המבחן הישראלי בלבנון: חיזבאללה ינסה להשיב את כבודו האבוד

פרק הלחימה הנוכחי במאבק הארוך עם חיזבאללה הושלם • כעת, נפתחה המערכה שתקבע מתי וכיצד יתרחש העימות הבא - המערכה נגד מאמצי ההתעצמות • קל להצהיר כי "מה שהיה לא יהיה", אך כשצה"ל לא נוכח בשטח, כל "הפרה" תעורר התלבטות אם וכיצד להגיב

מחבלי חיזבאללה. יעמידו את ישראל במבחנים קשים. צילום: אי.פי

תם ולא נשלם. הסכם הפסקת האש חתם את פרק הלחימה הנוכחי במאבק הארוך עם חיזבאללה, אך גם פתח את המערכה שתקבע מתי וכיצד יתרחש העימות הבא: המערכה נגד מאמצי ההתעצמות.

הרמטכ״ל: ״הלחימה בלבנון הייתה מאוד נחושה, האכיפה של ההסכם תהיה נחושה אפילו יותר" (27.11.24) // דובר צה"ל

חיזבאללה יוצא מהמלחמה כשהוא פצוע וכאוב, לאחר שהקריב את נסראללה ואת ההנהגה הבכירה שלו על המזבח שסינוואר בנה. שליטתו המוחלטת ברצועת הגבול שבדרום לבנון הופקעה מידיו (לפחות באופן זמני), ומעל הכל - הוא איבד את מעמדו ויוקרתו. התדמית שיצר לעצמו כבריון השכונתי שמכתיב כללי משחק ומאיים על כל סובביו, ספגה מכה קשה.

בציבור הלבנוני ניסיונו למתג את עצמו כ"מגן לבנון" זוכה כעת לקיתונות של לעג. באיראן כבר לא יכולים לתלות בו תקוות שיצליח לשתק ולהרתיע את ישראל, ואפילו בחמאס יתקשו לסמוך על הבטחותיו, לאחר שהפר את התחייבותו להמשיך את הלחימה כל זמן שהיא נמשכת בעזה. הפער בין דברי הרהב שהשמיעו נסראללה ושותפיו לבין ביצועיו של הארגון בלחימה, מביך את מנהיגיו. גם אם לא ייתנו לכך ביטוי פומבי, הם מודעים למחיר הקשה שמלחמה זו גבתה מהם.

דגל חיזבאללה על רקע חורבות הדאחייה, צילום: איברהים אמרו

תיאור זה לא נכתב כדי לשבח את הישגי צה"ל ומערכת הביטחון (שבהחלט ראויים לכך) וגם לא כדי להעצים את מבוכת האויב, אלא כדי להצביע על התחושות בחיזבאללה שיזינו את המוטיבציה ואת האנרגיות בהנהגת הארגון מכאן ואילך.

כגודל הפגיעה והמבוכה - כך עוצמת הרצון שיפעם בהם להתבסס מחדש בשטחים שמהם נסו, לשקם את מערכי הארגון, להלום בישראל ולהשיב את כבודם האבוד. ההתמודדות עם המאמצים שחיזבאללה ינקוט כדי להתחמש ולהתעצם, מציבה אתגר ממשי לישראל. קל להצהיר כי "מה שהיה לא יהיה", אך כשצה"ל לא נוכח בשטח, כל "הפרה" מצד חיזבאללה תעורר התלבטות אם וכיצד להגיב.

התקיפות בדאחייה (ארכיון), צילום: רשתות ערביות

חיזבאללה יעמיד את ישראל במבחנים קשים. הוא ינהל את פעילותו במסווה אזרחי, בחסות האוכלוסייה והמאמצים ההומניטריים. במנות קטנות, בלי להתריס ובזמנים שבהם יהיה לישראל עניין מיוחד לשמר את השקט (פתיחת עונת התיירות, הלימודים, הסכמי נורמליזציה או התמקדות באיראן, וכדומה). בשיטת "הצפרדע המתבשלת", הוא ינסה להרגיל את ישראל להשלים עם מעשיו.

החשש להתלקחות מחודשת בגלל מחיריה המדיניים, הביטחוניים והכלכליים, יחד עם לחצים, פיתויים ושיקולים הנוגעים לסדר העדיפויות הלאומי, עלולים להוביל את מקבלי ההחלטות להעדיף את השקט על פני האינטרס למנוע התחמשות.

מחבלי חיזבאללה (ארכיון), צילום: ללא קרדיט

לפיכך, נכון לקבוע כבר עכשיו כללים נוקשים שיחייבו את ראשי המערכות. יש לקבוע מנגנון למעקב על כך, להטיל על מערכת הביטחון להגיש דיווח שבועי על מהלכי האויב ועל הפעולות שננקטו נגדו, לפקח על כך ע"י ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון, ולפני הכל להגדיר משאבי איסוף שיוקצו באופן קבוע למשימה זו.

על ישראל להניח שחיזבאללה ינסה להפתיע ולהשיב את יוקרתו. הנחת יסוד זו חייבת להנחות את תוכניות צה"ל גם בעת שקט - סוגיה שהמהווה אתגר פיקודי ולקח הכרחי.

הכותב שימש כיועץ לביטחון לאומי וכראש המל"ל (2021-2017). בעברו כיהן בתפקידים בכירים בשב"כ. כיום עומד בראש מכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר