מפרקים את קיני הטרור: הכירו את "המסתערבים" של המינהל האזרחי

חשיפה: הפעילות החשאית של המינהל האזרחי בערים הפלשתיניות • הצטרפנו למבצע מסוערב מיוחד בג'נין ובטולכרם • מפקד המינהל האזרחי: "אנשינו בכל רחוב" • הכתבה המלאה מחר ב"ישראל השבוע"

תמונת "שאהידים" ברחובות ג'נין. צילום: אורן בן חקון

הייתי בג'נין ובטולכרם בג'יפ ממוגן ירי, אך הפעם היה זה משהו אחר. נסענו ברכב אזרחי, ללא נשק, קסדה או שכפ"ץ, במקומות שהפכו שם נרדף לסכנת חיים עוד קודם למלחמת חרבות ברזל.

בכתבה שתתפרסם מחר ב"ישראל השבוע" נחשף לראשונה החלק הקריטי ביותר של המינהל האזרחי, שכלל אינו מוכר, גם לחלק מהעוסקים בתחום. "ננסה להעניק הצצה", אומרים ביחידה שעד היום היתה תחת איפול כבד. לראשונה נפגוש את הקצינים והקצינות, החיילים והחיילות, העוסקים גם בביטחון של מדינת ישראל.

חמושים פלשתינים בג'נין, צילום: AP

"יש לנו אנשים בכל רחוב ושכונה", אומר בראיון מפקד המינהל האזרחי, תת־אלוף הישאם אבראהים. יחד עם אנשיו נכנסנו לערים הפלשתיניות ולמחנות הפליטים, כדי לראות את הפעילות מאחורי הקלעים. בימים אלה מתנהל בג'נין, בטולכרם ובטובאס מבצע רחב־היקף - הגדול ביותר מאז מבצע "מחנות קיץ". כלי טיס מאוישים מרחוק תוקפים מחבלים מהאוויר, דחפורים מפוצצים מטענים מתחת לפני הקרקע. מלחמה בעצימות נמוכה.

סגן טל זיידמן: "המטרה שלנו היא לאפשר לצבא לפרק את קיני הטרור, תוך שמירה על לגיטימציה. זו עבודה אינטנסיבית, בלי להוריד את הרגל מהגז"

אחמד ואמיר, ראש מפקדת התיאום והקישור בג'נין, ראו קבוצת אנשים ליד חנות והפנו את תשומת ליבי. "אתה יודע מי אלה?", שאלו. "אחד הוא בכיר במנגנונים, השני מבכירי הנהגת מחנה הפליטים". בכיכר שהובילה לתוך מחנה הפליטים ג'נין, קן הצרעות, ניצבו תמונות של מחבלים שחוסלו על ידי צה"ל. ברוכים הבאים לעיר ה"שאהידים".

ימים ולילות בלי שינה

"לא ישנתי כל הלילה", מחייכת אלינו בעייפות סגן טל זיידמן, קצינת מבצעים במת"ק ג'נין. היא בת 21 ממרכז הארץ, ומשרתת בחצי השנה האחרונה בגזרה החמה ביותר ביהודה ושומרון. "המטרה שלנו היא לאפשר לצבא לפרק את קיני הטרור במרחב, תוך שמירה על לגיטימציה", היא מסבירה. "זו עבודה אינטנסיבית, ימים ולילות בלי שינה, בלי להוריד את הרגל מהגז"

מימין לשמאל: סגן זיידמן, סגן שטרית וסגן שניידרמן, צילום: ללא קרדיט

סגן שיר שטרית (21) מהשפלה, קצינת התיאום האזרחי במת"ק, היתה נציגת המינהל בחפ"ק המבצע. כדי למנוע בריחת מחבלים לבתי חולים, חסמו כוחות צה"ל את הכניסות, אך במקביל נדרש תיאום הדוק שיאפשר מעבר חופשי לחולים אמיתיים. "בתחילת המבצע פנה אלי קצין קישור פלשתיני, ודיווח שיש חולה סוכרת שחושש שהמבצע יימשך זמן רב ושרוצה להגיע לבית החולים. האמבולנס עבר בלב הפעילות של כוחותינו", היא מספרת.

אינטרסים ביטחוניים

חוזרים לג'נין. מתוך הרכב, כשאנחנו בפקק בלתי נגמר, ראיתי גבר קשיש עטוי כאפייה ולבוש שחור, ועל מותנו אקדח וסכין. "תוריד את המצלמה!", אמר לפתע אחמד הנהג לאורן הצלם. מולנו היה שוטר פלשתיני שבידו קלצ'ניקוב, ומעליו תחנת משטרה מנוקבת לחלוטין בקליעים. רק חסר לנו להסתבך עם השוטרים, שכלל לא יודעים שאנחנו נמצאים בעיר.

"הייתי רוצה שאזרחי המדינה יבינו שאמנם המינהל האזרחי עוסק בסוגיה הפלשתינית, אבל לפני הכל המטרה היא הגנת מדינת ישראל ותושביה", אומרת שיר. "'מחנות קיץ' הוא רק דוגמה אחת מאלפי מבצעים שהייתי שותפה להם בשנה וחצי האחרונות. הקצינים שלנו לא יושבים במשרד, הם נוכחים פיזית בפעילות מבצעית, פועלים תחת ירי, עם יחידות מובחרות כמו ימ"מ, דובדבן ומצדה. אנחנו אלה שיכולים למנוע את החיכוך המיותר".

סגן אופק שניידמן (21), קצינת תיאום ביטחוני במת"ק ג'נין, עוסקת בהגנה על ביתה שלה בצפון הארץ - רק קילומטרים ספורים מקן הצרעות. אחד האתגרים הגדולים שלה הוא הסנכרון בין פעולות השוטרים הפלשתינים בג'נין לבין כוחות צה"ל. "זה נושא רגיש ועדין מאוד. צריך לפעול בצורה זהירה, לדאוג לקיפול של השוטרים הפלשתינים מבלי לחשוף את הפעילות שלנו".

סגן שיר שטרית: "הקצינים שלנו לא יושבים במשרד, הם נוכחים פיזית בפעילות מבצעית, פועלים תחת ירי עם יחידות מובחרות"

הכתבה המלאה -מחר ב"ישראל השבוע"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר