ארוכה הדרך הביתה: המסר של הממשלה לתושבי הצפון הוא שאין להם מה למהר

ראש הממשלה ושר הביטחון לא ממהרים לשווק את הסכם הפסקת האש לאזרחי ישראל כהצלחה מרשימה • בעוטף, מודל חזרת המפונים כבר מוכן, אך עם זאת, אף אחד עדיין לא מוציא אותו לפועל • פרשנות

נתניהו ואלוף פיקוד צפון אורי גורדין. צילום: קובי גדעון/לע"מ

לא קוראים להם הביתה: ראש הממשלה ושר הביטחון לא ממהרים לשווק את הסכם הפסקת האש לאזרחי ישראל כהצלחה מרשימה.

נתניהו לא יקרא לתושבים לחזור הביתה וגם לא יעניק הצהרות דומות לאלו של לפיד כראש ממשלה על כך ש"הסכם הגז ירחיק עימות עם חיזבאללה". למעשה ממשלת ישראל כמעט דוחקת באזרחיה המפונים לקחת את הזמן ופשוט לא לחזור הביתה.

נתניהו וכ"ץ בציר נצרים. לוקחים את הזמן, צילום: איתי בית-און/ לע"מ

בניגוד לפרסומים שונים, באשר לכך שהדרג המדיני לא ערוך להחזרת המפונים - יש לומר - הוא, נתניהו, בכנות, פשוט לא רוצה בכך.

התנהלות הצמרת המדינית רק מבהירה עד כמה מדובר בכורח זמני ולא על תוכנית ארוכת טווח בלבנון - העברת הזמן עד לכניסת טראמפ לבית הלבן וטיפול באיום הגדול יותר: איראן. חיזבאללה, או לבנון המוחזקת בידי איראן לא נתפסים כגורם אמין במיוחד.

המודל כבר מוכן

מודל חזרת המפונים בעוטף עזה יכלול מענקים גדולים לשבים מיידית שהולכים ופוחתים לצד המשך מימון לשהות מחוץ ליישובים עד לסוף השנה. עם זאת, אף אחד עדיין לא מוציא אותו לפועל, לפחות לא עוד לחודש ינואר (שוב, בציפייה לטראמפ). רק אז אם אכן השקט יישמר ומודל האכיפה ייאכף - החלטות כלכליות יתחילו להתגלגל לכדי ביצוע: מענקים, שיפוץ בתי ספר וחזרה לשגרה, הדרגתית כמובן.

ההרס בעוטף עזה בעקבות טבח 7 באוקטובר, צילום: אורן אהרוני

את מודל תקומה משייפים בימים אלו במפגש משולש שר המנהלות זאב אלקין, מנהלת שיקום הצפון של צ'ייני ומנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי בתיאום עם ראשי הרשויות. "שר האוצר יצטרך להכניס את היד עמוק לכיס", אמר שלי בישיבה עם ראשי הרשויות השבוע ויצר ציפייה לא רק להמשך המענקים, אלא גם לתשלום נזקים עקיפים למי שבתיהם הושבתו לשנה, שיפוץ מדרכות בישובים, בניית בתים הרוסים מן היסוד וכמובן בינוי תשתיות חדשות. בקיצור, הבינו הנוכחים - המיליארדים בדרך.

חסרי ידע

למי שמכלים את זמנם בהמתנה לוועדת חקירה, אפשר למצוא כמה מסקנות עדכניות בדו"ח המבקר בשנת 2014 אחרי מבצע צוק איתן בנוגע ליחסי הצבא והדרג המדיני ונושא העברת המידע הנדרש למקבלי ההחלטות והנושאים באחריות.

דובר צה"ל הגרי יצא השבוע לתקשורת בהודעה שמתייחסת לסערת המסמכים וקבע עוד לפני החקירה של הוועדה שלא הוקמה, כי: "צה"ל לא הסתיר ולא מסתיר מידע מהדרג המדיני". דברים הפוכים בתכלית אמר מעל גבי עיתון זה רק בשבוע שעבר השר גדעון סער ביחס למידע שלא הונח בפניו בשנה שקדמה לטבח בוועדת משנה חסויה בכנסת. להתפתלויות האלה ביחס למידע החסר נגיע בהמשך.

הבור שנוצר בדאחייה לאחר חיסול נסראללה (ארכיון). תחזיות אימים שהתבדו, צילום: אי.פי

אחרי חודשיים של תמרון בלבנון ומלחמה מול חיזבאללה התברר שהעניין הוא לא רק המידע החסר על היערכות חמאס לטבח, אלא המידע השגוי בתכלית שכן הוצג לקבינט ולראש הממשלה, לאורך השנה האחרונה - ביחס ליכולות חיזבאללה להסב נזק לעורף - בדגש על תל אביב.

מי ששוחח עם השרים לאורך החודשים הראשונים למלחמה שמע מהם את תחזיות האימים: בניינים קורסים בתל אביב, פגיעה נרחבת בתשתיות אנרגיה וכמובן תרחישי עלטה, פינוי חולים מבתי החולים ואלפים רבים של הרוגים. ביחס להיעדר המידע על חמאס, כאן הדרג המדיני התמכר לפחדים וסגר מבעוד מועד את האפשרות לחזית בלבנון תוך ספיגה מתמשכת של ירי על יישובי הצפון.

תחזיות השווא הילכו אימים על מקבלי ההחלטות ובראשם נתניהו עד ממש ימים לפני פיצוץ הביפרים וכניסה כוללת למערכה. הרמטכ"ל לשעבר כוכבי עצר את ראש הממשלה לשעבר בנט מהתנקשות בסינוואר באמצעים דומים, הפעם נחל הצבא רק הצלחה חלקית בהיבט ההרתעתי.

המלחמה נדחתה, אך לבסוף בוצעה. ההחלטה לסיים ולסגת באמצע הדרך בלי איזור חיץ מאילוצים מדיניים היא כמובן של נתניהו והקבינט.

הכתובת כבר 10 שנים על הקיר

בחזרה לפרק המסקנות ביחסי הצבא והדרג המדיני מ-2014, הנה כמה נשכחות. מתברר שאיש במערכת הביטחון לא אכף שינויים ברוח המלצות המבקר דאז, כאלו שהיו מונעים את הטבח.

והנה שתי פסקאות שראוי להיזכר בהן: "בביקורת עלה, כי אמ"ן השקיע מאמצים בתחום איסוף המידע המודיעיני בגזרת רצועת עזה , והכין מסמכי מודיעין רבים ומפורטים בקשר לכך. מסמכים אלו הופצו לנמענים רלוונטיים, ו-חלקם הופצו גם לראש הממשלה, לראש המל"ל ולמזכיר הצבאי. עם זאת, עד למבצע "צוק איתן" כאשר התקיימו בקבינט של הממשלה ה-33 דיונים שעסקו בגזרת עזה, לא הוצג לעתים, גם אם לא בכוונת הסתרה, מידע משמעותי שהיה בידי מערכת הביטחון ושהיה הכרחי לשם הבנת תמונת המצב הרחבה כבסיס לקבלת החלטות על ידי שרי הקבינט. אי-הצגתו של מידע זה גרמה לפער משמעותי בבסיס הנתונים של שרי הקבינט".

"פערי המודיעין בגזרת עזה, שהיו בתקופת כהונתו של הקבינט ה-33 ושהיו ידועים למערכת הביטחון, לא הוצגו בפני הקבינט עד 2.7.14, וגם אז לא תוארו במלואם. משרד מבקר המדינה מעיר לשר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, לרמטכ"ל לשעבר, רא"ל (מיל') בני גנץ, ולראש אמ"ן לשעבר, אלוף אביב כוכבי, על כך שלא הציגו במפורט לשרי הקבינט את חומרת איום המנהרות המתפתח ואת הפערים שיש לצה"ל בנוגע אליו עד לדיון הקבינט שהתקיים בתחילת יולי 2014. אי-הצגת האיום כאמור, מהווה ליקוי, שכן היא פגעה בבסיס הידע ההכרחי שהיה על שרי הקבינט לקבל לצורך קבלת החלטות בנוגע לגזרת עזה".

גברים בלבד

ביום שלישי האחרון התכנס פורום ראשי רשויות צפון עם נציגי ממשלה לדיון בהסכם שרגעים אחרי יאושר בקבינט. מסביב לשולחן גברים בגילאים שונים, שר, מנכ"ל, ראש מנהלת וראשי רשויות ואף לא אישה אחת בנמצא. הפורום התבקש לקבל החלטות על חמישים אחוז מהאוכלוסייה שצפויה לחזור צפונה - נשים, אך לא נמצאה אחת שגם כשירה לקבל החלטות.

ראשי הרשויות בצפון בימי גלנט. אפס ייצוג נשי, צילום: הרצי שפירא

לא מדובר היה בישיבת סיעה חרדית ולא בכורח במדינה מוסלמית אלא בניהול שגרתי חסר. שאלתי את הדס לוי שמתכללת את הטיפול בהחלטות הממשלה למפונים מהצפון והדרום ומלווה אותם לאורך השנה האחרונה למה היא למשל לא הייתה שם. התשובה הייתה מתחמקת. "אילוצים".

גם ליאת כהן רביב שאני מכירה היטב וממנכלת את מנהלת הצפון לא נראתה בתמונה. המסר מייאש. מי שטובות מספיק להילחם בעזה לא מוצאות את מקומן סביב שולחן הממשלה פעם אחר פעם. ולא מדובר רק בעובדה שיש בממשלה הזו רק מנכ"לית משרד ממשלתי אחת, וגם היא ממלאת מקום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר