כוננות קייטנות: החופש הגדול מעבר לפינה, ובשל חוסר ההסכמות בין ארגון המורים, הסתדרות המורים ומשרד החינוך, עדיין לא ידוע מתי יתחילו ומתי יסתיימו מסגרות הקיץ הפורמליות. בעיה זו מעמידה במצב של חוסר אונים עיריות ומפעילי קייטנות פרטיות, שלא יודעים מתי יחלו לפעול.
צילום: משה בן שמחון, newsenders, פז בר
הפלונטר של תחילת החופש הגדול וסיומו עדיין לא נפתר, ומי שעלולים לשלם את המחיר הם הרשויות המקומיות, ההורים ומפעילי הקייטנות, שכן כל עוד אין תאריך - הם לא יכולים להיערך להמשך חופשת הקיץ.
משרד החינוך קבע כי שנת הלימודים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים תסתיים ב־13 ביולי, ומייד לאחר מכן יחלו המסגרות של "בתי הספר של החופש הגדול", שיפעלו עד 6 באוגוסט. למעשה, עובדי ההוראה של הסתדרות המורים (בראשות יפה בן דוד) נותנים תשעה ימי לימוד נוספים (עד 13 ביולי), אך מכיוון שארגון המורים (בראשות רן ארז) מסרב לתת את תשעת הימים - גם בהסתדרות המורים מאיימים שלא לתת אותם. במצב הזה שנת הלימודים תסתיים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים ב־30 ביוני.
המצב גורם לחוסר ודאות בקרב כמה גורמים. ראשית, מדובר בהורים - שלא יודעים מתי תסתיים שנת הלימודים, ולא יודעים לאילו מסגרות ובאילו תאריכים הם אמורים למצוא סידור לילדים. הקבוצה השנייה היא הרשויות המקומיות והמפעילים, שאמורים להפעיל את פרויקט "בתי הספר של החופש הגדול". השנה מספר הילדים יוכפל, כי הצטרפו גם כיתות הגן וגם תלמידי כיתות ד' - ולכן יש למצוא כוח אדם מיומן בכמות מספקת כדי להפעיל את המסגרות.
"כלום לא סגור"
"כלום עדיין לא סגור, יש הרבה חוסר ודאות - זה מה שמאפיין את כל מערכת החינוך בתקופה האחרונה", אומר מנהל מינהל חינוך בעיר גדולה בארץ, "החינוך בנוי נדבך על נדבך, מסגרות אחר הצהריים על מסגרות הבוקר, מסגרות הקיץ על מסגרות שנת הלימודים, וכן הלאה - וכשמשהו מאוד בסיסי כמו מועד סיום שנת הלימודים אינו ידוע, אין יסודות לבנות את ההמשך. תוסיפו לזה את העלייה בתחלואה, והנחיות סותרות של משרד הבריאות, משרד החינוך והרשות המקומית - וקיבלתם קיץ של כאוס גדול".
מסגרות נוספות שנועדו לסייע להורים ושקיומן מוטל כעת בספק הן "קייטנות ציבוריות מפוקחות", שעלותן נחשבת נמוכה יחסית. מדובר בקייטנות של משרד הפנים, שמי שיזם אותן היה השר אריה דרעי. במסגרתן, הרשויות המקומיות מחויבות לספק מסגרות לילדים עד כיתה ו'. כך, למשל, בקיץ שעבר, עבור תקופה של כשלושה שבועות לילדים בבתי הספר היסודיים, ההורים שילמו 612 שקלים לילד עד הצהריים, ועד השעה 16:00 - תוספת של 380 שקלים.
אלא שהשנה יש אי־בהירות גדולה ברשויות המקומיות, מכיוון שהן עדיין לא קיבלו הנחיות ממשרד החינוך. כמו כן, רוב הרשויות עדיין לא פרסמו את הקייטנות, ולכן לא ידוע מה תהיה ההיענות מצד ההורים. מעל הכל, הסעיף בחוק שדורש 15 יום להפעלת הקייטנה הציבורית, אינו תואם את המצב השנה, מכיוון שהקייטנות של החופש הגדול צפויות להיערך עד 6 באוגוסט - וכך לא נשארו מספיק ימים לקיים את הקייטנה.
בתוך כך, חוסר הוודאות משפיע גם על מפעילי קייטנות פרטיות. אף שקייטנות אלו פעמים רבות יקרות יחסית, הן המוצא האחרון של ההורים להשגחה ולהפעלה של הילדים בקיץ, שיאפשרו להם לצאת לעבודה במהלך חופשת הילדים.
הורים רבים רושמים את הילדים לקייטנות כאלה כאשר מסתיימות כל המסגרות המוזלות מטעם משרד החינוך או העירייה. עם זאת, יש גם הורים שמלכתחילה בוחרים לרשום את ילדיהם לקייטנות פרטיות, שנחשבות "עשירות" יותר וכוללות יציאה לאתרים שונים, הזמנת אורחים מפורסמים או עריכת סדנאות בתחומים מגוונים. העניין הוא שכל עוד לא ידוע מתי תסתיים שנת הלימודים ועד מתי יימשכו המסגרות, מפעילי הקייטנות לא יודעים לומר בבירור מהם התאריכים שבהם יפעלו.
"הבעיה - חוסר ודאות"
חנוך לוין, מנכ"ל "מרחבים", רשת קייטנות אשר מקשרת בין גופים במשק לבין מפעילי קייטנות ובעל קייטנה, מסביר כי "הבעיה העיקרית היא שיש אי ודאות. אם לא יודעים מתי בתי הספר מסתיימים, אי אפשר ללכת ולבנות קייטנות, אף אחד לא יודע איפה מתחילים. האבסורד הוא שאנחנו מפעילים גם את הקייטנה של ילדי הכנסת - והם בעצמם לא יודעים מה יקרה".
לוין מוסיף כי "יש חשש גדול מאוד, יש ועדי עובדים שבכל שנה נרשמים אצלנו לקייטנות, אך השנה עדיין לא החלה ההרשמה והכל עומד. אין שום מתווה לקייטנות, אי אפשר להוציא רישיון כי אין השתלמויות לבעלי קייטנות".
עוד בנושא:
כך נערכת מערכת החינוך לפתיחת שנת הלימודים הבאה
המדריך להורה המבולבל: כל הפרטים והכללים בחזרה למוסדות החינוך
מזכ"לית הסתדרות המורים: "אנחה את הגננות שלא להתנדב בל"ג בעומר"
לדבריו, הקורונה והמצב הבריאותי גרמו גם לסגירת אתרים רבים ויצרו כאוס: "כרגע אין פארק שעשועים, אין פארק מים ועוד אטרקציות שבוטלו. גם אי אפשר לדעת איך לתמחר את הקייטנות כי ההגבלות הבריאותיות, כמו מספר הילדים המותר באוטובוס, גורמות לכך שהעלויות תהיינה גבוהות יותר. יש גם כאלה שדורשים שאם ילד יחלה והקייטנה תבוטל - כל הכסף יוחזר להורים".
אחת הקייטנות שייפתחו גם השנה היא קייטנת הקיץ של מועדוני הולמס פלייס וגו אקטיב. היא תחל לפעול כבר ב־9 באוגוסט, כלומר יום אחרי שנגמרות המסגרות של בית הספר של החופש הגדול, ותימשך עד 21 באוגוסט. הקייטנה כוללת פעילויות ובהן שיעורי אומנויות לחימה, TRX, סדנאות בישול, מתנפחים, ריקוד, קפוארה, סדנאות תיפוף, מופע קסמים ועוד.
לצד זאת, תהיה שם פעילות כושר ייעודי לילדים ובריכה. הקייטנה מיועדת לגילי 12-6 ומחירה החל מ־1,500 שקלים לילד. המחיר כולל ארוחת בוקר, ומי שמעוניינים גם בצהרון עד 16:00 יחויבו בתשלום נוסף. אלא שגם שם יש חוסר ודאות. "בשלב זה אנחנו לא מחייבים את הפונים אלא רק מכינים רשימת מתעניינים, שכן עד לרגע זה לא ידוע לנו על האופן שבו יאושר להפעיל את הקייטנה", הסבירו, "אם המתווה יהיה ילד אחד לכל 6 מ"ר או אפילו 7 מ"ר, זה לא יהיה כלכלי מבחינתנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו