סמוטריץ' ישחרר את המיליארדים לחימושים, ובתמורה תוקם ועדה ציבורית לבחינת תקצוב הביטחון

הסיכום הושג בין משרדי האוצר והביטחון • בימים הקרובים תכונס ועדת השרים להצטיידות לאישור עסקת ה-F-35 • סמוטריץ': "איזון נכון בין כלל צרכי המשק והכלכלה ותוך בניית מנגנוני מימוש יעילים לתקציב הביטחון, בשקיפות ותחת בקרה מתמדת"

כיפת ברז, סמוטריץ' ומטוסי F53. צילום: אורן בן חקון, AP, אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

לאחר חשיפת "ישראל היום": ההסכם המסתמן בין משרדי הביטחון והאוצר, במסגרתו תוקם הוועדה ציבורית לבחינת תקציב הביטחון, צפוי לשחרר את התקציב לחימושים ואת רכישת מטוסי הקרב מארצות הברית, שהוחזקו כבני ערובה אצל השר סמוטריץ' במשך שבועות ארוכים. כך נודע ל"ישראל היום".

כפי שחשפנו השבוע, סמוטריץ' סירב להעביר שישה מיליארד שקלים שכבר אושרו למערכת הביטחון ונדרשים כעת לתשלום לתעשיות הביטחוניות עבור חימושים לכלי טיס מסוימים של חיל האוויר, מיירטי "כיפת ברזל" ומערכות נוספות. זאת, בנוסף לסירוב של השר סמוטריץ' להשלים את תהליך רכישת מטוסי הקרב לחיל האוויר מארצות הברית, באופן שאיים על דחיית אספקתם בכשלוש שנים וגרם לזעם מצד האמריקנים.

בהתאם לסיכום שהושג הערב בין שרי האוצר והביטחון, השר סמוטריץ' ישחרר מיידית שישה מיליארד שקלים שעיכב אצלו לטובת חימושים, בימים הקרובים תכונס ועדת השרים להצטיידות לאישור עסקת ה-F-35, ובתוך 45 ימים תכונס ועדת השרים שתאשר את עסקת ה-F-15. כמו כן, עוד הערב תכונס ועדת השרים בענייני הפנסיות של פורשי צה"ל.

כך תיראה הוועדה

ההסכמה בין סמוטריץ' לגלנט הגיעה לאחר מאבק של שבועות ארוכים בין הצדדים נוכח דרישתו של השר סמוטריץ' להקמת ועדה ציבורית לבחינת תקציב הביטחון.

הוועדה תורכב משני נציגי ראש הממשלה, שני נציגי שר הביטחון ושני נציגי שר האוצר, וישתתפו בה באופן קבוע נציגי בנק ישראל, משרדי האוצר והביטחון, צה"ל, מל"ל והמועצה הלאומית לכלכלה. כתב המינוי של הועדה יועבר לחתימת ראש הממשלה והוועדה תכונה ותחל בעבודה.

משרד הביטחון סירב במשך זמן ארוך להקים את הוועדה, בין היתר נוכח רצונו של השר סמוטריץ' כי לועדה יהיה מנדט נרחב לקבוע בין היתר את תכנית העבודה המקצועית של מערכת הביטחון, כדי לאלץ את מערכת הביטחון לקבל את עמדתו. 

הסכמות אחרי ההאשמות. גלנט וסמוטריץ' (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

במערכת הביטחון ציינו כי סמוטריץ' פוגע בביטחון ישראל, והשר גלנט התבטא בנושא בחריפות. כאמור, הצדדים להסכמה שמאפשרת למערכת הביטחון לחיות עם המנדט שניתן לוועדה, ובמסגרת זו הוןעדה תוכל לדון בתפיסת ההפעלה של צה"ל, אך לא תמליץ מה היא תהיה ולא תהיה לה סמכות לקבוע אותה.

כמו כן, התעקש שר האוצר על הסדרת סמכויותיו ביהודה ושומרון, קרי סמכויות המנהלת שהקים לעניינים האזרחיים ביהודה ושומרון, שהועברו אליו עם כניסתו לתפקידו, אך לא מומשו עד תומן בשטח. בתמורה לכך, כאמור, ישחרר השר סמוטריץ את מטוסי הקרב ואת התקציב לחימושים שהחזיק כבני ערובה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ הגיב על ההסכם: "הקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון היא צעד חשוב לכלכלה ולביטחון. אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שאנחנו מנהלים מאז ערערו רבות מהנחות היסוד שעל בסיסם נוהלו בניין הכח, ההתעצמות והתקציב של מערכת הביטחון, והדבר מחייב את בחינתם מחדש והתאמתם למפת האיומים העדכנית, תוך איזון נכון בין כלל צרכי המשק והכלכלה ותוך בניית מנגנוני מימוש יעילים לתקציב הביטחון, בשקיפות ותחת בקרה מתמדת.

"תפקיד הוועדה יהיה להמליץ על גובה תקציב הביטחון הנדרש, לסמן את מקורותיו ושימושיו לפי סדרי עדיפויות שיקבעו, ולוודא שכספי אזרחי ישראל ינוצלו באופן מיטבי תוך שמירה על ביטחון המדינה. נוודא בעזרת השם שכך יהיה. יש לכולנו הרבה מה ללמוד ולתקן מאז 7 לאוקטובר, הקמת הועדה היא צעד ראשון בכיוון הנכון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר