תכנית גלנט: העזתים יקבלו נשק בפיקוח בינ״ל לטובת הניהול האזרחי

פרטים נוספים מתכנית ״היום שאחרי״ של שר הביטחון נחשפים • גורמים עזתים מקומיים ינהלו את הסדר האזרחי הרצועה • ישראל תסכים שהם יחומשו בנשק קל להגנה מפני גורמי חמאס בפיקוח מעטפת בינלאומית

גלנט לנתניהו: "תכריז שלא נשלוט אזרחית בעזה"

לאחר נאומו של שר הביטחון יואב גלנט נגד אי־קבלת ההחלטות של נתניהו, ל"ישראל היום" הגיעו פרטים נוספים על תוכנית ״היום שאחרי״ ברצועה לפי הצעתו של גלנט ומערכת הביטחון.

כפי שכבר אמר בפומבי, גלנט סבור כי מי שצריך לנהל את רצועת עזה מבחינה אזרחית הם גורמים עזתיים מקומיים. מדובר למעשה בפלשתינים עזתיים שמזוהים עם הפת"ח.

שר הביטחון יואב גלנט, צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

גלנט הגדיר זאת באחת מישיבות הקבינט: "עזתים שיכול להיות שמדי פעם יסתכלו לרמאללה", עדות לקשר שיש לאותם גורמים עם הפת"ח והרשות הפלשתינית. גלנט הסביר בקבינט וגם במסיבת העיתונאים כי מדובר בבחירה בין חלופות גרועות לחלופות גרועות יותר וכי האלטרנטיבות האחרות להצעתו הם שלטון חמאס או ממשל צבאי, להם לדבריו יש חסרונות רבים יותר.

כוחות צה"ל במרחב זייתון. חוסר ההחלטה מאפשר התחזקות של חמאס, צילום: דובר צה"ל

במסגרת פרטי תוכניתו מציע גלנט שהאוכלוסייה בעזה תרוכז בבועות הומניטריות ובכל בועה כזו יוקם מנגנון אזרחי של עזתים מקומיים שיקבלו את המושכות לניהולה. במענה לטענה כי חמאס יהרוג כל גורם אחר שינסה לשלוט בעזה, מציעים גלנט ומערכת הביטחון לחמש אותם בנשק קל, כלומר ברובים, לטובת השלטת החוק והסדר וההגנה מפני חמאס.

כלי הנשק שיינתנו לעזתים יהיו תחת פיקוח טכנולוגי של ישראל כדי למנוע מצב שבו הם יזלגו לידי חמאס וכן תחת מעטפת בינלאומית של מדינות ערב מתונות בתמיכת ארה"ב, שתזרים כסף וגם תפקח על הניהול האזרחי ברצועה.

עזתים מתפנים מרפיח, צילום: אי.אף.פי

במערכת הביטחון ניהלו שיחות עם אנשים בדרג הצבאי והמדיני במדינות הרלוונטיות לאותה מעטפת ושמעו שהתנאי לכך הוא קודם העברת השליטה האזרחית לגורמים עזתיים מקומיים. בחירת הגורמים העזתיים הרלוונטיים לניהול הצד האזרחי ברצועה ייעשה בעזרת המודיעין של הרשות הפלשתינית אשר יודע לספק אנשים שאינם מזוהים עם חמאס לטובת העניין.

יוכלו להתמודד מול חמאס?

מתנגדי התוכנית של גלנט, ובראשם השרים סמוטריץ' ובן גביר, סבורים כי מתן אפשרות לגורמים עזתים מקומיים לשלוט ברצועה הוא למעשה העברת הרצועה לאוכלוסייה שמזוהה עם הרשות הפלשתינית ויצירת תשתית למדינה פלשתינית.

רה"מ נתניהו. מסרב להחליט, צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במענה לכך, אומר גלנט בשיחות כי הוא מתנגד למדינה פלשתינית וכי לא יסכים שהתחייבות לקידומה תהווה תנאי לתת לגורמים עזתים מקומיים את ניהול הרצועה. השאלה הגדולה היא אם אותם עזתים מקומיים וגם הרש"פ יכולים להתמודד מול חמאס, שכן הוא השתלט על הרצועה ב־2007 כאשר הפת"ח שלט שם, ואם ניהול של גורמים המזוהים עם הרש"פ יהיה באמת שונה מזה של חמאס, שכן הרש"פ תומכת בטרור ומממנת טרור.

בינתיים, בכלל לא מתקיים דיון על התוכנית של גלנט או על כל חלופה שלטונית אחרת לחמאס. נתניהו ממשיך בקו שלא יהיה פת"חסטן ולא חמאסטן, ודה־פקטו בוחר שלא להחליט, וכך חוזר שלטון חמאס ומשתקם במקומות שבהם צה"ל לא נוכח.

"יורד מהפסים"

בעקבות הפרסום ב"ישראל היום", תקף השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר את שר הביטחון. "השר גלנט, בפעם המי יודע כמה, יורד מהפסים, מנסה להיראות טוב בעייני האמריקנים ופועל להקמת מדינת טרור בעזה בלי סמכות או לגיטימציה ציבורית ומוסרית".

בכך נמשך העימות בין השניים, שאמנם מתקיים לאורך כל כהונת הממשלה אך הגיע לשיאים חדשים השבוע. "אנחנו למודי ניסיון, ראינו איך זה נגמר בפעם הקודמת שחילקנו נשק. אסור לחזור על הטעות הזאת שוב", אמר בן גביר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר