.
ומה לגבי הזבל? בארה"ב ממחזרים כ-43 אחוזים משקיות הנייר - הרבה יותר מ-10 האחוזים בלבד של שקיות הפלסטיק. אבל עדיין, רוב השקיות מכל הסוגים מגיעות למזבלות בסופו של דבר.
השקיות הרב-פעמיות - לא תמיד הפתרון המושלם
גם הפתרון הפופולרי של שימוש בשקיות בד רב-פעמיות אינו מושלם. לפי המחקר הבריטי, בשקית כותנה צריך להשתמש 131 פעמים כדי שתהיה שווה מבחינה סביבתית לשקית פלסטיק חד-פעמית אחת. המחקר הדני אף קבע מספר גבוה יותר - 149 פעמים.
"זה בגלל האדמה, המים והדשנים הדרושים לגידול כותנה, האנרגיה הנדרשת לעיבוד החומר, והעובדה שרוב שקיות הכותנה מגיעות מסין או הודו," מסבירה ד"ר סמנתה מקברייד, מומחית לטיפול בפסולת עירונית מניו יורק.
אז מה הפתרון?
המומחים מסכימים: המפתח הוא שימוש חוזר, לא משנה מאיזה חומר עשויה השקית. "אם משתמשים בשקית כותנה מאה פעמים, היא אולי תיראה מלוכלכת ויצטרכו לכבס אותה, אבל זה אומר שלא היה צורך לייצר 100 שקיות נייר או פלסטיק אחרות", אומר ד"ר מייקל אוברקאש, מנהל ארגון סביבתי הבודק את ההשפעה הסביבתית של מוצרים.
ההמלצה הטובה ביותר היא להשתמש בשקיות רב-פעמיות העשויות מחומרים ידידותיים לסביבה כמו קנבוס או במבוק, עדיף מתוצרת מקומית, ולהשתמש בהן שוב ושוב. מקברייד מוסיפה אזהרה חשובה: "אל תאספו הרבה שקיות בד - זה רק מחמיר את הבעיה".
בשורה התחתונה, המספרים מדברים בעד עצמם. החשבון הסביבתי פשוט: שימוש חוזר הוא המפתח, לא משנה מאיזה סוג השקית. אז בפעם הבאה שאתם בסופר, כדאי לחשוב פעמיים לפני שאתם לוקחים שקית חדשה - לא משנה מאיזה סוג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו