כך תדברו עם הילדים על החזרת החטופים

להגיד את האמת, אבל לא את כולה, לדבר עם הילד בשפה שהוא יכול להבין ולהקפיד לזהות סימני מצוקה • המדריך המלא להורים כיצד לתווך את מציאות שחרור החטופים לישראל

"להגיד את האמת, אבל לא את כולה". כיכר החטופים, ארכיון. צילום: אלון גלבוע

שבת בבוקר יום יפה, אבל מה אומרים לילדים? זו השבת השלישית ברציפות שעם ישראל חווה רגעים של שמחה, בפעימות השחרור של החטופים משבי חמאס בעזה. כשזה קורה בשבת הילדים נחשפים לשידורים החיים בתקשורת.

הכנות בכיכר החטופים, צילום: יוסי זליגר

מיה יערי, פסיכולוגית התפתחותית וראש תחום טיפת חלב במרכז גוזן הפועל למאם בריאות ורווחת ילדים בקהילה, מנתחת את הסיטואציה: "בימים אלה מתמודדות משפחות רבות עם מגוון רחב של רגשות ותחושות מורכבות, לצד אי וודאות רבה בנוגע למצבם וזהותם של השבים והשבות מחד, ותמונות חגיגות אנשי החמאס בצפון הרצועה מאידך".

ד"ר מיה יערי, צילום: ..

יערי הוסיפה: "מדובר באירוע מתמשך, בו גם למבוגרים יש דילמות ושאלות רבות שחשוב להתייעץ, לשוחח ולשתף לגביה. אנחנו העוגן של הילדים שלנו, אנחנו נותנים להם יציבות ואי של וודאות בתוך חוסר הוודאות. כפסיכולוגים אנו יודעים שדווקא במצב של אי ודאות לקחת חזרה תחושת שליטה זה דבר טוב. כהורים, המקום שיש לנו שליטה עליו זה איך אנחנו מתנהלים עם זה עם הילדים שלנו. נכון, אני לא יודעת מי יחזור ומתי, אבל אני יכולה לשלוט איך אני מנהלת את זה בבית ולהחזיר שליטה".

קית' סיגל. תמונות השחרור יכולות לייצר מצוקה, צילום: רשתות ערביות

במרכז גושן ממליצים להורים להגיד את האמת, אבל תמיד להוסיף לשיח את מה שמחזיר ביטחון ושליטה. מעבר לשאלות והתשובות ממליצים במרכז גושן על חמישה עקרונות:
- אמרו את האמת לילדים (גם אם לא את כולה), אבל מיצאו את הדרך להגיד אותה באופן שישמור על תחושת הביטחון שהם זקוקים לה. חשוב לא להציף את הילדים והילדות באינפורמציה מפחידה וקטסטרופלית. יש לתת הסברים אמיתיים, מינימליים, עם אפשרות לשאול שאלות. לתת מקום לתקווה, מוגנות וביטחון.
-דברו עם הילד במילים שהוא או היא יכולים להבין. שימרו על קשר עין והוסיפו גם מגע או חיבוק, כדי לייצר תחושה של ביטחון ושיש על מי לסמוך.
-נסו לקחת נשימה או לעשות משהו שמסייע לנהל את השיחה ברוגע עד כמה שאפשר.
- תמיד שאלו קודם את הילדים 'מה אתה יודע? מה את שמעת?', והזמינו אותם לשאול אתכם הכל. העבירו את המסר שאתם מקור המידע שלהם לדעת מה קורה. אפשר גם להגיד "יש לך שאלות ממש טובות וחשובות. גם לי יש, אבל לא תמיד יש לנו תשובות להכל. ברגע שאדע יותר, אעדכן אותך".
- לפעמים, גם כשהילדים לא שואלים שאלות, ניתן לראות על פי ההתנהגות שלהם שהם במצוקה כלשהי. על כן חשוב לתת להם מילים, לתווך ולפרש את החוויה הרגשית שלהם. כך יוכלו להבין את מה שהם חווים טוב יותר, וזה כשלעצמו מווסת ומרגיע.

"במקרה שהילד או הילדה שלכם מראים מצוקה מתמשכת ו/או אם אתם מרגישים שאין לכם את הכלים להתמודד עם מצבם, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי", מסכמת ד"ר יערי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר