בתוך שתי יממות הצליחה ישראל לחסל את צמרת הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי הפלשתיני בעזה.
בשבת בערב חיסל צה"ל באופן ממוקד את ח'אלד מנצור, מפקד מרחב דרום של הארגון, וזאת לאחר מכת הפתיחה שהובילה לחיסולו של תייסיר ג'עברי, מפקד המרחב הצפוני. כמו כן, חוסלו מפקדי שטח נוספים וחוליות טרור של הארגון.
כראש אמ"ן הכרתי את שני המחבלים הרצחניים האלו. מדובר בשני אנשים שהעולם טוב יותר לאחר לכתם, טרוריסטים שתכננו פיגועים ורצח של ישראלים. במובנים רבים, הוצאתו מהמערכה של מנסור משמעותית אף יותר מזו של ג'עברי - מדובר באחד המפקדים הבכירים והחשובים של הגא"פ. לאורך שנות פעילותו החבלנית הוא היה ממובילי היכולת הרקטית של הארגון, אחראי על מערך המבצעים והגורם הדומיננטי מאחורי הפיגוע שתוכנן להתבצע בגבול עזה בימים האחרונים.
היכולת להגביר את הלחץ ולהפתיע בכל יום מחדש, גם כאשר האויב בכוננות ובמגננה, היא המפתח להגברת ההרתעה. מעבר להישג הטקטי המרשים, ראוי לבחון היבטים רחבים יותר של המבצע, אך תחילה יש לחדד את הפרופורציות - מדובר במבצע מוגבל נגד ארגון חלש יחסית, כנראה החלש שבאויבינו. המבצע לא נועד לשנות את המציאות בעזה מן היסוד, זו תמשיך להיות מאתגרת גם בעתיד.
ימי מבחן
סבב האירועים האחרון החל כאשר הג'יהאד הגיב למעצרו של בכיר הארגון בג'נין בהיערכות לירי נ"ט לעבר העוטף. התגובה הישראלית המתבקשת, שהטילה מגבלות על תנועת אזרחים באזור העוטף, עודדה אותו להגדיל את דרישותיו עד כדי רצון לעיצוב משוואה שלפיה פעילות של צה"ל ביו"ש תוביל לתגובה מעזה.
חטא היוהרה הזה הוביל למערכה נגדו, שכן משוואה שכזו בלתי מתקבלת על הדעת ובלתי נסבלת מבחינת ישראל. מטרותיה של ישראל במבצע היו ככל הנראה סיכול הפיגוע שתוכנן, מניעת מיסוד משוואה של זיקה בין יו"ש לעזה, והגברת ההרתעה מול הג'יהאד. למעט המטרה הראשונה - שברור כי הושגה עם הפגיעה בשרשרת הפיקוד והשליטה של מערך הנ"ט, וההשמדה של יעדים הקשורים למערך - את העמידה בשאר המטרות נבחן בעתיד. לאור הפגיעה הקשה בגא"פ, יש לשער שהן הושגו.
הימים הקרובים יהיו ימי מבחן לשימור הישגי ישראל. יש לזכור, גם על רקע הפסקת האש, שזה לא נגמר עד שזה לא נגמר. מספיקה טעות אחת, בהגנה או בהתקפה, כדי לשנות את מאזן ההישגים. זו סיבה מספיק טובה מבחינת מקבלי ההחלטות לחתור לסיום מהיר של המבצע, עד כמה שהדבר תלוי בישראל (והוא לא תלוי רק בה).
בכל מקרה, נדרש כיול ציפיות עם הציבור הישראלי: בעיית עזה לא תיעלם לשום מקום, ותמשיך להעסיק אותנו גם בשנים הקרובות. שום דבר ממה שקרה כאן בימים האחרונים לא מקרב אותנו לפתרון אסטרטגי בסוגיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו