כוחות אוגדה 146 פועלים בשטח הסבוך בוואדיות בין קו הכפרים הראשון לשני במטרה לחשוף את תשתיות חיזבאללה. זאת הפעם הראשונה שהם נכנסים אליו. לוחמי אוגדה 36, שלחמו באזור לפני כן, לא הספיקו לטפל בשטח. באחד הבתים בכפר הנמצא מולנו נמצאת נקודת תצפית פעילה של חיזבאללה. רק לפני ימים אחדים פורסמו תמונות של כוחות צה"ל, שצילמו המחבלים שמאיישים אותה. בקרוב יידרשו הכוחות לסיים את הסריקה.
עידן אבני - לבנון // אייל מרגולין
הרכס השיעי, אזור אסטרטגי המשקיף אל הגליל המערבי, שימש בסיס לירי טילי נ"ט ומרגמות ארוכות טווח. מהרכס נורו טילי נ"ט לכל מי שהרים את הראש בצד הישראלי של גדר הגבול. המיקום הגבוה אפשר לחיזבאללה שליטה מרבית על האזור.
הסיור בכפרים ההרוסים בדרום לבנון, בהובלת סגן מפקד אוגדה 146, אלוף־משנה יוסי פנסו, חושף את מורכבות המשימה. תשתיות האויב מוסוות היטב והאתגרים המבצעיים המלווים את הכוחות בדרך למעקב אחר אופן פעולת חיזבאללה במרחב אינם פשוטים. בסופו של דבר, הכפרים ברכס השיעי, שהיו מוקדי פעילות של ארגון הטרור, מגלים אט־אט את כל הסודות שהוסתרו בהם במשך שנים.
הכפר יארין מהווה דוגמה חיה לאופן שבו חיזבאללה התבסס לצד אוכלוסייה אזרחית. בצומת מרכזי בכפר נחשפו 400 קילוגרמים של חומר נפץ שהוסלקו בתעלת מים. בחיזבאללה העריכו בעבר כי הציר יהווה נקודת פריצה של צה"ל ומלכדו אותו. זה לא הפריע לתושבי הכפר לעבור דרכו, לרכבים לנסוע בו ולילדים לרכוב שם על אופניהם. החוטים הובילו לצריף קרוב, חציו עץ וחציו בטון, שממנו נמשכו כבלים לבית סמוך. בבית ממול מוקמה מצלמה ששידרה תמונות לתצפית רחוקה. כשכוחות צה"ל היו מגיעים לעץ הדקל, היה זה הסימן להפעלת המטען רב־העוצמה.
חיזבאללה גם עשה שימוש ציני במחוות ההומניטריות של צה"ל. כשרצה להוביל מים למחבלים ששהו בשס"מים (שטחים סבוכים מבוצרים), הם ביימו שריפה, וכבאית הביאה מים. כשרצו להחליף משמרת, אמבולנס סייע בהחלפת המשמרות.
כעת, בשטח, הכוחות עובדים במרץ: טרקטורים מפלסים דרכים בוואדיות, וחיילים סורקים את החורש העבות במטרה לחשוף את המוסתר בו. "אנחנו מנצלים כל דקה לסרוק את המרחב כדי לדעת שהוצאנו הכל והכנו את הקרקע לחזרת התושבים", אומר פנסו. במהלך הסיור נחשפו משגרי רקטות, מחסנים ובונקרים שהוסתרו היטב בין העצים. "איפה שרואים עצים שרופים, זה משגר שהיה יורה את כל הטילים, והרשף היה מייצר שריפה. את אלו שלא השתמשו בהם אנחנו מאתרים בתוך הסבך", הוא מסביר.
נקודת השליטה נפלה
בצה"ל מזהים שחיזבאללה לא מנסה לייצר יותר התקפות נגד כוחות צה"ל. מטרתו כעת לנסות ולהציל נכסים של הארגון כמו תשתיות, אמל"ח ואמצעי תקשורת. במקרים האלו המחבלים מסוכלים. "רק במקרים האלה אנחנו מסכלים", מודה פנסו. "הם מנסים להציל מה שאפשר".
בכפר מרוואחין נחשפת מורכבות נוספת: סמיכות צבא לבנון לפעילות חיזבאללה. מוצב צבא לבנון שנמצא קרוב לא הפריע למחבלי חיזבאללה להתחמש. ההערכה היא כי רבים מאנשי צבא לבנון הם אנשי חיזבאללה או משתפי פעולה עימו. כמו בכל הכפרים מסביב לנו, הבתים הלבנוניים הרוסים עד היסוד. בלי עזרה של מדינות אחרות, ההערכה היא שיעברו שנים רבות עד שיפנו את ההרס ויבנו את הכפרים מחדש.
אל"ם פנסו: "לא האמנתי שאני אנוע כך בתוך לבנון. האויב לא רוצה להילחם. זה נקרא הכרעה
אחת הנקודות החשובות בסיור היא ג'בל בלאט, שעליו היו בעבר הריסות מוצב כרכום מתקופת רצועת הביטחון. הנקודה הגבוהה מאפשרת לראות מכאן את השטח בישראל מהר מירון והר אדיר ועד מפרץ חיפה - בלי משקפת. נקודה זו שימשה את חיזבאללה לטיווח של ירי מדויק לעבר יישובים ישראליים.
האוגדה, שמתפקדת בחודשים האחרונים כאוגדה מרחבית, מפעילה תחתיה כוחות של אוגדות אחרות. בגבול לבנון שהוחזק בידי אוגדה מרחבית אחת, צפויות לפעול שתי אוגדות מרחביות, לפחות בשנה הקרובה.
"לא נאפשר יותר עמדה מול עמדה", מבהיר פנסו. "לא נוכל לאפשר שלתושב תהיה עמדת אויב מול הבית. אני מקווה שנדע לשמור על זה ככה".
בסיומו של הסיור, פנסו מדבר בגילוי לב על התחושות האישיות. "לא האמנתי שאני אנוע כך בתוך לבנון. האויב לא רוצה להילחם. זה נקרא הכרעה בשפה הצה"לית. מהרגע שנכנסנו ללבנון הם נלחמו רק כשממש הגענו אליהם".
בהמשך צה"ל צפוי להקים מוצבים בקו הגבול וליצור פרימטר ביטחוני של מאות מטרים במטרה למנוע חזרת אנשי חיזבאללה, גם אם יגיעו במסווה של אזרחים. "אנחנו דואגים שזה לא יקרה שוב", מסכם פנסו. "המטרה שלנו ברורה: להבטיח את ביטחון תושבי היישובים סמוכי הגבול".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו