הלחימה בדרום לבנון עיקשת מכפי שהיא משתקפת לציבור הישראלי, אך פחותה מזאת שצה"ל נערך אליה מראש. ניכר שאחרי הכאוס הראשוני שאליו חיזבאללה נקלע כתוצאה מהמתקפה הישראלית של השבועות האחרונים, הוא מבקש כעת לשמר כוח ואמל"ח לטובת מלחמת התשה ארוכה. לכן הוא ממקד מאמץ במתקפות נקודתיות על הכוחות שפועלים בשטח, וכל קרב כזה זוכה למעטפת סיוע באש (בעיקר טילים ומרגמות) מצד כוחות עורפיים.
אל"ם דורי סער, מפקד חטיבת המילואים 8 שפועלת במרחב שמצפון לקיבוץ יפתח, אומר שהלחימה בדרום לבנון שונה משמעותית מזאת שהחטיבה נתקלה בה בעזה. "ברצועה אלה עקיצות, הם פותחים באש ובורחים. פה הם באים להילחם, ויש בשטח כוחות קרב משמעותיים ומאורגנים".
החטיבה שלו עשתה 250 ימי מילואים בממוצע מאז 7 באוקטובר. במשך 75 ימים הם היו במשימות הגנה בגבול הצפון, 75 ימים נוספים במשימות הגנה בעוטף עזה, ואז 60 ימים במשימות מבצעיות במסדרון נצרים - ועכשיו הם בדרום לבנון. המוטיבציה גבוהה, הוא אומר, ורוב האנשים הגיעו כי המשימה ברורה, אף שהבעיות בבית ובעבודה מצטברות ודורשות מענה - ואף ש"לא בטוח שרואים את הסוף".
מתחם לחימה חריג
כוחותיו של סער איתרו בימים האחרונים מתחם לחימה של חיזבאללה, חריג בגודלו, בכפר מוחביב, כ-3 ק"מ מצפון לגבול. בכניסה למתחם התנהלו קרבות מול מחבלים ששמרו עליו והוכנעו. צה"ל אמנם הכיר את המתחם הזה מודיעינית, אבל הופתע מגודלו ומהמורכבות שלו. הוא נחפר לאורך של כ־800 מטרים במעבה ההר, בעומק ממוצע של כ-10 מטרים. מובילים אליו שמונה פירים שונים, שבראשם כניסה ממוסך של בית אזרחי "רגיל".
המתחם נועד לשהייה והתארגנות של פוג' (המקביל לגדוד) של רדואן, כלומר כמה מאות מחבלי חיזבאללה. קירותיו מבוטנים ומצופים בחומר נוגד רטיבות ואנטי־בקטריאלי, ולאורכו יש כמה חדרי שהייה עם מיטות, וכן משרדים עם טלוויזיות ותקשורת פנימית וחיצונית, ועל הקירות תמונות של נסראללה. במתחם יש חשמל יציב ומים זורמים, וכן מקלחות ושירותים, ואפילו מטבח מאובזר היטב ומקרר שניכר שהיה בשימוש עד לאחרונה, אם כי חלק מהמוצרים החלו להעלות עובש.
במתחם נמצאו ציוד אישי רב, ציוד רפואי וציוד לחימה, וכן מאות ארגזים של אספקה - שימורי טונה, תירס, עלי גפן, נקניקים יבשים ועוד. לצידם אוחסנו אופנועים שכוסו ביריעות שחורות, ואפילו לוח המחוונים שלהם הוחשך, כדי לאפשר תנועה חשאית בחשיכה.
זהו למעשה ייעודו של המתחם, שנחפר מאז שנת 2010 - הכנה לפלישה לשטח ישראל. בארגון קיוו שהריחוק היחסי שלו מהגבול יסתיר את פעילותו מעיני צה"ל. את המרחק עד לגבול לוחמי רדואן היו אמורים לעבור בנסיעה מהירה של דקות ספורות, באמצעות האופנועים ורכבי ריינג' רובר חדישים, וכן טנדרים שעליהם מקלעים, שהיו אמורים לשמש את הכוחות הפושטים (ושנמצאו במתחמים סמוכים).
המתחם הזה הוא אחד מבין כמה דומים שחיזבאללה חצב בכמה כפרים במרחב דרום לבנון, לצד מרחבי שהייה שנחפרו בשטחים הפתוחים. צה"ל הופתע לא רק מגודלם ומההשקעה העצומה בהם, אלא גם מכמות האמל"ח שנמצאה בהם. עד כה הובאו לישראל יותר מ־100 טילי נ"ט מסוג קורנט, וכן רובי צלפים, רובים אישיים, מקלעים ותחמושת, ובמקביל הושמד אמל"ח רב בשטח.
האתגר העיקרי כעת הוא השמדת המרחבים התת-קרקעיים, כדי למנוע מחיזבאללה להשמיש אותם מחדש. בדומה לעזה, זה מתבצע בשיטות שונות - מפיצוץ ועד לאיטום. טיפול אינטנסיבי יותר ניתן למרחבים הסמוכים לגדר הגבול, מתוך הבנה שהשמדתם היא חיונית לשיקום האמון של תושבי הצפון. הגורם הבכיר אמר כי אלה צעדים משמעותיים בדרך ליצירת התנאים שיאפשרו לתושבים לשוב לבתיהם.
התנהלות כאוטית בשטח
החזרה אחרי הרבה שנים ללבנון, ארץ שבה רבים מבני דורי איבדו את חייהם, היא מרשימה ומדאיגה כאחד. מרשימה נוכח הפעילות של צה"ל, שנחוש להרחיק את האיום מהגדר ומהתושבים. מדאיגה נוכח הרצינות של חיזבאללה להקים איום משמעותי, שאפשר רק לברך על כך שלא הופעל. עם כל הכבוד לזירת הדרום - עזה היא לא לבנון וחמאס הוא לא חיזבאללה. קשה לא להצטמרר מהמחשבה מה היה קורה לו חיזבאללה היה מממש את תוכניתו לכיבוש הגליל.
צה"ל נערך להשלים את התמרון היבשתי בלבנון בתוך שבועות בודדים, ולאחריו להתייצב מחדש על קו הגבול הבינלאומי. גורם בכיר אומר כי ישראל תידרש לאכוף בקפדנות את המציאות החדשה, ולהפעיל כוח במקרים שבהם תזהה ניסיונות של חיזבאללה להתבסס מחדש בדרום לבנון, כדי לשמר את התנאים הביטחוניים שנוצרו בשטח כעת.
את המהלך הקרקעי מובילות ארבע אוגדות, שפועלות לסירוגין בכל מרחבי דרום לבנון באמצעות צוותי קרב חטיבתיים של כוחות בסדיר ובמילואים. לצד התקיפות של חיל האוויר בעומק, הוא מכוון לשלושה מרכזי כובד של חיזבאללה: מערך הפיקוד והשליטה הפוליטי-אזרחי והצבאי של הארגון, מערך האש שלו, והיכולת ההתקפית שחיזבאללה ביסס בכפרים ובמרחבים הפתוחים שסמוכים לגבול הצפון.
החלק הראשון כלל את חיסול הבכירים ויצר כאוס בחיזבאללה. בעקבות חיסולם של חסן נסראללה ושל מחליפו, האשם סאפי א-דין, שגופתו טרם אותרה אחרי שמתחם המודיעין שבו שהה בביירות הופצץ, נעים קאסם לקח לידיו את הנהגת הארגון. מי שמסתמן כמפקד החדש של המערך הצבאי של הארגון הוא אבו עלי חיידר, שעד לאחרונה היה מפקד החטיבה שאחראית על "מרחב העומק" בבקעת הלבנון. חיידר שודרג משמעותית: במונחים צה"ליים, הוא הוקפץ מדרגת אלוף-משנה לדרגת רב-אלוף, וניתן להניח שייקח לו עוד זמן להסתגל לתפקידו ולמעמדו החדש ולהוציא לפועל את תוכנית המלחמה של הארגון.
גם מרחב דרום לבנון זכה למפקד חדש, במקומו של עלי כרכי שחוסל ביחד עם נסראללה. מי שמונה במקומו היה עד לאחרונה קצין מטה בדרג בינוני במרחב הדרום, שלמרות חוסר ניסיונו הוקפץ לפיקוד על הגזרה כולה. לאחריותו הוכפפו גם יחידות רדואן, כוח הפשיטה של חיזבאללה, שנאלצו להתקפל מהעמדות הקדמיות בכפרים בדרום לבנון, והצטרפו לקרבות ההגנה מול כוחות צה"ל.
הבכיר סיפר שההתנהלות של חיזבאללה בשטח היא כאוטית, ומזכירה מעט את התנהלותו של חמאס בעזה.
לא להסתחרר מההישגים
דומה שהציבור הישראלי יידרש להסתגל למציאות מורכבת בתקופה הקרובה. על רקע ההישגים המשמעותיים של השבועות הקודמים, נוצר רושם מוטעה שחיזבאללה הוכנע בנוקאאוט - בעוד התמונה שונה לגמרי. הארגון אמנם ספג מכות קשות שפגעו משמעותית ביכולת התפקוד והלחימה שלו - אבל הוא לא הוכנע או הוכרע, וכעת הוא מתאמץ להשתקם בסיוע איראני.
פגיעת הכטב"ם שגבתה את חייהם של ארבעה טירוני גולני, והשיגורים אתמול לגוש דן ולמפרץ חיפה, היו תזכורת לכך שמדובר במלחמה שמחיריה יאמירו במקביל להתארכותה. לכן, מומלץ למקבלי ההחלטות בישראל לא להסתחרר מההישגים (המרשימים) של המערכה בכלל, ושל הפעילות בדרום לבנון בפרט. צה"ל יכול להשמיד מתחמי לחימה במשך שנים מבלי לסיים את העבודה, אבל ישראל לא תוכל לעמוד במלחמה כה ארוכה שמחירים כבדים בצידה - בזירה הביטחונית, המדינית והכלכלית.
מוטב לישראל לעמוד ביעדים שהגדירה לעצמה, ולמנף את ההישגים המרשימים עד כה להסכם שירחיק את חיזבאללה מהגדר ושישיב את התושבים לביתם. הסכם כזה, שידרוש מעורבות של ממשלת לבנון ושל גורמים בינלאומיים, ייבחן, כאמור, במידת נכונותה של ישראל לאכוף אותו בקפדנות ביום שאחרי, כדי להבטיח שחיזבאללה לא ישוב להתבסס בדרום לבנון ולאיים בפלישה קרקעית על ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו