הצהרת כוונות: ארה״ב קירבה מפציצים למתקני הגרעין של איראן | דיווח

צילומי לוויין והקלטות קשר חשפו: ארה״ב צוברת כוח אווירי משמעותי בבסיס אסטרטגי באוקיינוס ההודי • במהלך השבוע היא העבירה מפציצי B-2 מתקדמים לבסיס - שנמצא בטווח הפגיעה באיראן ותימן • היכולת הייחודית שלו: נשיאת ״מפצחת הבונקרים״, שעשויה לשמש בפגיעה במתקני הגרעין האיראניים

ה-B-2, המפציץ המתקדם ביותר של ארה"ב , Getty images
ה-B-2, המפציץ המתקדם ביותר של ארה"ב. צילום: Getty images

ארה"ב צוברת כוח אווירי משמעותי שכולל מספר מפציצים חמקניים מדגם B-2 Spirit בבסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, מיקום אסטרטגי המאפשר תקיפה במזרח התיכון, כך דיווח אתמול (שלישי) אתר החדשות הצבאיות "אזור המלחמה" (The War Zone) על בסיס מקורות מודיעין גלוי.

ה-B-2 הוא המפציץ המתקדם ביותר של ארה"ב, והוא מכונה לעיתים "המטוס הבלתי נראה" בשל יכולת החמקנות המתקדמת במיוחד שלו. חיל האוויר האמריקני מחזיק ב-20 מטוסים כאלה בלבד. ה-B-2 תוכנן בתחילה לשאת בעיקר נשק גרעיני, מתוך הנחה שהיכולות החמקניות של המפציץ הכבד יאפשרו לו לחדור עמוק לתוך שטח האויב מבלי להתגלות.

עם זאת, לאחר סיום המלחמה הקרה, הוסב המפציץ לנשיאה של פצצות קונבנציונליות והותאם במיוחד לפצצות גולשות ופצצות מדויקות, אותן ניתן להעמיס על המפציץ בכמויות גדולות מאוד, מה שמאפשר לו גם להכות מטרות בשילוב של כמות ודיוק. יתרון נוסף של המפציץ הגדול הוא גם טווח הפעולה שלו.

B-2 - מכונה לעיתים "המטוס הבלתי נראה" בשל יכולת החמקנות המתקדמת במיוחד שלו, צילום: AP

החשיפה של תנועת המפציצים התבססה בעיקר על הקלטות קשר אוויריות פומביות וצילומי לוויין של בסיס דייגו גרסיה. הקלטות אלו תיעדו את הצוותים מתקשרים עם פקחי טיסה באוסטרליה בדרכם מערבה, בעוד שצילומי הלוויין איששו את הגעתם של מטוסי תמיכה לבסיס.

לפי מקורות אלה, כבר זוהו לפחות שלושה מפציצי B-2 בדרכם לדייגו גרסיה, יחד עם מפציצים נוספים שיצאו מבסיס וייטמן במיזורי. במקביל, כבר נפרסו באי לפחות שלושה מטוסי תובלה C-17 ו-10 מכליות תדלוק אווירי כדי לתמוך במשימה. היקף הפריסה גדול משמעותית מהרגיל.

דייגו גרסיה הוא אי בשליטה בריטית באוקיינוס ההודי, המאכלס בסיס צבאי אמריקני-בריטי אסטרטגי. האי נמצא במרחק של כ-3,800 ק"מ מאיראן - מעבר לטווח הטילים הבליסטיים האיראניים המוערך בכ-2,000 ק"מ לכל היותר. בעבר שימש הבסיס כנקודת יציאה למבצעים צבאיים משמעותיים, כולל במהלך מלחמות באפגניסטן (2001) ועיראק (2003).

הפריסה בדייגו גרסיה מגיעה בעיתוי משמעותי, על רקע אזהרות חריפות של ממשל טראמפ לאיראן. הנשיא עצמו כתב לאחרונה כי "כל התקפה נוספת מצד החות'ים תיענה בכוח רב" וכי "איראן תישא באחריות ותסבול מהשלכות חמורות".

ההנחה: היכולות החמקניות של המפציץ הכבד יאפשרו לו לחדור עמוק לתוך שטח האויב מבלי להתגלות, צילום: google earth

בו בעת, ממשל טראמפ חוזר על דרישתו מטהראן להגיע לשולחן המו"מ, בעוד מאיראן נשמעים לפי שעה מסרים ספקניים בקשר לאפשרות של הגעה להסכם ודורשים את הסרת הסנקציות קודם לכן.

מה שהופך את ה-B-2 לייחודי בקשר לאיראן היא היכולת שלו לשאת את פצצת "מפצחת הבונקרים" MOP (Massive Ordnance Penetrator). מדובר בפצצה במשקל של כ-14 טונות שפותחה לתקיפת בונקרים תת-קרקעיים מבוצרים ומפציץ ה-B-2 מהווה את הפלטפורמה המרכזית לשימוש בה

יתרון נוסף של המפציץ הגדול הוא גם טווח הפעולה שלו, צילום: Google Earth

ארה"ב כבר עשתה שימוש במפציצים המתקדמים במסגרת המערכה נגד החות'ים בחודש אוקטובר. אז המפיצים יצאו מבסיסם בארה"ב ועשו את הדרך הארוכה עד לתימן כדי לפגוע במטרות שבה. "זוהי הדגמה מיוחדת ליכולת של ארה"ב לפגוע במתקנים שיריבינו מבקשים להוציא מהישג ידינו - לא משנה כמה עמוק הם ייקברו בתוך האדמה, וכמה מבוצרים יהיו", אמר מזכיר ההגנה האמריקני דאז לויד אוסטין.

פצצה זו נתפסת ככזו שיעשה בה שימוש אם ארה"ב תרצה לפגוע במתקני הגרעין האיראניים המבוצרים בפורדו ונתנז. מה שנדמה כאפשרות יותר סבירה מתקיפה באיראן, הוא העצמה של הפעולה נגד החות'ים, שגם הם לפי הדיווח, מחזיקים במערכת בונקרים תת-קרקעיים במחוז סעדה שסמוך לגבול עם סעודיה.

רק הB2 יכול להפעיל מבצעת את הפצצה במשקל של כ-14 טונות, צילום: AP

רק בסוף השבוע האחרון הורה מזכיר ההגנה פיט הגסת' לנושאת המטוסים "קרל וינסון" לנוע למזרח התיכון ולהצטרף ל"הארי טרומן" שכרגע פועלת במסגרת המבצע נגד החות'ים בתימן. צעד זה, יחד עם פריסת מפציצי ה-B-2, מצביע על התגברות משמעותית של הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור ועל הכנות אפשריות לפעולה צבאית רחבת היקף.

לפי האתר, פריסה של ארבעה מפציצי B-2 בלבד - המהווים 20 אחוז מהצי הכולל של המפציצים החמקניים - לאוסטרליה ב-2022 נתפסה כבר כאיתות משמעותי לסין ויריבים פוטנציאליים אחרים. שנתיים קודם לכן, שישה מפציצי B-52 הגיעו לדייגו גרסיה בהפגנת כוח בעקבות חיסול קאסם סולימאני, אז מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיראנית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר