בשבוע הבא יקוצץ באופן ניכר מספר הלוחמים במחלקות ההגנה בקיבוצים וביישובים הסמוכים לרצועת עזה. בצה"ל טוענים כי מדובר במהלך שנעשה לאחר התייעצות עם המועצות האזוריות והקב"טים, ושהם פתוחים לביקורת ולשינויים במקרה הצורך, אך בחלק מהיישובים קיבלו את ההחלטה בזעם וטוענים: "לא יהיה מענה בשעת חירום לכלל האיומים".
מאז 7 באוקטובר נמצאים בכל היישובים והקיבוצים עשרות חיילים שמבצעים משימות להגנה על התושבים. בחלק מהמקרים, כשמדובר על יישובים סמוכי גדר, החיילים היו היחידים שהיו במקום במשך החודשים הראשונים למלחמה, ובאחרים כבר בתחילה הם היו הכוח המגן באופן ישיר על התושבים שחוו על בשרם את מה שהתרחש בשבת השחורה.
לאחרונה הודיעו בצה"ל ליישובים על גבול הרצועה ועד מרחק 7 קילומטרים ויותר כי כוחות ההגנה בכל יישוב יצומצמו. התפיסה שעומדת מאחורי ההחלטה היא שבצבא מעוניינים להגיע למספר לוחמים שמתאים לעמדות ההגנה הנדרשות. כרגע, סוברים בצה"ל, יש יותר מדי לוחמים שאינם יעילים ונמצאים ביישובים ללא צורך.
"עלול לעלות בחיי אדם"
כדי למנוע פגיעה בביטחון מידע ובביטחונם של התושבים, לא ניתן לפרט על מספר הלוחמים שיוצבו בכל יישוב, אך ככל שהיישובים מרוחקים יותר מגבול הרצועה מספרם צונח באופן משמעותי. למעשה, מספר הלוחמים שיוצבו ביישובים בטווח של 4 ק"מ מהרצועה יהיה פחות מאלו ששוכנים רק כמה מאות מטרים או קילומטרים בודדים מהם. חלק מיישובים אלו, יש לציין, נפגעו ב־7 באוקטובר.
במושב יתד, שנמצא במרחק של כ־4 ק"מ מעזה ובמרחק דומה ממצרים, טוענים כי מדובר באיוולת שעלולה לעלות בחיי אדם. "יתד הותקף ב־7 באוקטובר והתמודד עם חדירות מחבלים. המושב, שאיבד אמון במערכת הצבאית, בונה את עצמו להתגוננות ולמתן מענה ביטחוני לקהילה והגנה על הבית, אך למרבה הפלא הוא מופלה לרעה מבחינת משאבים צבאיים. בעוד יישובים סביבו סווגו כליבה קדמית, הרמה הגבוהה ביותר של הקצאת משאבים, יתד מסווג כליבה בלבד", אמרו במושב.
בימים האחרונים הנהלת המושב פנתה לצבא בדרישה לשינוי החלטה לשינוי הסיווג לגביהם, אך לטענתם הצבא וגורמי הביטחון לא נתנו תשובה. "יתרה מכך, וכמו להוסיף חטא על פשע, הצבא הודיע למושב יתד שב־15.1 יוקטן מספר הלוחמים בכיתת הכוננות, וזאת בזמן שהמלחמה ברצועת עזה נמשכת, לרבות ירי טילים ורקטות, ופעילות צה"ל ברצועה עדיין רחוקה מלהסתיים. כוחו הצבאי של חמאס פעיל, וגם פעילות פח"ע חדשה מתוך שטח ישראל על ידי רחפנים מתרגשת לפתחנו", טענו במושב.
"לא יהיה מענה בחירום"
"המשימה שהצבא נותן לנו היא להגן על המושב, אך בגלל ריבוי האיומים לא יהיה ניתן לספק מענה אמיתי לתושבים בשעת חירום, כשכיתת הכוננות תוקטן ושהיא אינה מגויסת לזמינות מיידית", אמר ל"ישראל היום" מפקד כיתת הכוננות וסגן הרבש"צ במושב יתד, אייל כהן. "מה שחווינו ב־7.10 חידד וחיזק אצלנו את ההבנה שאנחנו חייבים להיות כוח גדול, חזק וזמין עם אמצעי מיגון ותקיפה מלאים".
לוחמים מתוך היישוב
בצה"ל טוענים כי ניהלו שיחות עם הרבש"צים והמועצות, כשהשיח האחרון היה לפני חודש, ושלאחר שהרבש"צים ביישובי הליבה - 7-4 ק"מ מהרצועה - אמרו שהסד"כ (סדר הכוח) נמוך מדי, הוא הוגדל. בצבא מתעקשים שלא מדובר ברידוד אלא בהתאמת הסד"כ כך שיתאים לאיומים. לפי הצבא לא יהיה מצב שבו חיילים נמצאים ביישובים ללא מעש. על פי הנהלים החדשים, שהולכים ומוטמעים כרגע, יחליט כל יישוב כמה לוחמים הוא יספק מבני המקום (בדומה לכיתת כוננות, אך כזו שתופסת עמדות ושמוגדרת ככוח מילואים זמין 24 שעות ביממה) וכמה לוחמים יסופקו מצה"ל - בהתאם לכוח האדם הזמין ביישובים.
מהנהלת מושב יתד נמסר: "אנחנו נמצאים כיום בעליית מדרגה מאז 7 באוקטובר אבל חזרנו לימים שלפני, ונראה שאין הפקת לקחים מוסדרת ותקינה. הכוח שהיה בפועל בזמן אמת להגן על היישוב הוא כיתת הכוננות. איך ניתן לדרוש מהתושבים לחזור כשבפועל הכוח הולך ומצטמצם? יש לעבות את כוחות כיתת הכוננות ולתת גיבוי נוסף. אנחנו עדיין בזמן מלחמה ואי אפשר לראות את זה אחרת".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מספר חברי מחלקות ההגנה בשירות מילואים פעיל ביישובי הנגב המערבי מוסדר בהתאם להערכת המצב והצורך המבצעי, תוך ביצוע התאמות בין היישובים. ההסדרה מתבצעת בשיח משותף שמתקיים עם אנשי הביטחון במועצות וביישובים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו