ישראל שוקלת להישאר בלבנון מעבר לזמן שהוסכם

במסגרת הסכם הפסקת האש בצפון התחייב צה"ל לצאת מהמדינה בתוך 60 יום • הפריסה האיטית של צבא לבנון ואמל"ח רב של חיזבאללה שעדיין נחשף בשטח מדאיגים את מערכת הביטחון • הנושא ייבחן גם עם הממשל האמריקני • בצה"ל מתכוונים להישאר בחורף גם בחרמון הסורי וממזרח לגבול הבינלאומי בגולן

לוחמי צה"ל בלבנון. צילום: דובר צה"ל

ישראל בוחנת אפשרות להותיר את כוחות צה"ל בכמה נקודות שולטות בדרום לבנון, גם לאחר שיפקעו 60 הימים שנקבעו בהסכם כמועד שבו אמור צה"ל להשלים את הנסיגה מלבנון לקו הגבול הבינלאומי.

האפשרות להותיר נוכחות ישראלית בדרום לבנון עלתה בימים האחרונים בכמה דיונים שנערכו בצמרת המדינית־ביטחונית. היא נובעת משתי סיבות עיקריות. הראשונה, ההיערכות האיטית של צבא לבנון בדרום המדינה; והשנייה, ריבוי האמל"ח והתשתיות של חיזבאללה שנחשפים עדיין בשטח, כמו גם מאמצי הארגון גם כעת להתעצם מחדש בסיוע איראני.

לוחמים בלבנון בסוף השבוע, צילום: דובר צה"ל

בישראל מתקשים להסביר את השיהוי בפריסה של צבא לבנון בשטח. סיבה אפשרית אחת היא בעיות מבצעיות שנובעות מהצורך לשגר לדרום לבנון כוחות גדולים ומיומנים מבעבר.

סיבה אפשרית אחרת היא לחץ של חיזבאללה על צבא לבנון להימנע מתפיסת עמדות בדרום לבנון, כדי להותיר ואקום שאותו יתפסו כוחות הארגון בעתיד. בשבועות האחרונים התלוננה ישראל כמה פעמים בפני גורמים בינלאומיים שונים על הפעילות האיטית של צבא לבנון, והבהירה כי אם לבנון לא תמלא את התחייבותה שנקבעה במסגרת ההסכם בין המדינות - תיאלץ ישראל להישאר בדרום לבנון כדי לשמור על בטחון יישוביה.

בסוף השבוע איתר והשמיד צה"ל תשתיות נוספות של חיזבאללה בדרום לבנון, בהם מנהרה טקטית של הארגון וכן פריטי אמל"ח שונים. ההערכה היא שבשטח ישנם אמל"ח ותשתיות נוספים, ומושקע מאמץ רב באיתורם והשמדתם בשבועות הקרובים. זאת, במקביל לפעילות שמתבצעת בגבול סוריה לבנון, שמטרתה למנוע את ניסיונותיו של חיזבאללה (ופטרוניו האיראנים) להבריח ללבנון את אמצעי הלחימה שהיו ברשותם בסוריה, בטרם ייפלו בידי המורדים שהשתלטו על המדינה.

דובר צה"ל

במסגרת זאת ביצע חיל האוויר בשבוע החולף כמה תקיפות כנגד יעדי חיזבאללה בגבול סוריה-לבנון. בישראל סבורים שכתוצאה מכך תחפש איראן דרכים אחרות להבריח אמל"ח מתקדם לחיזבאללה, בניסיון לשקם את עוצמתו הצבאית. לאור סגירת המרחב הסורי ובהינתן הסגר הימי המעשי שמטיל חיל הים על לבנון, נראה שהאיראנים עשויים לבחור בנתיב שממנו נמנעו בעבר - טיסות ישירות לשדה התעופה של ביירות.

מהלך איראני כזה יגרום לישראל דילמות מורכבות, מהצורך להרחיק ואף ליירט מטוסים (חלקם מטוסי נוסעים שהאמל"ח יוברח בחסותם)  ועד לצורך לתקוף מחדש בביירות. סביר שגם בסוגיה הזאת תבקש ישראל להתריע מראש בפני ארצות הברית (ומדינות נוספות) כי פעילות איראנית כזאת סותרת את ההסכם שהושג, ותחייב את ישראל לפעול עצמאית.

הסיכון: חידוש המלחמה

האפשרות של הותרת כוחות צה"ל בדרום לבנון תיבחן ביחד עם הממשל האמריקני היוצא והנכנס, משום שהמועד הסופי לנסיגה יהיה אחרי השבעת הנשיא טראמפ וממשלו החדש. החלטה כזאת עשויה להוביל להפרה מקבילה של ההסכם גם מצד חיזבאללה, ולחידוש המלחמה בהיקף מצומצם או נרחב.

יודגש כי החלטה על הותרת כוחות בדרום לבנון טרם התקבלה סופית. הנושא יידון ברציפות בשבועות הקרובים עד לפקיעת המועד שקבוע בהסכם, ונראה שגם אם תתקבל החלטה על כך יישארו הכוחות בנקודות בודדות בלבד שבהן יתקשה צה"ל להעניק ביטחון לישובי הצפון משום שטרם הושלמה סביבן בניית התשתיות ומרחבי ההגנה החדשים שעליהם הוחלט.

בצה"ל גם נערכים להותיר בשלב הזה את הכוחות שפועלים בשטח סוריה - בפסגת החרמון וממזרח לגבול הבינלאומי בגולן. בניגוד להתפעלות העולמית מהתנהלותו של מנהיג המורדים מוחמד אל-ג'ולאני, בישראל עוקבים בדאגה אחר האלימות הגוברת שמפעילים אנשיו כנגד מי שהשתייכו לממשל אסד ולצבא סוריה שפעל תחתיו.

צה"ל בגולן הסורי, צילום: דובר צה"ל

בימים האחרונים התקבלו דיווחים רבים על הוצאות המוניות להורג, כולל על עריפת ראשים של אויבי המשטר החדש, וכן על השפלות פומביות של מיעוטים שונים, בעיקר עלאווים. כך, בסרטון שהופץ בסוף השבוע ברשתות החברתיות, נראית קבוצה של גברים עלאווים מחויבת לזחול על הקרקע ולנבוח. בסרטון אחר נראית הלקאה של קצין לשעבר בצבא סוריה, שעל פי החשד פעל כנגד המורדים במסגרת מלחמת האזרחים.

יירוט אמריקני בישראל

הציר הישראלי־אמריקני עובד בימים אלה שעות נוספות גם בהקשר של הזירה החות'ית בתימן. מערכת יירוט הטילים האמריקנית "תאא'ד" היתה אחראית ליירוט הטיל ששוגר ביום חמישי בלילה לישראל, ומערכת החץ יירטה את הטיל ששוגר מתימן בליל שבת. ההערכה היא שהחותים ימשיכו ברצף השיגורים גם בימים הקרובים, בניסיון להראות שהם אינם נסוגים למרות התקיפה הישראלית ביום חמישי האחרון שפגעה בתשתיות שונות שמשמשות את הארגון.

סביר שגם הפעילות הזאת תימשך, בתקיפות של ישראל וגם בתקיפות של ארצות הברית ובריטניה. כפי שפורסם, בישראל ממקדים כעת מאמץ מודיעיני במטרה לפגוע ביעדים שונים של החות'ים, לרבות בבכירי הארגון.

בין גורמי המקצוע יש חילוקי דעות עד כמה ניתן יהיה להרתיע את החות'ים מהמשך הפעילות ההתקפית, ובישראל מודאגים מפני ההשלכות של המשך הירי על שלל ענפים במשק - בראשם התעופה, התיירות והמסחר.

ובתוך כך הגביר בסוף השבוע צה"ל את הפעילות הצבאית בעזה. בבית החולים כמאל עדואן נעצרו כ־250 פלשתינים שהועברו לחקירה בישראל, ובמקביל התבצעו תקיפות במרחב בית חאנון לאחר ששוגרו ממנו שתי רקטות לעבר ירושלים והשפלה.

בישראל מקווים שהלחץ המוגבר הזה ידחק לפינה את מנהיג הארגון, מוחמד סינוואר, ויוביל אותו להתגמשות מסוימת שתאפשר להשיג את פריצת הדרך המיוחלת במשא ומתן לשחרורם של 100 החטופים שעדיין מוחזקים ברצועה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר