אחרי בלימת המתקפה המוצלחת: זה צריך להיות היעד של ישראל

ההצלחה היא תולדה של מודיעין ותכנון מדויקים, אומץ ליבם של טייסי חיל האוויר, וכמובן - של מערכות ולוחמי ההגנה האווירית • עכשיו חייבת ישראל לחתור לכך בכל מחיר, ולעשות הכל - אבל הכל - כדי למנוע מאיראן להשלים את פיתוח הפצצה הגרעינית

תיעוד: יירוטים של חיל האוויר הישראלי במהלך המתקפה האיראנית // דובר צה"ל

לילה כזה לא ראה העולם מעולם. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה מטח של יותר מ־100 טילים בליסטיים משוגר בבת אחת לעבר מדינה אחת, כשבמקביל משוגרים לעברה כ־170 כלי טיס בלתי מאוישים ועוד כ־30 טילי שיוט.

העולם השתאה לא רק מהמתקפה האיראנית, אלא גם מיכולות ההגנה חסרות התקדים שהפגינה ישראל: תחת מטרייה אמריקנית, בסיוע ירדן ועוד מדינות, היא הצליחה לעמוד במתקפה וליירט כ־99% מהאיומים.

ההגנה הכמעט מושלמת על שמי ישראל הפתיעה את טהרן. איראן ידעה כי לישראל יש יכולות הגנה אווירית מהמתקדמות בעולם, ושמעה את האזהרות הישראליות והאמריקניות שהבהירו לה שישראל מודעת למתקפה וערוכה לה בכוח מלא. אך סביר להניח שהיא העריכה שאם תשגר כמות גדולה של איומים בבת אחת - לפחות חלקם יצליחו לחדור את מערכי ההגנה המתוחכמים של ישראל ובעלות בריתה. למרבה המזל, והודות לעבודה קשה של שנים רבות, ההנחה האיראנית התבדתה. בליל 14 באפריל הוכיחה ישראל עליונות מודיעינית וטכנולוגית פנומנלית, שהלוואי שחצי ממנה, או אפילו רבע ממנה, היו מופגנים בבוקר 7 באוקטובר.

מטוס חיל האוויר ממריא למשימת יירוט הכטב"מים, צילום: אי.אף.פי

ההצלחה הישראלית היא תולדה ישירה של מודיעין מדויק, מערכות גילוי והתרעה, תכנון מדויק, אומץ ליבם של טייסי חיל האוויר, וכמובן - מערכות ההגנה האווירית שפיתחו התעשיות הביטחוניות בעשורים האחרונים. לפי צה"ל, כל טילי השיוט וכלי הטיס הבלתי מאוישים יורטו מחוץ לשטח ישראל, באמצעות קואליציה של מדינות - ארה"ב, ירדן וכמובן ישראל. הפעולה המשולבת היא חסרת תקדים: עשרות המטוסים מהמדינות השונות חילקו ביניהם את הגזרה, איתרו את האיומים ויירטו אותם בזה אחר זה, בפעולה מתואמת ומסונכרנת להפליא. ההצלחה הגיעה, בין היתר, בזכות שנים של דיפלומטיה אווירית ותרגילים משותפים.

גם מערך ההגנה האווירית, שיירט יותר מ־100 טילים בליסטיים, נבנה ונערך לכך במשך כשלושה עשורים. את טילי החץ החלו לפתח בשנת 1986. כיום מחזיקה ישראל את מיירטי החץ 3, שמסוגלים ליירט הרחק מחוץ לאטמוספרה, את טילי החץ 2 שמיירטים בשכבה נמוכה יותר, את מיירטי מערכת "קלע דוד" ואת ה"טמירים", שמם של מיירטי כיפת ברזל בשכבת ההגנה הנמוכה יותר.

לפי צה"ל, 99% מהאיומים יורטו, ובפועל אף טיל שיוט או כתב"ם לא הצליח לחדור לישראל. רק טילי קרקע־קרקע בודדים חדרו ופגעו בתשתיות בבסיס נבטים, וגם אלו לא הצליחו לפגוע בפעילותו המבצעית. אבל גם אם שיעורי היירוט באמת פנומנליים ועומדים על 99 אחוזים, אם איראן תהפוך לגרעינית - המשמעויות של נפילת טיל גרעיני אחד ברורות. לכן, אירועי שבת בלילה חייבים לחדד בישראל את ההבנה שאיראן היא מדינה מסוכנת ובלתי צפויה, שלא תהסס לפעול. אם עד כה היה ברור שאסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני - עכשיו חייבת ישראל לחתור לכך בכל מחיר, ולעשות הכל - אבל הכל - כדי למנוע מאיראן להשלים את פיתוח הפצצה הגרעינית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר