מתקפת הפתע של חמאס על ישראל שהובילה למלחמת חרבות ברזל יצרה תמורות רבות בחברה הישראלית ומטבע הדברים גם השפיעה ביתר שאת על הצבא. הלחימה האינטנסיבית שעוד נמשכת, מאות הנופלים וסיפורי הקרבות ההרואיים החזירו את צבא ההגנה לישראל למרכז השיח - וההשפעה המיידית של כך באה לידי ביטוי באופי הגיוס האחרון לשירות הצבאי במרץ-אפריל.
האפקט של אירועי 7 באוקטובר הוביל לגיוס שיא של לוחמות לצה"ל, גיוס מוצלח למדי גם בגזרת הגברים וביקוש שיא לחיל ההנדסה, במספרים שהחיל מעולם לא ראה לאורך ההיסטוריה שלו. גם בחיל השריון קצרו את פירות הקרבות שהגבירו את המוטיבציה לשרת בו באופן חסר תקדים - עם כמעט הכפלה של מספר המתגייסים אליו בגיוס האחרון.
הבנות רוצות לקרבי
לאחר שלוחמות צה״ל הוכיחו את גבורתן וחשיבותן במהלך המלחמה שנכפתה על ישראל, והפגינו גבורה עילאית במהלך טבח שביעי באוקטובר, בגיוס מרץ-אפריל שהחל לפני כשבועיים נרשם גיוס חסר תקדים של בנות לתפקידי לחימה, וגידול של מאות בנות שהתגייסו לתפקידי לחימה בצבא.
הבנות התגייסו בהמוניהן לגדודי החי"ר הקל (קרקל, ברדלס, אריות הירדן, לביאי הבקעה ופנתר), למג״ב, ולתותחנים. כן נרשם גיוס גדול במיוחד של בנות לגדודי החילוץ וההצלה של פיקוד העורף, שעשו עבודה יוצאת מן הכלל במהלך המלחמה.
בצה״ל יכלו לקבל החלטה שלא לגייס בנות לתפקידי לחימה מעל התקן, אך באגף כוח האדם בחרו לחבק את המוטיבציה הגבוהה של הנשים, ולהגדיל את מספר הלוחמות ביחידות השונות.
על הפרק: גדוד חי"ר קל חדש
כחלק מהצורך המבצעי להגדיל את סדר הכוחות של הצבא כדי להתמודד עם המצב הביטחוני החדש ועודף המשימות, בצבא שוקלים לפתוח גדוד חי"ר קל נוסף, של נשים וגברים, אך בעוד שהמוטיבציה של נשים להשתבץ בגדודים אלה מרקיעה שחקים, הרי שדווקא בקרב הגברים התפקיד נחשב פחות קרבי, ולכן קשה לשבץ בגדודים הללו מספיק גברים. בשלב זה, הנושא נמצא בבחינה.
נזכיר כי ערב המלחמה, בעיקר בשל בג"צים שהגישו נשים במטרה לפתוח תפקידים נוספים לנשים בלחימה, הודיע צה"ל על פיילוט לבחינת שילוב נשים בסיירת מטכ"ל, ביחידת החילוץ וההצלה של חיל האוויר - 669, ויחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם). כן הודיע הצבא כי יפתח יחידת ניוד לנשים באחת מחטיבות החי"ר ויבחן את הרחבת שילוב הנשים בחיל השריון לא רק כחלק ממערך הגנת הגבולות, אלא במסגרת החיל המתמרן.
אלא שהצבא הציב תחילה קריטריונים בלתי סבירים לקבלת נשים ליחידות המיוחדות, ורק בודדות הצליחו עד כה לעבור את המיונים הראשוניים. לזכות הצבא ייאמר כי הקריטריונים הוגמשו מעט כדי שיהיה סיכוי שהפיילוט יצליח, וזאת מבלי לפגוע ביכולתן לעמוד במשימות ובמאמצים הנדרשים מהלוחמים ביחידות הללו, ובמקביל לצמצם ככל הניתן נזקים בריאותיים לגופן.
לא נותרה מיטה פנויה בטירונות הנדסה קרבית
גיוס מרץ-אפריל טרם הסתיים, אך כבר כעת הוא מסתמן כהצלחה מסחררת גם בגיוס הגברים. חיל ההנדסה, שבמשך שנים נחשב לחיל אפרורי (ולא רק בשל כומתת הכסף שחובשים המשרתים בו), והוכיח את חשיבותו במהלך המלחמה האחרונה, רשם גיוס מוצלח במיוחד, ונכון לרגע זה אין מיטה אחת פנויה אצל טירוני בית הספר להנדסה צבאית, עד כדי כך שבחיל ביקשו שלא להעביר אליהם לוחמים נוספים בשלב זה.
גם חיל השריון, שכמעט הכפיל את מספר המתגייסים בגיוס זה, רשם נתוני גיוס יפים מאוד בצל המלחמה, ועלייה במוטיבציה של בני הנוער לשרת בו. העלייה במוטיבציה קשורה מאוד לביצועי לוחמי השריון במלחמה, אך גם תודות לעבודה יפה של החיל בראשות קצין השריון הראשי, תא״ל אוהד מאור, בעידוד גיוס לחיל השריון.
העלייה במוטיבציה לגיוס לחיל השריון קריטית. כחלק מלקחי המלחמה, והצורך להגדיל את חיל השריון, הוחלט בצה״ל להקים בבת אחת מספר פלוגות סדירות בחיל, שיחליפו את פלוגות המילואים שהוקמו לפני מספר שנים בתוך הגדודים הסדירים כדי להתמודד עם המוטיבציה שהייתה ירודה. עם הקמת הפלוגות הסדירות בשריון, לוחמי המילואים שהיו משובצים בגדודים הסדירים יהוו את הבסיס להקמת חטיבת שריון חדשה במילואים.
בשורה התחתונה, בשבוע הבא יחל הגיוס הגברים לחטיבות החי"ר, וההערכה היא שגם שם תירשם מוטיבציה גבוהה לגיוס בצל המלחמה. אם ההערכות המוקדמות יתממשו, הגיוס הנוכחי ליחידות הלוחמות בצה״ל יסתמן כגיוס המוצלח ביותר של "מיטב" בשנים האחרונות.
נתוני גיוס לוחמות - מרץ 24:
לוחמות חי״ר גבולות - 158%
לוחמות איסוף קרבי - 210%
לוחמות תותחנים - 195%
לוחמות הגנה אווירית - 114%
לוחמות חילוץ - 170%
לוחמות מג״ב - 139%
סה״כ עמידה ביעדי לחימה נשים - 157%
נתוני גיוס גברים - מרץ 24:
חיל הנדסה - 122%
חיל התותחנים - 109%
גדילה של 130% מתגייסים לחיל השריון בהשוואה למרץ 2023