המזח הצף שנבנה על ידי צבא ארה"ב להבאת סיוע הומניטרי לרצועת עזה יותקן מחדש היום (רביעי) לשימוש במשך מספר ימים, אך לאחר מכן מתכוונים האמריקנים לפרק אותו לצמיתות. כך דיווחה סוכנות הידיעות אי.פי.
הסרת המזח תהיה המכה הסופית לפרויקט שנהגה בוושינגטון והפעלתו נתקלה בקשיים: מזג אוויר סוער ורוחות חזקות, איומים ביטחוניים, תפעול מסורבל וקשיים בהעברת הסיוע ההומניטרי לפלשתינים בעזה.
על פי הדיווח, האמריקנים מתקינים היום את המזח כדי להשלים את העברת כל הסיוע שהצטבר בקפריסין לאזור המאובטח בחוף עזה. לאחר שזה יושלם, כוחות הצבא האמריקניים יפרקו את המזח. הפרטים הסופיים עדיין מתגבשים ולא מן הנמנע שהצבא האמריקני יודיע בסופו של דבר שמדובר בפירוק זמני של המזח.
תזכורת: במארס האחרון הכריז נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי הורה להקים מזח זמני בעזה שיאפשר להכניס מים, מזון, תרופות, אוהלים וציוד הומניטרי נוסף עבור תושבי הרצועה, בעקבות המשבר ההומניטרי שנוצר בעזה כתוצאה ממלחמת ישראל בחמאס.
המזח הוקם בחודש אפריל בחוף שאטי ברצועה, מצפון למסדרון נצרים, על ידי יחידה צבאית אמריקנית (JLOTS) המתמחה בפריסה של ציוד ואספקה מהים ליבשה בתנאים מאתגרים או באזורים ללא תשתית נמל מתאימה.
עד כה, יותר מ-8.6 אלפי טון של מזון וסיוע הגיעו לעזה דרך הרציף, אך הפרויקט נתקל בקשיים משמעותיים. ים סוער ורוחות חזקות גרמו נזק למזח ואילצו את ארה"ב להסירו מספר פעמים.
המזח ניזוק בפעם הראשונה ב-25 במאי לאחר שבוע אחד בלבד של פעילות. מזג אוויר סוער הוביל לפירוק המזח גם ב-14 ביוני. הוא הוחזר כמה ימים לאחר מכן, אך מים סוערים שוב אילצו את האמריקנים להסירו ב-28 ביוני.
הפעלת המזח נעצרה מספר פעמים בגלל איומים ביטחוניים שהקשו על העברת הסיוע. ב-9 ביוני השעה האו''ם את המשלוחים שלו דרך המזח בשל העובדה שיום קודם לכן צה''ל השתמש באזור סביבו להטסת החטופים שחולצו ב"מבצע ארנון".
בחודשים שבהם פעל, התגלו בעיות בשינוע המזון מהמזח לידי תושבי עזה הזקוקים לו. בשל הקשיים בחלוקת המזון, סיוע רב הצטבר באזור המאובטח בחוף ללא יכולת להעבירו הלאה. למעשה, הנתיב הימי התגלה כיעיל פחות בהשוואה לנתיבים יבשתיים להעברת סיוע. קשיים ונימוקים אלו הובילו בסופו של דבר להחלטה להסיר את המזח לצמיתות.
על פי הדיווח, הפנטגון טען לאורך כל התקופה האחרונה שהמזח הצף היה רק פרויקט זמני, שנועד לדרבן את ישראל לאפשר זרימת סיוע טובה יותר דרך נתיבים יבשתיים - שהם הרבה יותר פרודוקטיביים מהנתיב הימי שיזמה ארה"ב.
עלותו של המזח הצף מוערכת בכ-230 מיליון דולר, סכום משמעותי שהושקע בניסיון לספק פתרון לוגיסטי למשבר ההומניטרי בעזה. העלות הגבוהה כוללת את תכנון המזח, בנייתו, הובלתו לאזור, התקנתו, תפעולו, והוצאות האבטחה הנלוות. למרות ההשקעה הכספית הניכרת, הקשיים הרבים בהפעלת המזח והחלטת ארצות הברית לפרקו מעלים שאלות לגבי יעילות ההשקעה.
ניתן להעריך כי לקחי הפרויקט ישמשו בעתיד לתכנון מבצעי סיוע הומניטרי יעילים יותר, אך בינתיים נראה כי חלק ניכר מההשקעה שיצאה מכספי משלם המיסים האמריקני - ירד לטמיון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו