"הסתה בלתי פוסקת מצד פוליטיקאים ובעלי עניין שהסתה אומנותם", כך טוען נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון כנגד חברי כנסת שהגישו את הצעת החוק שתנסה לפטר ממוסדות אקדמאיים מרצים שהתבטאו נגד מדינת ישראל וכביכול הסיתו לטרור.
במכתב ששלח היום (ראשון) לשר החינוך יואב קיש הוא כותב: "בשנתיים האחרונות מתנהלת מתקפה ישירה, דורסנית, אלימה ובלתי מרוסנת על האקדמיה על ידי שרים וחברי כנסת, מתקפה שהיא הרסנית לאקדמיה הישראלית והרסנית אף יותר למדינת ישראל ולעתידה".
הסיבה למכתב היא הצעת חוק אותה מובילים מספר חברי כנסת לפיהם מנהל של אוניברסיטה או מכללה יפעל לפטר איש סגל אקדמי אשר מביע תמיכה בארגון טרור, במאבק מזוין או במעשה טרור של מדינת אויב, או של יחידים, נגד מדינת ישראל. החשש של המוסדות האקדמיים ובהם ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הוא משדובר בחוק שפקידו להשתיק מרצים שמבקרים את פעילות הממשלה. לטענתם, ממילא קיים חוק שמעמיד לדין על הסתה לטרור וכי אין צורך בחוק נוסף ייחודי לאקדמיה.
נשיא הטכניון התייחס למאורעות 7 באוקטובר ואמר: "המוסדות האקדמיים תמכו במשפחות הנרצחים, הנופלים, הפצועים והחטופים ונתנו דוגמה להכלת המתח בין האוכלוסייה היהודית והערבית והמשך החיים המשותפים. כל זאת נעשה למרות מיעוט מסית בשני הצדדים, שטופל בנחישות, ולמרות הסתה בלתי פוסקת מצד פוליטיקאים ובעלי עניין שהסתה אומנותם". עוד הוסיף "פוליטיקאים ובעלי עניין עוסקים בהשחרת המוסדות האקדמיים וצביעתם כקיני טרור, עלילת דם שקרית ומכוערת המקודמת באמצעות הצעות חקיקה השאובות ממשטרים אפלים".
ראשי האקדמיה טוענים כי החוק יפגע במעמדה של מדינת ישראל כולה, האקדמיה הישראלית ויביא לחרם: "ניסיונות החרם אינם חדשים, אבל הפגיעה בעצמאות האקדמיה מתדלקת אותם ומחזקת את טענת ה-BDS שהאקדמיה הישראלית אינה עצמאית אלא מהווה זרוע של השלטון ומשרתת את צרכיו. ניסיונות הפגיעה המתמשכים, שחלקם מכוונים על ידי בעלי עניין וחלקם נובעים מחוסר הבנה לגבי מהותה של האקדמיה, הרסניים לא רק למדע ולחינוך אלא מסכנים באופן חמור ולשנים רבות קדימה את ביטחון מדינת ישראל, את כלכלתה ואת חברתה".
כאמור, ביום שלישי הקרוב ידונו בוועדת החינוך של הכנסת שתי הצעות, האחת תיקון הצעת חוק המועצה להשכלה גבוהה של ח"כ אופיר כץ שעוסקת פיטורי סגל אקדמי בשל הסתה או תמיכה בטרור והפחתת תקציב. לצדה תדון הצעה נוספת, זו אשר לא מכוונת למרצים אלא לסטודנטים עצמם. מדובר בהצעה של שמטרתה "להרחיק סטודנטים תומכי טרור ממוסד לימוד ופירוק תאים תומכי טרור".
שתי הצעות החוק האלה מביאות להתנגשות מול המוסדות אקדמאים לבין חברי הממשלה והכנסת – יחסים שהם ממילא טעונים ומלאי דם רע. כך למשל, הראשונים יצאו נגד פיטורי שר הביטחון יואב גלנט ועוד קודם לכן אוניברסיטאות המחקר הביעו תמיכה בהשבתת המשק בקריאה לקידום עסקה לשחרור החטופים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו