תושבי קו התפר חוששים לחייהם: "גם בעוטף חשבו שמדובר באירועים תמימים"

סיור כתבים התקיים בקו התפר בשכונה המזרחית ביותר בראש העין - שסבלה בשנים האחרונות מחדירת שב"חים • מתחילת המלחמה מזהים התושבים פריצת צירים שעלולה לשמש לצורך חדירה • אחת התושבות סיפרה: "אנחנו מזהים רכבים שמגיעים בשעות הלילה המאוחרות" • תושב אחר שיתף: "ערבים מתכנסים ומבצעים תדרוכים" • ראש העיר: "אלה חקלאים, לא נוחבות"

קו התפר. צילום: חנן גרינווד

"זהירות, שטח אש": תושבים בשכונת "פסגות אפק", השכונה המזרחית ביותר של ראש העין, במרחק קצר מגדר ההפרדה, מתריעים כי מאז 7 באוקטובר הם מזהים ניסיונות לתצפת עליהם, בין היתר באמצעות רחפנים, וניסיונות הברחה כאלו ואחרות. הם שיבחו את הפלוגה שמאבטחת את האזור ואמרו כי הלוחמים קשובים ופועלים, אך לצד זאת אמרו שיש צורך בטיפול שורש משמעותי באזור.

סיור בקו התפר התקיים היום (רביעי) לכתבים ועורכים ממספר כלי תקשורת, בהובלת הארגונים "הצופות" ו"רגבים", במהלכו הגיעו לשכונת פסגות אפק, השכונה המזרחית ביותר של העיר, שבה מתגוררים בין היתר השרה מירי רגב, חבר הכנסת בני גנץ וח"כ לשעבר יאיר גולן.

""תושבים חוששים לחייהם": מאז 7 באוקטובר - יותר ויותר ניסיונות תצפית והברחה בקו התפר

מדובר בשכונה שסבלה בשנים האחרונות משב"חים, עד סגירת הפרצות בגדר במהלך מבצע שובר גלים, ושמולה נרשמת השתלטות משמעותית מצד הפלשתינים, בשטח אש 203. מאז תחילת המלחמה מזהים התושבים ניסיונות לתצפת עליהם ופריצת צירים שעלולים בזמן אמת לשמש לצורך חדירה את גדר ההפרדה באזור. התושבים נאבקים בתופעת ההשתלטות הפלשתינית על השטח במקום, אך המבנים שנבנו באופן בלתי חוקי טרם נהרסו על ידי המנהל האזרחי חרף הפצרותיהם.

עדות לסכנה הפוטנציאלית התגלתה עם הירידה מהרכב, אז ניגש מאבטח מטעם העירייה לבדוק מי הנוכחים. על עמודי התאורה נכתב באדום "זהירות שטח אש".

"אנחנו מזהים רכבים, כנראה של ערבים ישראלים, מגיעים בשעות הלילה המאוחרות ונפגשים עם רכבים בצד השני של הגדר. הם מהבהבים אחד לשני ונפגשים. ברור שלא מדובר באירועים תמימים", סיפרה אחת התושבות. לדבריה, "תושבים כאן חוששים על החיים שלהם".

מאז 7 באוקטובר - יותר ויותר ניסיונות תצפית והברחה בקו התפר, צילום: חנן גרינווד

"אנחנו רואים לא מעט רחפנים ואומרים לנו שזה מגיע מהצד השני של הגדר. הפעם זה רחפן ריק ובפעם הבאה זה רחפן עם לבנת חבלה שתפגע בגן ילדים", סיפר תושב אחר, ושלישית הוסיפה: "אנחנו מזהים ערבים מתכנסים מולנו ומבצעים תדרוכים, תמונות של השכונה שלנו מתפרסמות בטלגרם כל הזמן".

בשלב מסויים הגיע למקום באופן בלתי צפוי ראש העיר רז שגיא, והציג תמונת מצב שונה. לטענתו הבעיה המרכזית הינה בניה בלתי חוקית פלשתינית ואין איום שנשקף לתושבים. "אלו חקלאים שנוסעים, זה לא נוחבות", טען שגיא על דבריה של תושבת שאמרה כי בשכונה מזהים ניסיונות לתצפת עליהם.

"אתה אמרת שהם חקלאים, אני לא בטוחה", הגיבה התושבת ושגיא הגיב: "את אמרת שהם נוחבות". התושבת טענה בתגובה: "אמרתי שהם מתצפתים". אחד הנוכחים אמר לראש העיר "גם בעוטף עזה חשבו שהם רק חקלאים".

מאז 7 באוקטובר - יותר ויותר ניסיונות תצפית והברחה בקו התפר, צילום: חנן גרינווד

ראש העיר ניסה להמעיט באיום שאותו הציגו התושבים וטען שהבעיה היא בניה בלתי חוקית בלבד, שמתרחשת ביהודה ושומרון ולכן הוא לא מסוגל לפעול בנושא. "אני לא יכול להשפיע. אני אשמח שתטפלו בבניה הבלתי חוקית, שתגרשו אותם משם. אין לי עניין שהם יחיו שם. אלו אדמות מדינה, אין סיבה שלא יהרסו להם".

כשכתב "ישראל היום" שאל האם יש איום, הגיב ראש העיר ואמר "אתם מחפשים איום? אני לא חושב שצריך לבנות על אדמות מדינה – לא תושבי ראש העין ולא פלשתינים. צריך לפנות למשרד הביטחון, לממשלת ישראל, ולדרוש לפרק את המבנים מיד".

"אתה יכול לפנות לכנסת ולממשלה, אתה הפה של התושבים", אמר אחד הנוכחים ושגיא הגיב: "אני לא יכול".

ראש עיריית ראש העין: "אלו חקלאים שנוסעים, זה לא נוחבות" // קרדיט: ליטל אלמוג

סגן ראש העיר, איתי ונה, הבהיר כי הוא פועל רבות נגד הבנייה הבלתי חוקית באזור. "אני מאוד פעיל לגבי כל מה שקורה בשכונה. אני בקשר עם לשכת שר הביטחון ועם שר הביטחון באופן אישי, עם המנהל האזרחי, עם החטיבה. אני בקשר עם כולם באופן יום יומי ופועל בנוגע לבנייה הבלתי חוקית. מבנה שלא עבר שישה חודשים שמיד יהרסו אותו. לצערי המגבלה שלנו זה גם רשויות החוק. הם לעיתים מגישים עתירה ואז יש המתנה ארוכה עד להסדרת העניין".

"אני מתעסק עם זה כל יום, כל היום. אני חי פה, אני רואה את זה מהמרפסת של הבית שלי. הייתה לנו ישיבת מועצה, ואושר לנו תקציב של 140 אלף שקלים לעניין זה", אמר ונה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר