דאגה בקרב הורים: סרטון הזוועה מסתובב ברשת. הסרט המזעזע של מעשי הטבח וההרג המזעזעים שביצעו מחבלי חמאס בתושבים וחיילים הוצג בימים האחרונים לחברי כנסת, כתבים זרים וגם לתעשייה בהוליווד. בדובר צה"ל לא מוכנים לשחרר את הסרט המלא בכדי ישראלים יצפו בו וזאת מסיבות שונות, גם כאלה של דעת קהל.
עם זאת, נראה כי חלקים מהסרטון מצאו את עצמם ברחבי הרשת, אנשים שצפו בסרטון טוענים כי מדובר בסרטון הרשמי. צפייה בו יכול לגרום נזק אדיר עבור הילדים הצעירים. בשעות האחרונות רצות ברשת הודעות של הורים שקוראות למנוע מהילדים צפות בסרט וכי ניתן לזהות אותו על פי תצלום של דגל ישראל כיתוב של 47MIN שמתייחס לאורכו.
על פ אחת ההודעות: "סרטון האימה של ה- 7 באוקטובר שנערך ע"י דובר צה"ל נמצא כבר ברשתות החברתיות. זהו סרטון זוועה לא מצונזר ולא מטושטש שמבוגרים לא מסוגלים לראות אותו ועל אחת כמה וכמה ילדים. זו יכולה להיות עבורם טראומה לכל החיים. צריך לשים לב ולדבר עם הילדים לא לפתוח שום סרטון שכזה ובטח לא להעביר".
בהודעה אחרת נכתב: "הוא מתחיל בתמונה של מגן דוד כחול וכתוב באנגלית The next 45 minutes, כך תזהו אותו מידית כבר בפריים הראשון. יש אותו בטיקטוק בוודאות. גם מבוגרים מתבקשים מאוד-מאוד להימנע. זו סכנה ממשית להתפתחות של תגובה פוסט-טראומטית למבוגרים וילדים. צלקת עמוקה על הנפש. היו שמורים ובטוחים".
מערכת החינוך מתמודדת בימים אלה עם אתגר אדיר – מתן מענה נפשי רגשי לכל אותם תלמידים שהיו עדים לזוועות, שהוריהם נרצחו מול עיניהם, חבריהם נחטפו וכדומה. לכל אלה מתווספים גם אותם תלמידים שנחשפו לסרטונים המזוויעים ברשת מאז יום הטבח – סרטונים שיכולים לגרום לחרדות, פוסט טראומה ועוד. חלק מההורים אף קראו להסיר את האפליקציות הפופולאריות כמו טיקטוק ואינסטגרם.
מדובר צה"ל נמסר כי: "בניגוד לפרסומים "סרט הזוועות" לא דלף. הסרט מוקרן באופן מצומצם למקבלי החלטות, גורמי תקשורת ומשפיענים בארץ ובעולם בכפוף לתנאים מחמירים ובליווי נציג צה״ל או גורם מוסמך מטעמו.
הקרנת הסרט נועדה לייצר לגיטימציה לפעילות צה״ל, ולהציג לעולם את אירועי הטבח של השבעה באוקטובר. המשתתפים בהקרנה מתחייבים לעמידה בתנאי הצפייה ובחתימה על מסמך בו מתחייבים שלא לצלם או להפיץ אף חלק מהסרט.
אנו חוזרים ומבקשים מהציבור להימנע מהפצת שמועות כוזבות ומהעברת ופתיחת קישורים שנטען שהסרט מוצג בהם".
גם איגוד האינטרנט פנה לציבור להימנע מהסרטון: "הסרטון נועד למקבלי החלטות ובעלי השפעה בעולם ובשום אופן לא לקהל הרחב בישראל. כפי שמעידים גם מומחים לפוסט טראומה מטעם משרד הבריאות, לצפייה בתוכן מסוג זה קיימות השלכות רגשיות קשות אשר יכולות לעורר תגובות טראומטיות הדומות לאלו של מי שנכח באירועים אלו בעצמו ועשויות לפגוע בצופים באופן קשה, במיוחד בקרב קהל צעיר"
"חשוב שהציבור הרחב גם יבין את זכותם של הנרצחים והחטופים לפרטיות גם ברגעים אלו ויימנע מצפייה ובעיקר מהפצה של התמונות הקשות. הפצה נרחבת של הקורבנות והנרצחים עשויה להמשיך ולהרחיב את הפגיעה בהם", מסרו הדר להב, רכזת מוגנות ואוריינות רשת באיגוד האינטרנט ועידן רינג, סמנכ"ל קהילה וחברה באיגוד.
מרשת טיקטוק נמסר בתגובה: "בשעות האחרונות מופץ מידע מטעה אודות הפצת סרטון העדויות של דובר צה"ל בטיקטוק, המכיל תכנים גרפיים קשים במיוחד מאירועי ה-7 באוקטובר.
אנו מבקשים להבהיר כי לא נמצא שום תיעוד כזה באפליקציה. כללי הקהילה של טיקטוק אינם מאפשרים פרסום של תכנים גרפיים, אלימים וקשים. במקרים בהם נעשים ניסיונות להעלות תכנים כאלה, הם נחסמים וננקטות פעולות כנגד המשתמשים המנסים להעלות אותם לפלטפורמה.
עם פרוץ המלחמה גייסנו מיד משאבים וכוח אדם משמעותי כדי לסייע לנו לשמור על בטיחות הקהילה שלנו לצד הידוק האכיפה כדי לשמור על טיקטוק בטוחה יותר. בעזרתם, הסרנו מתחילת המלחמה מיליוני תכנים המפרים את כללי הקהילה.
במידה ומשתמשים נתקלים בתוכן שמפר את כללי הקהילה של טיקטוק, אנחנו מעודדים אותם לדווח על כך באמצעות לחיצה ארוכה על המסך באפליקציה. כל דיווח שמתקבל במערכת עובר בדיקה אלגוריתמית ואנושית ומטופל במלוא הרצינות ובהקדם האפשרי״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו