בתשעת החודשים האחרונים מטפל אגף השיקום במשרד הביטחון ב-9,250 פצועות ופצועים חדשים - כך עולה מנתונים שהציגה סמנכ"לית וראש אגף השיקום לימור לוריא בדיון בכנסת בנושא חוסן נפשי והשלכות הלחימה.
לוריא מסרה: "מדינת ישראל מתמודדת עם היקף פצועים חסר תקדים, יחס שלא מאפשר מענה טיפולי מספק. אם נטפל היטב בפצועים החדשים היום, נשפר את איכות חייהם ואת חיי בני משפחתם ונמנע החמרה במצבם. על כלל הגורמים לשלב ידיים ולגבש תוכנית לאומית כוללת לקליטת אלפי הפצועים שהגיעו ושעוד יגיעו".
עד סוף 2024 יקלטו 14 אלף פצועים באגף
לפי נתוני אגף השיקום, בכל חודש נקלטים יותר מ-1,000 פצועים חדשים מהלחימה הנמשכת, שאליהם מתווספים כ-530 פצועים ממלחמות עבר. בקרב פצועי חרבות ברזל, 35% מלינים על מצב נפשי.
בתוך כך, 37% מפצועי חרבות ברזל הם פצועי גפיים, 27% פיתחו תגובה נפשית או פוסט-טראומה, 95 סובלים מפגיעות פנימיות, 7% סובלים מפגיעות בעמוד השדרה, ו-12% מפגיעות ראש, עיניים או אוזניים.
כמו כן, 51% מהפצועים הם צעירים מתחת לגיל 30, 31% בני 40-30. באגף השיקום צופים כי עד סוף 2024 ייקלטו 14 אלף פצועי חרבות ברזל, שכ-5,600 מהם יתמודדו עם תגובה נפשית.
מאז 7 באוקטובר שינה אגף השיקום את אופן קליטת הפצועים, ונכון להיום כל פצועי המלחמה מוכרים בתוך 48 שעות ומקבלים את כל המענים השיקומיים שלהם הם זקוקים ללא ועדה רפואית.
כדי לתת מענה לפצועים המתמודדים עם תגובות נפשיות כמו חרדה, דיכאון, פוסט-טראומה, קשיי הסתגלות, קשיי תקשורת ועוד, האגף הקים מענים חדשים וייחודים, ובהם תשע חוות שיקומיות ברחבי הארץ, צוותי מת"ן למענה נפשי ראשוני פנים אל פנים בפריסה ארצית, קליטת מאות מטפלים ועוד.
האגף גם השיק את אפליקציית "מדריך ל-PTSD" עבור התמודדות עם תסמיני חרדה ופוסט-טראומה, ולומדה להכשרה עבור מטפלים. יותר מ-20 אלף משתמשים הורידו את האפליקציה עד כה.
לצד המענים החדשים, קיימות אפשרויות סיוע וטיפול נוספות בהתאם לצורכי הפצועים, כגון חלופות לאשפוז פסיכיאטרי בבתים ייעודיים בקהילה, מרכזי שיקום תעסוקתיים, קבוצות טיפול מגוונות, הכשרת כלבי שירות ועוד. היערכות אגף השיקום נעשית בשיתוף עם צה"ל וארגון נכי צה"ל למתן מענים נוספים בתחום הנפש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו