בסיור בגזרה המערבית של גבול הצפון שהתקיים היום (רביעי), שר הביטחון יואב גלנט קיים הערכת מצב וקיבל סקירה על הפעילות האווירית, הימית והקרקעית המתבצעת להגנה על היישובים ולהתקפה כנגד חיזבאללה. גלנט שוחח עם הלוחמים והמפקדים במילואים, והביע את הערכתו על תרומתם המשמעותית.
בהמשך, התקיים בנהריה מפגש עם ראשי הרשויות והמועצות בצפון. השר גלנט סקר את הפעולות הצבאיות שמתבצעות במרחב הצפון נגד התוקפנות של החיזבאללה, והדגיש כי הוא מחויב לשינוי המצב הביטחוני באזור, למען חזרת התושבים לביתם בבטחה. ״כאשר נשלים את הליך הלחימה בעזה, נהיה במציאות אחרת בה המאמץ הצבאי יופנה בעיקר לצפון, מפני שהפרופורציה בין חיזבאללה לחמאס ידועה לנו״, אמר.
בשאלה הבוערת לגבי סוגיית תושבי הצפון שעזבו את ביתם, הפליטים בארצם, אמר גלנט: ״אנחנו נחזיר את התושבים לבתים שלהם רק כאשר ייווצרו תנאים לעשות את זה ונהיה בטוחים שאנחנו יכולים לתת להם הגנה, שתהיה בנויה על היקף אחר של כוחות. איפה שהיה גדוד, תהיה חטיבה, יהיה מיגון אחר, יהיו מרכיבי ביטחון אחרים, תהיה תפיסת הגנה כוללת עם סד"כ אחר ועם נוכחות אחרת״.
הוא הוסיף והדגיש את פעילות צה"ל בגזרה הצפונית ואת ההרתעה שמייצרים מול חיזבאללה: ״יש להם למעלה ממאה הרוגים ופגיעות מאד משמעותיות בעמדות תצפית, מפקדות ובמחסני אמל"ח. את הדבר הזה אנחנו נבסס לכדי משהו שהוא הבנה והרחבה אופרטיבית של הגזרה, ככה שיהיה ברור שבשטח קו המגע אין איומים - לא בירי נ"ט לא בנוכחות על הגבול ובטח לא בכוחות שיכולים לפשוט לתוך שטח מדינת ישראל מקרוב. ככל שנצליח בהישג בעזה הדברים יהיו יותר ברורים כאן. כל בן אדם בלבנון יכול לקחת את המפה, את התצלום אוויר של עזה, לשים אותו על התצלום אוויר של ביירות ולשאול את עצמו אם זה מה שהוא רוצה שיקרה שם. ככל שנגיע להישג יותר ברור זה יהיה ברור גם״.
בהתייחסות לפתרון האפשרי להתמודדות מול חיזבאללה, גלנט נתן 2 אופציות: ״ישנה אפשרות אחת שנגיע להסכמה שונה, שיכולה להיות דומה להסכם 1701, בתיווך של גורמים בינלאומיים. יכבדו את הנוכחות שלנו, את הקיום שלנו ואת הביטחון שלנו ואנחנו נכבד את הצד השני. האפשרות השנייה היא שאנחנו נאלץ לעשות את הדבר הזה בכוח. אנחנו לא רוצים מלחמה, אך אם נגיע למצב שאנחנו צריכים לבסס פה ביטחון אנחנו לא נהסס - כמו שלא היססנו בדרום".
משה דוידוביץ ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, מספר כי הציג בפני שר הביטחון נקודות הנוגעות לכלל רשויות קו העימות ובתוכן: הסדרה חוקית של פעילות כיתות הכוננות וצוותי החירום היישוביים כולל גיוסם, הגדלת והסדרת כלל מרכיבי הביטחון ביישובים במטרה לשמור על תפיסת הביטחון, בקשה להארכת מסלול פיצוי לעסקים בדחיפות, שיפוי בגין הרס תשתיות עירוניות ושטחים חקלאיים, וסוגיית תכנית מיגון הצפון. לדבריו, השר הבטיח להביא את כל הסעיפים שהוצגו אל הממשלה לאישור, ולתפעל הכל במשותף עם הרשויות ועם משרדי הממשלה הנוגעים בכך, ובכלל זה הכנסתם לתכנית מנהלת אופק צפוני.
ראשי המועצות מהגליל העליון בחרו שלא להתייצב למפגש גלנט. ראש המועצה האזורית הגליל העליון, גיורא זלץ, אמר היום כי "תיקוני התקציב והכספים הקואליציוניים המוקדשים לאתנן פוליטי ולא לענייני המלחמה, הם עוד הוכחה לניתוק של ממשלת ישראל מהמציאות בשטח".
הוא המשיך והוסיף: "בחודשיים האחרונים המועצה האזורית הגליל העליון הוציאה מיליוני ש"ח על ציוד ללוחמי הגנת הישובים (כיתות הכוננות), התאמת מקלטים , מיגון הישובים, ועוד ועוד. התושבים שלנו שלא פונו על ידי המדינה הוציאו לצד תשלום ארנונה על ביתם הריק, תקציב גדול על פתרונות דיור. וכמובן שהכלכלה באזור משותקת , עסקים סגורים, התעשייה, החקלאות, התיירות ללא עובדים, ללא אישורי הפעלה וכמעט שאינם פועלים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו