שישה חטופים שגופותיהם הוחזרו ארצה - נרצחו בשבי

אלכס דנציג ז"ל, יורם מצגר ז"ל, חיים פרי ז"ל, יגב בוכשטב ז"ל, נדב פופלוול ז"ל ואברהם מונדר ז"ל שגופותיהם הוחזרו ארצה באוגוסט 2024 נרצחו במנהרת מעבר - בדיוק כמו ששת החטופים שנרצחו ברפיח • על פי תחקיר צה"ל, המחבלים ששמרו עליהם רצחו אותם לאחר שחיל האוויר תקף תשתית תת-קרקעית בסמוך אליהם • נועם פרי: "אנחנו יודעים שההפגזה במקום הייתה הורגת אותם בוודאות"

ששת החטופים שגופותיהם חולצו מעזה. צילום: ללא

משפחות חטופים פרסמו היום (רביעי) כי הצבא עדכן אותם ששישה חטופים שגופותיהם הוחזרו לישראל בחודש אוגוסט האחרון נרצחו בשבי חמאס. ששת החטופים - אלכס דנציג ז"ל, יורם מצגר ז"ל, חיים פרי ז"ל, יגב בוכשטב ז"ל, נדב פופלוול ז"ל ואברהם מונדר ז"ל - נרצחו בירי בידי מחבלים במנהרת מעבר, לאחר שחיל האוויר תקף תשתית תת-קרקעית בסמוך לאזור בו היו.

גופותיהם של ששת החטופים נמצאו במנהרה במערב חאן יונס באוגוסט 2024. בבדיקה שנעשתה באבו כביר, לאחר שהוחזרו ארצה, התגלו על הגופות סימני ירי. על פי הממצאים מתחקיר צה"ל, בסבירות גבוהה המחבלים ששמרו על ששת החטופים רצחו אותם זמן קצר לאחר התקיפה. עם זאת, בצה"ל לא שוללים תרחיש נוסף כי החטופים נרצחו מירי מחבלים אחרים, אף כי זו סבירות נמוכה.

פעילות צה"ל בחאן יונס (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

ששת המחבלים ששמרו על החטופים נמצאו מתים במנהרה, עם נשקים בסמוך אליהם. הם נהרגו מחנק כתוצאה מגזים רעילים בעקבות תקיפת חיל האוויר באזור. בעת התקיפה לא היה מידע או חשד להימצאות חטופים בסמיכות או במרחב שהותקף, והכוחות שפעלו בדרום הרצועה לא היו בסמיכות למיקום החטופים. רק כחודש או חודשיים לאחר מכן פעל צה"ל באזור. 

ממצאי התחקיר, הוצגו למשפחות, להן נאמר כי גם במידה ויקיריהן לא היו נורים ע"י מחבלי חמאס, סביר להניח שהיו מתים משאיפת גזים רעילים בעקבות התקיפה.

ששת החטופים הוחזקו יחד עד דצמבר 2023 במתחם תת-קרקעי שנקרא ה"ממלכה", בו היו בתוך כלובי ברזל עם דשא סינטטי ושהו בסמוך לבכירי חמאס.

אורי דנינו, אלכס לבנוב, אלמוג סרוסי, הרש גולדברג, כרמל גת ועדן ירושלמי, צילום: .

בסוף החודש, בעקבות כניסה קרקעית של צה"ל לחאן יונס, הם הועברו למנהרת מעבר בשכונת חאמד, שאינה מתאימה לשהייה ממושכת (בדומה לששת החטופים שנרצחו ברפיח), הנמצאת 4 קילומטרים מהמקום בו היו, שם גם צולם אות החיים האחרון מהחטופים ששהו במנהרה.

כאמור, ב-14 בפברואר 2024 אושר לבצע תקיפה ממוקדת במערב חאן יונס נגד מגדים של חמאס, נוכח כך שלא עלה חשד להימצאות חטופים באזור, ועל כן התקיפה לא נדרשה באישור מפקדת השבויים והנעדרים.

כחמישה חודשים לאחר מכן, ב-22 ביולי, הצטבר מידע מודיעני שקבע כי ששת החטופים אינם בין החיים. חודש לאחר מכן, ב-20 באוגוסט החל מבצע לחילוץ שש גופות החטופים ממנהרה הסמוכה למיקום התקיפה שהתבצעה בפברואר. ככל הנראה, המחבלים לא העריכו שצה"ל יבוא למנהרה ולכן השאירו את גופות החטופים במקום.

"כל טעות שנעשתה קרתה מאי ידיעה וגם מהן אנחנו מחויבים ללמוד". הרצי הלוי, צילום: דובר צה"ל

בעקבות האירוע הקשה הוחלט כי כל תקיפה, בכפוף למאפיינים מסוימים, תאושר על ידי המפקדה.

"במלחמה הארוכה הזו, שהחלה ביום קשה מאוד, משימת השבת החטופים בחיים מלווה אותנו בכל רגע", אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי לאחר קבלת הממצאים. "אנו עושים כל מאמץ לשם השבתם, יש מאחורינו הישגים רבים אך משקלם קטן כל עוד ישנם חטופים נוספים. בצה"ל בטוחים בכך שהלחימה מסייעת ומקדמת את השבתם, אך במסגרתה עשינו גם טעויות. את החטופים האלה לא נוכל כבר להשיב בחיים. חשוב שתדענה משפחות החטופים והציבור כולו, אלפי חיילים ומפקדים מתאמצים להצליח ולא לטעות במשימה החשובה הזו. כל טעות שנעשתה קרתה מאי ידיעה וגם מהן אנחנו מחויבים ללמוד".

"בצורה ישירה או עקיפה הם נהרגו מפעילות הצבא"

"חייבים להבין מהתחקיר שאי אפשר לדעת איפה נמצאים כל החטופים", אמרה נועם פרי, ביתו של חיים פרי ז"ל. "הציבור חייב להבין שפעילות צבאית מסכנת את החטופים, כל יום זה יכול לקרות לעוד חטופים ולכן חייב ללכת לעסקה עכשיו, אין דרך אחרת להוציא אותם".

לדבריה, למשפחות נאמר כי גם אם לא היו נורים בידי המחבלים, ששת החטופים היו נהרגים מהפגזת צה"ל. "לא יודעים לומר האם החטופים נורו בדקות הספורות שלאחר ההפגזה שזה התרחיש הסביר, או שהם נורו לאחר מכן על ידי מחבלים אחרים בסוג וידוי הריגה. לנו זה לא מאוד משנה כי אנחנו יודעים שההפגזה במקום שהייתה הורגת אותם בוודאות, זה לא משנה את התוצאה הסופית. בצורה ישירה או עקיפה הם נהרגו מפעילות הצבא".

"פעילות צבאית מסכנת את החטופים". נועם פרי, ביתו של חיים פרי ז"ל, צילום: גדעון מרקוביץ'

פרי חושפת כי נחשפה לתנאים הנוראיים בו שהן החטופים בסרטון בו תועד חילוץ הגופות.  "תראו את זה ותחשבו שאבא שלי היה בחודשיים אחרונים לחייו במקום הזה. שכב שם על טור מזרונים במנהרה בגובה שאי אפשר לעמוד בה אפילו, בתנאים הלא אנושיים האלה. אני רוצה שלפני שהם מקבלים החלטות כל שר במדינת ישראל וכל חבר קבינט יסתכל בסרטון – איפה האנשים שבנו את המדינה הזאת היו חודשיים. הם היו צריכים לחזור הביתה בעסקה הרבה לפני זה".

"זה לא קל אבל אנחנו בסופו של דבר מודים על זה שהתחקיר הוצג, חיכינו לו משתי בחינות. גם כדי לסגור מעגל והדבר השני הוא כדי שילמדו מהדבר הזה. צה"ל יתחקר וילמד מהכשל הגדול. זה היה קשה ועם זאת היה נחוץ. היה כישלון של צה"ל אבל אנחנו מעריכם את צה"ל על תחקיר כנה ושקוף שלוקח אחריות. האנשים שנתנו את הפקודה ישבו בחדר והסתכלו לנו בעיניים ואנחנו מעריכים את לקיחת האחריות כשמסביב יש אחרים שלא ממהרים לקחת אחריות ולהסתכל בעיניים לנפגעים".

"לא ברור איך כוחות צה"ל לא ראו אותם". זהירו שחר מור, צילום: גדעון מרקוביץ'

זהירו שחר מור, אחיין של אברהם מונדר ובן דודה של קרן ששוחרה מהשבי עם בנה אוהד מונדר התייחס לממצאי התחקיר ואמר כי המשפחות חשות שהפקירו אותם. "אחרי ששישה חודשים דוד שלי אברהם שרד בשבי ואחרי שבנו נרצח, הוא סיים את חייו במנהרה קטנה. תחשוב על בן אדם בן 79 שנתן את חייו למדינה, ככה הוא גמר את חייו – על ידי פצצה. זו הרגשה חד משמעית שהפקירו אותם וממשיכים להפקיר 101 חטופים אחרים. אין דבר יותר חשוב ודחוף מלשחרר אותם. הממשלה שלנו לא עושה את המקסימום וגוררת רגליה".

מור התייחס גם להעברת החטופים במהלך הלחימה למנהרת המעבר. "היו שם הרבה מאוד כוחות של צה"ל – לא ברור איך הם לא ראו אותם. אם היו רואים אותם הכל היה נראה אחרת. היו כאן פשלות מודיעיניות", אמר והתייחס גם הוא לכך שסביר להניח שהחטופים היו מתים מהפגזת צה"ל. "זימנו את המשפחות של ששת החטופים לפגישה. הציגו צילומים של המקום, ההסבר היה שב- 14 בפברואר צה"ל עשה פעילות מסוימת וירה פצצות שמשאיר שאריות של גז. ייתכן שכהפצצות נורו אז השומרים ירו בהם, אבל בסוף השומרים מתו יחד איתם במנהרה מאוד צפופה וקטנה ולכן הגז הרג או היה הורג אותם".

מדוברות קיבוץ ניר עוז נמסר לאחר פרסום ממצאי התחקיר: "אנו מעריכים ומוקירים את החיילים האמיצים שממלאים יומם ולילה את המשימה שהוגדרה להם. עם זאת, ממצאי התחקיר ממחישים לצערנו כי המדיניות שמנחה את פעולתם אינה משיגה את מטרתה. הלחץ הצבאי כפי שמופעל כיום, לא רק שאינו משחרר את החטופים, אלא גובה מחיר כבד מיקירינו, שהופקרו בשבעה באוקטובר ומופקרים עד היום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר