אחרי העימות בין הרמטכ"ל למבקר המדינה: צה"ל יאפשר להתחיל בביקורת על מחדלי 7 באוקטובר

צה"ל מתכוון לבנות מנגנונים פנימיים לשיתוף פעולה עם המבקר וכן למנות פרויקטור ייעודי • הביקורת תוגבל ל"נושאים שאינם מוגדרים כנושאי ליבה" • עם זאת, במערכת הביטחון מקווים שבדיון הבא של בג"ץ יצליחו לשכנע את בית המשפט לדחות את הביקורת

המבקר אנגלמן והרמטכ"ל הלוי , ללא קרדיט
המבקר אנגלמן והרמטכ"ל הלוי. צילום: ללא קרדיט
לאחר חודשים ארוכים של התכתשות בין מבקר המדינה לבין הצבא, צה"ל צפוי לאפשר לאנשי מבקר המדינה להתחיל בביקורת בנושאים שאינם מוגדרים נושאי ליבה וקשורים למחדלי 7 באוקטובר, לאחר שבג"ץ סירב לבקשת הרמטכ"ל וראש השב"כ, ולא הוציא צו מניעה לביקורת מבקר המדינה. ההערכות הן שהביקורת עשויה להתחיל עוד השבוע. אף שהרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, ניהל קרב בלימה נגד המבקר, לאור החלטת בג"ץ הבינו בצה"ל הבינו שחובה לציית לחוק. לפיכך, חרף התנגדותו של הלוי, בימים אלה נערך הצבא להתחיל לשתף פעולה עם צוותי הביקורת, במה שמוגדר בשלב זה כ"פריפריה" של נושאי התחקיר.
הרמטכ"ל הרצי הלוי עם אלוף פיקוד דרום, צילום: דובר צה"ל
לשם כך, בין היתר, צה"ל מתכוון לבנות מנגנונים פנימיים לשיתוף פעולה עם המבקר וכן למנות פרויקטור לנושא. אלא שבצה"ל מקווים שבדיון הבא של בג"ץ בחודש הבא, יצליחו לשכנע את בית המשפט לדחות את הביקורת. שיתוף הפעולה של צה"ל עם ביקורת מבקר המדינה היא כאמור כפויה, לאחר ששופטת בית המשפט העליון, גילה כנפי שטייניץ, החליטה שלא להיענות לעתירת הרמטכ"ל להוצאת צו ביניים זמני שימנע את חקירת מבקר המדינה בצה"ל ובשב"כ. לדבריה, "לא ראיתי ליתן בשלב זה סעד ארעי". נדגיש כי ההחלטה עוסקת בבקשה להתחשבות זמנית, והיא אינה החלטה בנוגע למניעת חקירת המבקר, עניין שיידון בהמשך. כעת, ניצבת מערכת הביטחון בפני אפשרות של הפרת חוק אם לא תשתף פעולה עם החקירה בימים הקרובים.

הרמטכ"ל ממשיך להתנגד

יש לציין כי אף שצה"ל כבר החל בתחקירים פנימיים, שצפויים להסתיים באופן ראשוני כבר בחודש הבא, הרמטכ"ל המשיך ועדיין ממשיך להתנגד לדרישת המבקר לעשות את המוטל עליו על פי חוק - והוא לבקר את מערכת הביטחון על מחדלי השבת השחורה, התקופה שקדמה לכך, ומהלך המלחמה עצמה. הוא ממשיך לסרב לצוותי הביקורת להתחיל במלאכתם גם בנושאים וביחידות שאינם בליבת המלחמה, לרבות הנעשה במחנה שורה, שבו רוכזו גופות הנרצחים במתקפת 7 באוקטובר.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, צילום: אורן בן חקון
בחודשים האחרונים, התנהלה חליפת מכתבים קשה בין המבקר לרמטכ"ל בנושא. במכתבו האחרון למבקר, כתב הרמטכ"ל הלוי כי "במדינת ישראל מעולם לא נערכה ביקורת מבקר המדינה בצה"ל תוך כדי מלחמה. ביקורות הופסקו בעיתות כאלו, ולא בכדי". עוד ציין הרמטכ"ל, כי הצבא מצוי "באחת המלחמות המורכבות שידעו מדינת ישראל וצה"ל, בתקופה קריטית ועמוסה ביותר", והדגיש כי כלל הכוחות "פועלים לילות כימים במערכה רב־זירתית" וכי הטיית קשב לביקורת בעת הזו "תפגע באופן חמור וממשי במאמצי המלחמה וכנגזרת מכך בביטחון". המבקר השיב לרמטכ"ל כי בצבא החלו תהליכים כמו הקמת צוותי תחקור פנימיים, דילול כוחות המילואים וסיום תפקידים. אלו הובילו אותו "למסקנה כי בשלה העת לפתיחת ביקורת בצה"ל".
7 באוקטובר. בצבא החלו תהליכים כמו הקמת צוותי תחקור פנימיים, צילום: אורן בן חקון
אולם, נדמה שחוסר רצונו של צה"ל לאפשר למבקר המדינה לבצע ביקורת קשורה גם לחשש־או־לחשד של הצבא כי המבקר מושפע פוליטית, בין היתר משום שמונה על ידי ראש הממשלה. אלא שהמבקר הוכיח כי הוא דורש מכל המעורבים לשתף פעולה, וביקורת נמתחה עליו גם על ידי מזכיר הממשלה, שדרש כי אנגלמן ואנשיו לא יקיימו ביקורת גם במשרד רה"מ.טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר