שבוע לנסיגה מלבנון: "חיזבאללה מנסה להתעצם מחדש'"

מפקדי צה"ל בגבול לבנון: "ייקח לחיזבאללה שנים להתאושש ממה שעשינו" • צבא לבנון צפוי לקחת תחת אחריותו את השטח, אולם הכוחות מנסים עד הרגע האחרון להמשיך ולטהר בתים

חטיבה 7 בלבנון. צילום: אורן כהן

שבוע לפני היציאה המתוכננת של כוחות צה"ל מלבנון, כוח הטנקים של חטיבה 7, ביחד עם חיילי גולני ממשיכים לסרוק את הבתים והשטחים בכפר מיס אל ג'בל. אנחנו נמצאים יותר משני קילומטרים מערבית לגדר הגבול, ובעוד כמה ימים הכוחות יתקפלו מכאן.

אורן כהן

צבא לבנון צפוי לקחת תחת אחריותו את השטח, אולם בצה"ל מנסים עד הרגע האחרון להמשיך ולטהר את הבתים. "אין כאן בית שלא נסרק, גם אלו שנשארו שלמים", אומר מפקד חטיבה 7, אל"מ א', שאנחנו מתלווים אליו.

באשר לאפשרות שצבא לבנון ייקח את האחריות על הגזרה למרות התמונות שנראו של אזרחים לבנונים בקרבת הטנקים עם תחילת הפסקת האש אומר אל"מ א', "נראה שהם עושים מאמץ גדול שזה יצליח, אני לא יכול לקבוע כמה זה יצליח ולכמה זמן, ביום הראשון לקח לזה זמן להתארגן איפה צבא לבנון נכנס ואיפה אנחנו. ביום השני זה כבר דעך משמעותית. היה עוד ניסיון, שהיה מאורגן הרבה יותר טוב. לקו הכפרים הראשון לא הגיעו אזרחים ולא מי שלא אמור להיות שם".

בגזרה המזרחית של גבול לבנון עדיין פרוסים כוחות צה"ל, ובגזרה המערבית שבה אנחנו מבקרים לפני מספר ימים כבר יצא צה"ל ממרבית המקומות, מלבד מוצבים בודדים שהוקמו מעבר לקו הגבול הבינלאומי, שמהם אפשר לראות את תנועת הלבנונים. אנחנו עומדים מעל הכפר יארין, כשאופנועים וג'יפים של לבנונים נוסעים בדרך שמובילה לטיר חרפא. תצפיות צה"ל עוקבות אחרי התנועות בניסיון להפליל את מחבלי החיזבאללה שנטמעים כחלק מהאולכוסייה.

לקו הכפרים הראשון לא הגיעו תושבים, צילום: אורן כהן

סא"ל ש', מפקד גדוד בחטיבת יפתח, מספר כי "התנועות במרחב הן לא משמעותיות. אנחנו מכירים מה שנע כאן. במקביל לזליגת האוכלוסיה דרומה תהיה גם זליגת פעילים. התשתיות הרוסות, גם המגורים, חשפנו את הסבך והגברנו את האיסוף. הגדר מבחינתי לא מכשול בלתי עביר. אני נע בפנים, כשצריך. עד שיגידו לנו שאנחנו לא נמצאים, אנחנו נכנסים ופועלים".

תצפיות צה"ל מצליחות לזהות תנועות של מחבלי חיזבאללה. סגן ח' אחראי על תצפיות, "אנחנו משמידים כל הזמן תשתיות של החיזבאללה. אנחנו אוכפים את ההסכם באופן אגרסיבי. חייבים להיות התקפיים גם אחרי שיוצאים מהכפרים".

החיילים בשטח חוששים שהיציאה מהכפרים תמנע את המשך הפעולה, כשתושבי הכפרים שמרביתם פעילי חיזבאללה יחזרו לבתיהם ההרוסים בקרבת הגבול. "אם מישהו חושב שחיזבאללה על הברכיים, אז אולי זה נכון לעכשיו. אנחנו רואים אותם חוזרים ולוקחים את כל החימושים קצרי הטווח, לוקחים אותם אחורה. למה? הרי אתה יכול להפעיל את הדברים האלה רק מקרוב. הם לוקחים כי הם רוצים להתעצם מחדש. והם יבואו חזקים יותר אז אנחנו חייבים להיות התקפיים, והפחד שלי שזה יפסיק".

אל"מ א' מוסיף כי "כל עוד אנחנו בפנים אנחנו ממשיכים לפעול. אנחנו כבר כמעט לא מוצאים אמל"ח וגם אם כן זה בכמויות קטנות. אנחנו מארגנים את המרחב יותר טוב להגנה. השקעת המשאבים הגדולה הולכת לקו הקדמי. פוצצנו תשתיות שמצאנו בהן אמל"ח. בסוף מה שיגיד לנו הדרג המדיני אנחנו נעשה".

פעילות חטיבת יפתח (11) בגדה המערבית בלבנון, צילום: דובר צה"ל

"יצרנו מרחב אבטחה יותר משמעותי"

בגזרה המערבית פעל כוח של גדוד של יוצאי אגוז מחטיבת יפתח במרחב שטרם נסרק. סא"ל ש', מספר על פעילות הכחות: "הבאנו לידי ביטוי את היכולות שלנו. זיהינו סימוני אבנים וכבלים שהובילו אותנו לאתרים לייצור אש. מדובר במתחמים שכל אחד מהם יש לו גזרה משלו, וסוג רקטות משלו. פצמ"רים ארוכי טווח ומלטרי"ם.

"מדובר במקומות מאוד מסודרים, שלכל אתר שיגור יש מצבור תחמושת לידו. מצאנו חמישה אתרים כאלה. האויב מנתח את השטח איפה נכון להציב את הקנים. הם השקיעו שנות עבודה והצלחנו להשמיד הכל. מצאנו יותר ממה שחשבנו. מצאנו גם מנהרה של עשרות מטרים שהיתה לאמצעי שהייה ותקשורת פיקודית. אני לא רוצה לשחק ולהתחכך על הגדר. אני קובע קווים שאסור לעבור אותם".

"אנחנו קובעים את הקווים". דרום לבנון,

אל"מ א' נלחם מאז ה-7 אוקטובר. צוות הקרב החטיבית שבפיקודו ספגה 63 אבדות. בלבנון, ספגה החטיבה הרוג אחד. מספר חיילים מהחטיבה עדיין חטופים ברצועת עזה. מאז תחילת התמרון בלבנון החטיבה נמצאת בגזרה המזרחית, "אנחנו נצא לאחור לקו כחול בהתאם להחלטת הדרג המדיני. אם במרחב הקרוב הוא יותר הרוס, ויצרנו מרחב אבטחה יותר משמעותי. התפקיד של הצבא הוא להיות לפני התושבים וככה אנחנו מייצרים סוג של פרימטר.

הכפרים בדרום לבנון,

"אם צבא לבנון לא יפעל, אנחנו נפעל. בסוף אנחנו נמדד לאורך שנים שחיזבאללה לא יחזור לכאן. לא עכשיו. לתושבים ייקח הרבה שנים לבנות כאן את המרחב מחדש. ייקח שנים להתאושש ממה שעשינו לחיזבאללה. אני מתסכל על המרחב היום, קו החזית מטוהר ללא אמל"ח וללא תשתיות וזאת פגיעה משמעותית. והשיקום ייקח הרבה זמן, כוח אדם והרבה כסף. אנחנו נמדד במה שיתרחש אחרי המלחמה, ולא במה שקורה תוך כדי ולהפוך את המציאות שנים קדימה. יש פה סיכוי טוב שהביטחון לתושבי הצפון יהיה משמעותית יותר טוב ממה שהיה בעבר והיכולת של החיזבאללה להשתקם משמעותית פחות טובה ממה שהיה בעבר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר