מאות מיליוני דולרים, חיילים אמריקנים ו"קבלנים" אלמונים: נמל הסיוע האמריקני לעזה יוצא לדרך

צבא ארה"ב הודיע על עגינתם של הרציף והמזח שישמשו להעביר טונות רבות של ציוד הומניטרי לתוך רצועת עזה • אך פרטים רבים על מבצע הסיוע הגדול של ממשל ביידן נותרו בעלטה

ספינת חיל הים האמריקני במהלך עגינת הנמל האמריקני ברצועת עזה. צילום: איי.פי

צבא ארצות הברית הכריז היום (חמישי) על סיום העבודות על נמל הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, פחות משלושה חודשים לאחר ההכרזה על הפרויקט השאפתני, שגרם להרמת גבות בחוגים פוליטיים שונים מוושינגטון ועד דוחא.

פיקוד מרכז של צבא ארצות הברית הכריז כי הרציף הגדול, שכולל שני אזורי תפעול צפים נפרדים, נגרר מנמל אשדוד על ידי ספינות של חיל הים האמריקני ועוגן במקומו מול חופי רצועת עזה. על אף הדיון הציבורי הנרחב סביב המהלך האמריקני, פרטים רבים עדיין לא ברורים לגבי הנמל האמריקני.

הטענת סיוע לרצועת עזה לקראת פתיחת הנמל האמריקני ברצועה // רויטרס

על פי דיווח נרחב ברשת החדשות האמריקנית סנן, עלותו של פרויקט הנמל עומדת כרגע, עוד בטרם פתיחתו לעבודות, על 320 מיליון דולר, וספינות ומלגזות של חיל הים האמריקני הן שיבצעו את העבודה בשטחו. הנמל, כך דווח, מורכב משני חלקים. רציף צף שישמש לפריקת ספינות משא ממשטחי סחורה, שיועמסו על ידי מלגזות למשאיות. המשאיות, בתורן, יועברו לסירות שייקחו אותן למזח צף גדול, שיעוגן מול החוף העזתי, ועילוי סעו לחוף ויפרקו.

הרכבת רציף ההטענה הצף של המנל האמריקני בעזה, צילום: רויטרס

בהודעה של פיקוד מרכז נמסר כי צבא ארצות הברית שכר נהגים קבלנים כדי לבצע את פריקת הסחורה, אך זהותם של הנהגים, בין אם עזתים מקומיים, אמריקנים או זרים, לא נחשפה. ברינה סינג, דוברת של הפנטגון, אמרה לשאלת כתבים כי "כל מה שאני יכולה לספר על זהותם של הנהגים היא שהם קבלנים מצד שלישי". ההצהרה עומדת בקו אחד עם ההבטחה האמריקנית כי חיילים בצבא ארצות הברית לא ידרכו על אדמתה של עזה. כמו כן, מספרם של המלחים ואנשי התפעול של הצי האמריקני שיוקדשו להפעלת המתקן אינו ידוע.

ההחלטה מעלה את השאלה מה תהיה רמת ההגנה על המתקן הרגיש, שעוגן לחוף סמוך לציר נצרים עליו שולט צה"ל, בלב הרצועה בה עדיין מתחוללים קרבות בין הצבא לארגוני הטרור. לא ברור בשלב זה איזה ארגונים יורשו לקבל, לפרוק  ולחלק את המזון, המחסות והתרופות שעתידים להגיע לרצועת עזה מקפריסין, אך בארה"ב מסרו כי ארגון המזון של האו"ם יהיה זה שיפקח על המאמצים.

כוחות צה"ל מיישרים שטח לקראת חיבול המזח הצף ברצועת עזה,

בארה"ב מקווים שבשלב הראשוני יוכלו לפרוק כ-90 משאיות מדי יום בעזרת המתקן ועם הזמן להעלות את המספר הזה לכ-150 משאיות מדי יום. מדובר בחלק קטן מהסחורה והציוד שעוברים לרצועת עזה מהמעברים היבשתיים במהלך המלחמה, נתונים המגיעים לעיתים למאות משאיות מדי יום.

בצה"ל אישרו כי כוחות הנדסיים כבר הכינו אזורים לחניית משאיות ושיטחו דרכים בסמוך לאזור הנמל וכי הפעילות בו תחל כבר בימים הקרובים. האדמירל האמריקני בראד קופר, בכיר בפיקוד מרכז של צבא ארצות הברית, אמר: "ההגנה על הכוחות האמריקניים היא העדיפות העליונה שלנו בכל הנוגע לביטחון. ארצות הברית וישראל פיתחו יחד תוכנית משותפת להגנה על כל כוח האדם שפועל במסגרת הפרויקט".

שטח שהוכן על ידי צה"ל לפריקה והטענה של משאיות מול הנמל האמריקני ברצועת עזה, צילום: דובר צה"ל

הפעלת נמל סיוע אמריקני בשטחה הימי של רצועת עזה, לצד הפעילות הימית הענפה על מנת להגן ולהעביר אליו אספקה, היא התערבות חסרת תקדים של חיל ים זר בשטחה של ישראל. הפעולה אמנם מתואמת ומסוכמת עם הממשלה המקומית, אבל היא מעללה חשש משני הצדדים שהיא תשמש לפגיעה באינטרסים של הישראלים או הפלשתינים. גורמי סיוע זרים מסרו ל"גרדיאן" הבריטי, כי הם חוששים שהנמל הוא בעצם "מסך עשן" לכפות על צמצום מעבר הסחורות במעברים היבשתיים לרצועת עזה. בישראל מנגד, גורמים בממשלה ביקרו את העברת הסיוע לפלשתינים, בעוד חמאס מוסיף להחזיק בחטופים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר