שלושה חודשים לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, בעוד המוסדות האקדמיים מתכוננים לפתיחת ימי ההרשמה לשנת הלימודים הבאה, נחשפים נתונים מדאיגים על היקף תופעת ההסתה לטרור בקמפוסים.
מנתונים שהגיעו לידי "ישראל היום" עולה כי למעלה מ-180 תלונות הוגשו לוועדות המשמעת באוניברסיטאות השונות בגין חשד להסתה ותמיכה בטרור מצד סטודנטים מאז תחילת המלחמה.
הבדיקה, שנערכה על ידי ארגון "אם תרצו" באמצעות חוק חופש המידע, מעלה תמונה מטרידה של חוסר שקיפות בטיפול בתלונות. מרבית התיקים נסגרו, אך המוסדות האקדמיים נמנעים מלפרט את הסיבות לסגירתם.
הטכניון מוביל את רשימת המוסדות עם 67 תלונות, מתוכן רק שישה מקרים הגיעו להליך משמעתי מלא. 36 תיקים נסגרו ללא נימוק, ו-24 מקרים הסתיימו בשיחות הבהרה בלבד. באוניברסיטה העברית התקבלו 41 תלונות, כאשר 19 מהן נדחו על הסף בטענה שאינן מהוות הסתה. מתוך 22 התלונות שהתקבלו לדיון, שלוש בלבד הגיעו לכדי קובלנה - וכולן הסתיימו בזיכוי או ביטול.
באוניברסיטת תל אביב נרשמו 28 תלונות, אך רק שלוש מהן הוגדרו כ"תמיכה לכאורה בטרור". באוניברסיטת בן גוריון דווח על 14 תלונות, בבר אילן 17, באריאל 10, ובאוניברסיטה הפתוחה 4 תלונות, כאשר שלוש מהן הועברו לטיפול משטרתי. אוניברסיטת חיפה טרם השיבה לפניית הארגון.
במקביל לנתונים אלה, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) דיווחה על 35 תלונות שהתקבלו בשנה האחרונה, מתוכן 18 נגד מרצים ו-8 נגד סטודנטים. יתר התלונות עסקו בהפגנות תומכות טרור בקמפוסים ובהרצאות שנויות במחלוקת.
ארגון "אם תרצו" מצביע על בעיה מערכתית בטיפול בתופעה. לטענתם, בדיקת התקנונים האקדמיים מגלה כי אף מוסד אינו כולל סעיף ספציפי נגד הסתה לטרור, בעוד שבחלק מהמוסדות קיימים סעיפים נגד הסתה לגזענות.
הנושא הגיע לפתחה של הכנסת עם שתי הצעות חוק שנויות במחלוקת - האחת מבקשת להרחיק סטודנטים תומכי טרור, והשנייה עוסקת בפיטורי סגל אקדמי בשל הסתה. ראשי האוניברסיטאות מתנגדים לחקיקה, בטענה שהיא תפגע בחופש האקדמי ותהפוך את המוסדות ל"זרוע של הממשלה".
"התשובות שקיבלנו מוכיחות שאי אפשר יותר לטעון שמדובר בתופעה שאיננה קיימת", אומר מנכ"ל "אם תרצו", מתן ג'רפי. "יש צורך קריטי ביצירת מנגנוני אכיפה ברורים ושקופים. לא ייתכן שעשרות תלונות נדחות על הסף ללא שקיפות כלפי הציבור שמממן את המוסדות האלה".
מועד ראשי אוניברסיטאות המחקר (ור"ה), נמסר: "הטענות של אם תרצו אינן נכונות. כל התלונות שהוגשו לאוניברסיטאות בחשד של תמיכה או הסתה בטרור - נבדקו ע״י ועדות משמעת או גופים מיוחדים שהוקמו לצורך כך באוניברסיטאות, כאשר פסקי הדין של ועדות המשמעת מתפרסמים באופן גלוי באתרי המוסדות. במקרים החמורים בהם בוצעו עבירות פליליות, היה גם טיפול במישור הפלילי ע"י משטרת ישראל.
הענישה שמטילה ועדת המשמעת יכולה להגיע לכדי הרחקה מלימודים והפסקת התואר. תלונות שנסגרו, לאחר בדיקה קפדנית, כוללות למשל תלונות על מי שכלל אינו משתייך למוסד הלימוד או מעשים כמו הוספת עוקב לדף פייסבוק. יודגש כי רובן המוחץ של התלונות המתוארות בכתבה הוגשו בחודש הראשון למלחמה, ומאז יש ירידה חדה בתלונות המוגשות בנושא זה".