לאחר עדויות על יחס מקל עם מחבלים: ח"כים דורשים להעביר את ניהול מתקן הכליאה סאלם לשב"ס

המשטרה הצבאית נתפסת כמגלה חולשה כלפי אסירים ביטחוניים, תוך חשש מחקירות מצ"ח • נטען כי האסירים מנצלים את המצב ומתאמים תלונות ושביתות רעב • ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית: "המחבלים הם רוצחים נתעבים" • ח"כ אריאל קלנר מהליכוד: "אי אפשר להתנהל ככה"

מחסום סאלם (ארכיון). צילום: דוד כהן

חבר הכנסת צביקה פוגל (עוצמה יהודית) פנה היום (שלישי) לשר הביטחון ישראל כ"ץ, בדרישה להעביר את ניהול מתקן הכליאה סאלם מידי צה"ל לידי שירות בתי הסוהר, זאת לאחר הפרסום ב"ישראל היום" לפיו המתקן אינו מתנהל בצורה תקינה. במקביל דורש חבר הכנסת אריאל קלנר (הליכוד) מיו"ר הכנסת אמיר אוחנה לקיים דיון דחוף בנושא במליאה.

ח"כ צביקה פוגל., צילום: אורן בן חקון

עדויות של חיילים שהיו במתקן הכליאה סאלם ושפורסמו הבוקר (שלישי) ב"ישראל היום" חושפות התנהלות שאינה תקינה, בלשון המעטה, בין הסוהרים מטעם המשטרה הצבאית לבין חלק מהאסירים. בין היתר מועברות כמויות גדולות של אוכל לאסירים, מתקיים משא ומתן תדיר על כל תלונה של המחבלים, ונעשות ניסיונות משמעותיות למנוע מהם לשבות רעב, תוך הבטחות לשיפור המצב.

מפניות של חיילים ל"ישראל היום" עולה כי במקרים רבים היחס למחבלים, שמגיעים הישר מזירת הקרב בצפון השומרון, הינה במקרה הטוב מחסור בדיסטנס הכרחי, ובמקרים מסויימים יחסים ידידותיים למדי. המחבלים, טוענים החיילים, מנצלים את המצב, והסוהרים מפחדים להיות אגרסיביים יותר מחשש לחקירת מצ"ח.

בעקבות הפרסום פנה ח"כ פוגל לשר הביטחון ודרש להעביר את המתקן מידי צה"ל לידי שב"ס. "הריני לפנות אליך בעקבות כתבה שפורסמה הבוקר בעיתון "ישראל היום", בדרישה כי תנחה את צה"ל להעביר את ניהול מתקן הכליאה "סאלם" לשירות בתי הסוהר, זאת לאור התנהלות לא תקינה מצד המשטרה הצבאית לפיה, סוהרים מטעם המשטרה הצבאית נמנעים מעימותים עם מחבלים מתוך חשש מחקירת מצ"ח".

ח"כ אריאל קלנר, הליכוד, צילום: ללא

"מהכתבה עולה תמונה מדאיגה, כי סוהרים מטעם המשטרה הצבאית מנהלים באופן תדיר משא ומתן עם המחבלים על כל תלונה המועלית על ידיהם, וכי נעשות ניסיונות למנוע מאותם מחבלים לשבות רעב, והבטחות לשיפור המצב. לטענת החיילים "האווירה הכללית היא פחד ממצ"ח. כל אחד ממפקדי הכליאה חושב קודם כל על כל מה שיקרה אם מצ"ח יגלו שמשהו לא מתנהל כשורה. אי אפשר להתנהל ככה. הפחד גורם לחיילים להפקיר את המשימה שלהם, והאסירים שמים לב לזה ומנצלים את המצב בהתאם".

"אסור לחזור למציאות שהתרחשה בשירות בתי הסוהר לפני שינוי המדיניות שהתוותה על ידי שר לביטחון לאומי דאז איתמר בן גביר, שבה מחבלים ניהלו את בתי הכלא והסוהרים פחדו מהם. יצוין כי מאז שינוי המדיניות, וביתר שאת, מאז מינויו של רב גונדר קובי יעקבי כנציב שב"ס, שירות בתי הסוהר מפעיל מדיניות נוקשה מול המחבלים, ועלינו לזכור תמיד כי המחבלים הם רוצחים נתעבים שלא ראויים לשום זכויות או הטבות, וכי יש להבטיח שמה שהיה לא יהיה, תוך דגש על הרתעת המחבלים לרצות לשוב לטרור", הוא ציין.

"לפיכך, ובהמשך להמלצתי מיום 29.1.25 להוציא את החיילות ממתקני הכליאה, אני פונה אליך פעם נוספת בהמלצה להורות לצה"ל להעביר את ניהול מתקן הכליאה "סאלם" לידי שירות בתי הסוהר, אשר בטוחני שידע לפעול בדרך הראויה מול מחבלים אלו, באופן שיבטיח את שלומם וביטחונם של הסוהרים והשמירה על מתקני הכליאה", סיכם ח"כ פוגל.

מחסום סאלם, צילום: דוד כהן

במקביל, פנה חבר הכנסת קלנר ליו"ר הכנסת בדרישה לקיים דיון בנושא. "בעקבות הכתבה של חנן גרינווד על אוזלת היד של המערכת במתקן הכליאה החדש בצפון השומרון, אבקש בזאת לקיים דיון מהיר בנושא המטריד המתרחש במתקן החדש בצפון השומרון, כפי שעולה מעדויות חיילים במקום.

"מעדויות החיילים עולה תמונה בעייתית המעידה על חוסר מענה מבצעי וניהולי מול אסירים ביטחוניים: המשטרה הצבאית נמנעת מעימות עם מחבלים מחשש לחקירות מצ"ח. האסירים מתאמים ביניהם שביתות רעב, והסוהרים נאלצים להגיב בהבטחות שונות. במהלך משפטים בווידאו, העצורים צופים יחד במסך ומתאמים תלונות באופן פומבי. התנהלות זו, כפי שציינו החיילים, פוגעת ביכולת לקיים סדר ומשמעת תקינה במתקן. "אי אפשר להתנהל ככה," ציינו חיילים המשרתים במקום".

"לאור ההשלכות הביטחוניות והמוראליות על כוחות הביטחון ועל ההתנהלות מול מחבלים כלואים, אבקש לקיים דיון דחוף בוועדה לבחינת המצב, הסקת מסקנות ומתן הנחיות לשיפור המענה הביטחוני והניהולי במתקן", כתב ח"כ קלנר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר