במתקן הכליאה סאלם - האסירים מכתיבים את הכללים: "הם מנצלים את חולשת המערכת"

מעדויות חיילים מתוך המתקן החדש בצפון השומרון עולה כי המשטרה הצבאית נמנעת מעימות עם המחבלים מחשש לחקירות מצ"ח • האסירים מתאמים ביניהם שביתות רעב, והסוהרים מגיבים בהבטחות • במהלך משפטים בווידאו, העצורים צופים יחד במסך ומתאמים תלונות • "אי אפשר להתנהל ככה", טוענים החיילים

לטענת חיילים - הם אלה שמכתיבים את הכללים. מחבלים בכלא. צילום: חיים גולדברג/פלאש 90

עדויות של חיילים שהיו במתקן הכליאה סאלם חושפות התנהלות שאינה תקינה, בלשון המעטה, בין הסוהרים מטעם המשטרה הצבאית לבין חלק מהאסירים. בין היתר מועברות כמויות גדולות של אוכל לאסירים, מתקיים משא ומתן תדיר על כל תלונה של המחבלים, ונעשות ניסיונות משמעותיות למנוע מהם לשבות רעב, תוך הבטחות לשיפור המצב.

מדובר במתקן כליאה חדש, שנפתח לפני חודשים ספורים. במתקן מוצבים באופן קבוע סוהרים מטעם המשטרה הצבאית וחיילים שמשרתים בגדודים שבגזרה שמשמשים ככוח ההגנה שלהם.
מפניות של חיילים ל"ישראל היום" עולה כי במקרים רבים היחס למחבלים, שמגיעים הישר מזירת הקרב בצפון השומרון, הינה במקרה הטוב מחסור בדיסטנס הכרחי, ובמקרים מסויימים יחסים ידידותיים למדי. המחבלים, טוענים החיילים, מנצלים את המצב, והסוהרים מפחדים להיות אגרסיביים יותר מחשש לחקירת מצ"ח.

לטענת החיילים - הסוהרים מפחדים להיות אגרסיביים יותר מחשש לחקירת מצ"ח. כלא (ארכיון), צילום: אריק סולטן

"האווירה הכללית היא פחד ממצ"ח. כל אחד ממפקדי הכליאה חושב קודם כל על מה שיקרה אם מצ"ח יגלו שמשהו לא מתנהל כשורה", אומרים החיילים. "אי אפשר להתנהל ככה. הפחד גורם לחיילים להפקיר את המשימה שלהם, והאסירים שמים לב לזה ומנצלים את המצב בהתאם".

השיטה לפיה מתנהל מתקן הכליאה הינו שהאסירים נמצאים בתאים נפרדים, ומי שמנהל את השיח הוא "שאוויש", כלוא דובר עברית. בפועל, אומרים החיילים, בחלק מהמקרים השוואיש הוא זה שמנהל את התאים במקום הסוהרים. "הם מעבירים מידע ביניהם ובין היתר תיאמו שביתת רעב כך. הם החליטו שכולם פותחים בשביתת רעב, והתגובה של החיילים זה לעבור תא תא ולהתחנן שיאכלו. הקצינות מבטיחות להן שהן מנסות הכל".

"הם החליטו שכולם פותחים בשביתת רעב, תגובת החיילים - לעבור תא תא ולהתחנן שיאכלו", צילום: ללא

בנוסף, עולה שבעוד שבשירות בתי הסוהר קוצבים את האוכל לאסירים, במתקן הדבר לא נעשה. אומנם, יש תפריט לא מפואר במיוחד, אך במתקן יש מחצית ממספר האסירים שבתקן, והאוכל מסופק בהתאם לתקנים כולם. "הם מקבלים כמויות אדירות של אוכל".

כחלק מהמעצר, עוברים חלק מהעצורים משפט באמצעות הטלפון. "כל העצורים שנשפטים עומדים יחד ומסתכלים על המסך של החייל בלי הפרעה. בינתיים השאווישים מתלוננים יחד לשופט על "התנאים הקשים" לכאורה".

מהטענות האלה עולה כי בכלא סאלם - ידם של האסירים הביטחוניים על העליונה (ארכיון), צילום: טל כהן

מדובר צה״ל נמסר: "בניגוד לטענות, מתקן השהייה ׳סאלם׳ פועל בהתאם לקבוע בחוק. בהתאם לכך וכמו ביתר מתקני כליאת האויב בצה״ל, גם התנאים, היחס והמזון שמקבלים העצורים הבטחוניים. שאר הטענות אינן מוכרות. האחריות הלאומית לכליאת עצורים ביטחוניים מצויה תחת שירות בתי הסוהר.

"לאור פערי קליטת עצורי אויב בשב״ס, מבוצעים תהליכי ארגון ובניין כוח כדי לתמוך את הצורך המבצעי של המעצרים הבטחוניים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר