מהצעדות על הגבול ב-2018 ועד הטבח: בצה"ל הפיצו את פקודת התחקירים

בצה"ל הבהירו כי התחקירים בעת הזו הכרחיים לטובת החזרת התושבים בביטחון לדרום, וכחלק מהמוכנות לזירה הצפונית • בצה"ל סרבו להתייחס לאפשרות שבעקבות התחקירים יסיקו חלק מהמפקדים מסקנות אישיות ויתפטרו, והדגישו כי התחקירים הפנימיים אינם מחליפים בדיקה חיצונית • הרטמכ"ל: "מטרת התחקיר היא אחת: למידה"

כוחות צה"ל סמוך לגבול עזה. צילום: אי.אף.פי

חמישה חודשים לתחילת המלחמה בעזה, צה"ל הפיץ היום (חמישי) את פקודת התחקירים הפנימיים שצפויים להתחיל כעת ולהימשך כחודשיים, ולאחריהם יתקיים חודש נוסף של עיבוד.

נכון לרגע זה, לאחר הביקורת הקשה שספג הצבא לפני מספר שבועות בנושא, צה"ל טרם מינה בודקים חיצוניים בדמות קצינים בכירים במילואים שיקיימו תחקירים מקבילים ונוספים.

כניסת מחבלים מרצועת עזה לעוטף

בצה"ל הבהירו כי התחקירים בעת הזו הכרחיים לטובת החזרת התושבים בביטחון לדרום, וכחלק מהמוכנות לזירה הצפונית. הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, הגדיר כי מטרת התחקיר היא ללמוד ולהפיק לקחים בצה"ל כדי לשפר את האפקטיביות בלחימה הנוכחית, להיערך למערכה הבאה, לחזק את מאמץ חזרת היישובים והגנתם וכן לבנות את כשירות צה"ל ולפתח את בניין הכוח של צה"ל.

התחקיר יתמקד ב-7 באוקטובר ובאירועים שקדמו לו, ויעסוק בתקופה שבין מרץ 2018, אז החלו הצעדות על גבול הרצועה, ועד שלושת הימים הראשונים של המלחמה, בהם הושגה שליטה ביטחונית מחודשת בעוטף עזה.

לתחקיר יהיו ארבעה מוקדים עיקריים: הראשון יעסוק בהתפתחות התפיסה מול עזה, בדגש על הגבול, החל מ-2018. בין היתר יעסוק התחקיר בהתפתחות המודיעין והתפיסה מול חמאס, בחינת מרכיבי תפיסת ההגנה ומנעד התכניות האופרטיביות נגד האיום הרצועה; השני הוא המודיעין ותפיסת האויב מ-2018 ועד לפרוץ המלחמה. מוקד תחקיר זה יכלול מספר נושאים כגון; הערכת המצב לרבות האסטרטגית והמודיעינית, תרחישי הייחוס, התפתחות יכולות האיסוף, מנגנון הבקרה המודיעיני ו״איפכא מסתברא״ בכל הדרגים.

טרקטור של חמאס ממוטט את גדר ההפרדה עם עזה

המוקד השלישי יהיה המודיעין והליך קבלת ההחלטות בליל השבעה באוקטובר ובימים שקדמו לו. מוקד זה יכלול בחינה של כלל ההחלטות שהתקבלו בכלל הדרגים ואופן בירור ושיקוף תמונת המצב.

המוקד הרביעי יעסוק ב⁠פרק הזמן שבין ה-7 באוקטובר ועד ה-10 באוקטובר. במוקד תחקיר זה יעסקו בצה"ל בהפעלת הכוח בכלל הגופים בצה״ל, ניתוח קרבות ההגנה בעוטף ובחינה של כוננויות, סדר הכוחות, פקודות ופיקוד ושלילה.

לצד מוקדי התחקיר נקבעו חמישה נושאים נוספים לתחקור: תחקור קרבות ואירועים מרכזיים שקרו במהלך הלחימה, גיוס מילואים ומענה לוגיסטי, תכנון אורך נשימה - חימושים וחלפים, איסוף ופינוי חללים באירועי 7.10 ו⁠רציפות התפקוד.

תפיסת מחבלים באחד מיישובי הדרום

מי שמרכזת את ביצוע הפקודה היא מחלקת תוה״ד באגף המבצעים. כל אגף, זרוע ופיקוד יגדירו נציג סדיר שיתכלל את תהליך התחקור. בצה"ל נקבע כי כל מפקדה תקיים תחקיר פנימי, שמסקנותיו יוצגו לרמטכ״ל, בשאיפה החל מתחילת חודש יוני. כל מפקדה תידרש להציג בשבועיים הקרובים מפת תחקירים פנימית לאור השאלות המנחות הכוללת את אופן ביצוע התחקיר, שאלות התחקיר ונושאי המשנה.

הרמטכ"ל הפיץ היום דף מפקד בנושא במסגרתו הציג את רציונל ומתווה ביצוע התחקירים בפני המפקדים והדגיש התחקיר הוא הדרך להשתפר בעקבות כישלון. לפי רא"ל הלוי, מטרת התחקיר היא אחת- למידה, ובצה"ל מסרו כי "הרמטכ"ל בוטח ביכולתו של צה"ל להילחם היטב, ולתחקר בצורה נוקבת ובונה".

 "כשלנו בהגנה על אזרחים". הלוי  , צילום: דובר צה"ל

בצה"ל סרבו להתייחס לאפשרות שבעקבות התחקירים יסיקו חלק מהמפקדים מסקנות אישיות ויתפטרו, והדגישו כי התחקירים הפנימיים אינם מחליפים בדיקה חיצונית מכל סוג שהוא. עוד ציינו בצבא שאם יוחלט על צוות חיצוני של קצינים בכירים במילואים – הצבא יעדכן על כך, אך נכון לעת הזו אף בכיר בדימוס לא קיבל כתב מינוי. המשמעות היא שהיחידות תחקורנה את עצמן.

הרמטכ"ל למפקדי צה״ל: "מטרת התחקיר היא אחת: למידה! חווינו אירועים קשים בתחילת הלחימה, כשלנו בהגנה על אזרחים – משימה עליונה. אם לא ננתח באומץ את שעשינו, נתקשה ללמוד ולהשתפר, נתקשה להתייצב מול אזרחי ישראל ולומר שבדקנו ולמדנו ונדע להגן עליהם טוב יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר