שריפות הענק שהתחוללו בחודש האחרון במחוז לוס אנג'לס התעצמו בכ־25% עקב התחממות כדור הארץ. מסקנה זו עולה ממחקר שערכו מיידית, עם דעיכת חלק מהשריפות, חוקרי אוניברסיטת קליפורניה (UCLA).
מאז 7 בינואר התפרצו באזור עיר המלאכים 12 שריפות, ששתיים מהן דורגו כראשונה וכשנייה בהרסנות שלהן בהיסטוריה של דרום קליפורניה כולה. כ-12 אלף בתים נשרפו, וכן כ־156 קמ"ר נשרפו כליל על ידי שריפות הענק האלו.
התהליך שהוביל למציאות הקשה הזו קשור בוודאות, על פי החוקרים, לנדנדת האקלים במחוז - אשר נגרמת על ידי התחממות כדור הארץ ואשר גורמת לאי-יציבות אקלימית מוגברת. הנדנדה הזו גורמת, למשל, לחורפים גשומים בצורה חריגה, ואז לחורפים חמים ויבשים בצורה חריגה גם כן.
דוגמה למציאות הזו היא שני החורפים שעברו לפני עונת הגשמים הנוכחית. בשני החורפים ההם כמות המשקעים שירדה באזור הייתה כפולה מהכמות הממוצעת הרגילה. גשמים אלו הובילו לצמיחה מאסיבית של שיחים נמוכים וקוצים מסוגים רבים, והאזור של מרחב העיר היה הירוק ביותר שנראה מאז שנת 2000.
אחרי שני החורפים הללו הגיעה עונת 2025-2024, שכמות הגשמים שירדה בה עד כה חריגה במיעוט שלה. במקביל, הקיץ היה חם והסתיו היה חמים, ומחודש מאי ועד ינואר ירדו ברחבי העיר כ-8 מ"מ גשם בלבד.
בדרך כלל ינואר הוא חודש רטוב מאוד במחוז לוס אנג'לס, ורק פברואר רטוב ממנו. אלא שהשנה ינואר היה יבש כמעט לחלוטין, וכרגע נראה כי גם פברואר יהיה יבש. מיעוט הגשמים הזה, החום שהיה וההתאחרות המשמעותית של עונת הגשמים השנה הובילו להתייבשות גדולה מאוד של צמחיית השיחים והקוצים שצמחה בשני החורפים שעברו עקב המשקעים.
על פי המדענים שבדקו את יובש השיחים במחוז, אלו היו יבשים וללא לחות ברמה קיצונית, שדירגה את היובש במקום השישי אי־פעם מבחינת עוצמתו.
ההתייבשות הזו יצרה מצב שבו כל גץ אש עלול להצית שריפת ענק, שתזין עצמה מהיובש הנרחב ומהכמות הגדולה של השיחים והקוצים שיבשו לחלוטין. אל המציאות הזו נוספו השנה גם רוחות סנטה אנה חזקות מאוד ויבשות, שמגיעות מעומק היבשת. הרוחות החזקות הללו, שנחשבות לחזקות ביותר בעשור האחרון, הגיעו בחלק מהמקרים למהירות של 160 קמ"ש, והן דחפו את הלהבות בעוצמה רבה והעצימו את השריפות, שגם בלעדיהן היו גדולות מאוד.
להתכונן טוב יותר
בסיכום מחקרם מציינים החוקרים כי מצבים כאלה של נדנדת מזג אוויר יימשכו גם בשנים הבאות. המשמעות היא שהסיכון לשריפות ענק אפילו יותר גדולות מאלו של השנה עולה משמעותית. לכן החוקרים קוראים לרשויות העירוניות והמדינתיות להתחיל להתכונן טוב יותר למצב החדש, בין השאר על ידי דיכוי מאסיבי של גורמי השריפות, ובהם גם שטחי השיחים והקוצים שמשגשגים אחרי גשמים עזים.
כמו כן, הם ממליצים על שינוי בצורת בניית הבתים והפיכת העמידות שלהם לשריפות למשמעותית הרבה יותר. כך המבנים באזור יישרפו בפחות מהירות וקלות, והנזקים ברכוש יקטנו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו