מעזה ליהודה ושומרון: חמאס משנה זירה

חמאס מעביר את מוקד פעילותו מעזה ליהודה ושומרון, תוך שימוש בידע מבצעי ואמצעי לחימה מתקדמים • קיים חשש להשתלטות חמאס על הרשות הפלשתינית באיו"ש, בדומה למהלך בעזה ב-2007 • נדרשת פעילות צבאית נרחבת ומתמשכת במספר מוקדים במקביל כדי למנוע את התחזקות הארגון באזור

זירת הפיגוע הבוקר. צילום: באדיבות מד"א

הפיגוע הקשה היום (שלישי) הוא עוד נקודת שיא בתכנון, בתעוזה ובאופן שבו החמאס (שמיהר ליטול אחריות לפיגוע) מתכתב עם המציאות והמהלכים באיזור.

זירת הפיגוע בבקעה | ללא קרדיט

בזירה הפנימית שורת הפיגועים והחיכוך הגובר שאנו עדים לו ביהודה ושומרון הוא מסר כפול, הראשון הוא קריאת תיגר מול הרשות הפלשתינית שניסתה להפגין את כוחה באותו מבצע שביצעה לפני שבועות בג'נין ובכלל להבהיר שאין בכוונת חמאס למרות ועל אף המכה שספג בעזה לוותר על הרחוב הפלשתיני והמסר השני הוא לישראל ולארצות הברית, כי כל שיח בין מנהיגי שתי המדינות ובכלל באשר ל"יום שאחרי" לא יוכל להתקיים ללא החמאס.

מבצע חומת ברזל, צילום: אי.אף.פי

אנו עדים בחודשים האחרונים, בעיקר ככל שהתפתחה מלחמת "חרבות ברזל" כי חמאס ניסה ומנסה להעביר את מרכז הכובד של פעילות הטרור מעזה ליהודה ושומרון, הוא עושה זאת בהכוונה ובתמיכת אירן ועושה זאת מתוך ההבנה כי לא ניתן לנתק בין חמאס עזה לחמאס איו"ש.

אנו רואים יותר ויותר העברת ידע וחיקוי של מתודות מעזה ולבנון ליהודה ושומרון, ממטעני גחון על הצירים, מטעני נפץ תקניים, כלי נשק תקניים ועד הפעולה של אתמול שבה מחבל תיכנן היטב את הפעולה (אין ספק שלא לבדו), הצטייד בציוד לחימה תקני (אפוד, כלי נשק, מחסניות), תיצפת וחדר למוצב, שהה בו זמן לא קצר ובשעת כושר התקיל את חיילי המוצב וגרם לתוצאה הקשה  - התכנון, היוזמה והביצוע מעידים על עוד עליית מדרגה שצריכה להדליק נורה אדומה, שכבר דולקת מזה זמן בקרב ארגוני הביטחון ולראייה המבצעים והפעילויות בג'נין, טול כרם ובעוד מקומות, עם הפעלת כוחות רבים, שימוש הולך וגובר של חיל האוויר מכלי טייס בלתי מאויישים, דרך מסוקי קרב ועד מטוסי קרב, אך אלה אינם מספיקים.

פעילות צה"ל בג'נין, צילום: דובר צה"ל

רק פעילות סימולטנית , התקפית ועוצמתית על מספר מוקדי טרור בו זמנית ביהודה ושומרון, ונוכחות רציפה בשטח לאורך זמן תהיה אפקטיבית יותר, אחרת נהיה עדים לאותן התופעות כמו בעזה, כניסות חוזרות ונישנות לאותן מחנות וערים וכל פעם כאילו היתה זו הפעם הראשונה (כך היה בג'יבליה ובית חנון וכך יהיה בג'נין), זה הזמן לשנות את דפוסי החשיבה והפעולה.

קולות הפיגוע אמש בוודאי הגיעו לפסגת המנהיגים, בין הנשיא טראמפ וראש הממשלה נתניהו (הלילה) בוושינגטון, אי אפשר יהיה "לדלג" מעל לבעיה הפלשתינית ואי אפשר יהיה לרבע את המעגל של "היום שאחרי" החמאס בעזה, ולא רק.

זירת הפיגוע הבוקר בבקעת הירדן, צילום: צילום: TPS

מי שמדבר על מיגור החמאס בעזה ומיטוט שלטונו האזרחי, לא יכול להתעלם מכוחו ונוכחותו של החמאס היהודה ושומרון. בחוק הכלים ושלובים הזה, קטיעת החמאס ברצועת עזה תצמיח ותחזק את ארגון הטרור ביהודה ושומרון , ולא יירחק היום שזה ינשל את הרשות הפלשתינית (בדיוק כפי שעשה ב 2007 ברצועת עזה) ואז "7 באוקטובר" במרחב יהודה ושומרון לא יוכל להישאר כתרחיש תיאורטי בלבד.

מתווה שחרור כל החטופים היה ונשאר המפתח שיכול לפתור או לכל הפחות לייצר הזדמנויות להסדרות מרחיקות לכת הרבה יותר,  מסוגיית החמאס (ולא רק בעזה), דרך נורמליזציה עם ערב הסעודית (ודרכה לעוד מדינות נוספות) ועד סיכול כוונותיה של אירן להשגת נשק גרעיני.

נתניהו ממריא לוושינגטון, צילום: אבי אוחיון לע"מ

אסור ליפול בפח ולדחוק את סוגיית החמאס, החטופים ורצועת עזה לסוף רשימת העדיפויות, כי אז נגלה חמאס שחזר ושיקם יכולותיו בעזה (מספיק שנראה את השבועיים האחרונים מאז יישום המתווה הנוכחי שלחרור החטופים) וביסס כוחו ביהודה ושומרון.

  • הכותב: תת אלוף (מיל) צביקה חיימוביץ, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית וכיום יועץ אסטרטגי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר