הקצין החמדן: קצין ששרת במגוון תפקידים במג״ב איו״ש הורשע בעבירה של גניבה בידי מורשה לאחר שנטל לכיסו שלא דין כספים מפלשתינים במסגרת פעילות מבצעית ביהודה ושומרון, ובשיבוש מהלכי משפט לאחר שסרב למסור לחוקרים את הטלפון הנייד שברשותו והעלימו ביחד עם אחיו.
נגד הקצין הוגש כתב אישום שבו ייוחסו לו שתי עבירות של גניבה בידי מורשה, עבירת גניבה ועבירה של משחקים מסוכנים שבה זוכה מאחר ולא נמצא לה הוכחה.
על פי כתב האישום שהמחלקה לחקירת שוטרים (מח״ש) הגישה נגד הקצין נטען כי בתקופה הרלוונטית שרת אלי פרץ, כקצין מבצעים בפלוגות שונות במג״ב איו״ש ובמשטרה. במסגרת תפקידו נהג לערוך חיפושים ומעצרים באזור יהודה ושומרון בהתאם לצורך ובתדירות משתנה.
במסגרת תפקידו ובמהלך החיפושים איתרו כוחות המשטרה כספים או רכוש שלגבי אופן השגתם עלה חשד לפליליים. במקרים בהם השתתף באותם מעצרים וחיפושים הוא היה אחראי לאיסוף ולהעברה של הרכוש ואו הכסף שנתפס לגורמים הרלוונטיים במשטרה.
אלא שעל פי כתב האישום, בנובמבר 2019 במהלך חיפוש של צה״ל ומג״ב איו״ש בביתו של פלשתיני בכפר קובר שבאיו״ש נתפס סכום של 8,650 ש״ח שלגביו עלה חשד כי הושג שלא כדין. לאחר החיפוש הכסף הועבר למשמורת במשמר הגבול לידיו של הקצין לשם הפקדתו בתחנת המשטרה הרלוונטית.
מהאישום עולה, כי הקצין לא הפקיד את הסכום שנתפס בתחנת המשטרה ושלשל את הכסף לכיסו. ״במעשיו אלה״ נטען נגד הקצין, ״נטל הנאשם ונשא את הכסף שהופקד אצלו לבדו על מנת שישמרנו שמירה מעולה כשהוא התכוון בשעת הנטילה לשלול את הכסף שלילת קבע״.
במסגרת האישום השני נגדו נטען, כי בפברואר 2020 במסגרת פעילות מעצר מבצעית בכפר ראעי שביהודה ושומרון הגיעו כוחות מג״ב ובהם הקצין לאחד הבתים בכפר על מנת לעצור את אחד מבני המשפחה. עם הגעת הכוחות נאמר להם שהחשוד אינו נמצא בבית ואלו החלו בחיפוש שבמסגרתו נדרש אחד מבני הבית להביא את הכסף והתכשיטים המצויים בו.
לאחר דרישתם הוצאה מזוודה שחורה מארון בחדר השינה. במזוודה, כך נטען, היו באותה עת 98,000 ש״ח כשהם מחולקים לחבילות בשטרות של 200 ש״ח. על פי האישום, במהלך שלבי החיפוש האחרונים, כאשר הכוחות שהו עדין בבית המשפחה, נכנס הקצין לחדר השינה ונטל מהמזוודה סכום של 38,000 ש״ח. ״במעשיו אלה״ נטען נגדו, ״נטל הנאשם דבר הניתן להיגנב במרמה כשהתכוון בשעת הנטילה לשלול את הסכום מבעליו שלילת קבע״.
במסגרת אישום שלישי נגדו, נטען כי במרץ אותה שנה במסגרת חיפוש מבצעי בכפר עתיל שבאיו״ש הגיעו כוחות מג״ב ובהם הקצין אשר פיקד על הפעילות לאחד מבתי הכפר. במהלך החיפוש התבקש אחד מבני המשפחה להראות לכוחות את הכסף שמצוי בביתו. לכוחות ובהם הקצין הוצג תיק שהכיל בתוכו שטרות בסך 35,000 ש״ח ו-1,000 דולר. הקצין, כך נטען באישום נגדו, הודיע לבן המשפחה כי בכוונתו לתפוס את כל הכסף שנמצא למרות התרעמותו על כך.
במקביל, החל לצלם את מה שהתרחש באותה עת באמצעות הטלפון הנייד של בנו. הקצין ביקש להפסיק את התיעוד והוסיף ״אני רוצה לצאת אתכם בסדר״. בשלב זה, נטען, תפס הקצין מתוך הכסף שנמצא סכום של 2,900 ש״ח ואת ה-1,000 דולר והכניסה לכיסו.
בשלב זה דרש בן המשפחה מהקצין שירשום בדיוק מה נתפס, או אז רשם הקצין על דף נייר בכתב ידו ״נמצאו 50,000 ש״ח ולאחר היוועצות הוחלט להחרים 2,900 ש״ח ו-1,000 דולר…״. אלא שעל פי כתב האישום בסיום הפעילות העביר הקצין את ה-2900 ש״ח לגורם הרלוונטי בחנת משטרת לוד ואת האלף דולר שלשל לכיסו.
כתב האישום מייחס עבירות עבירות של שיבוש חקירה גם לשני אחיו של הקצין. נטען נגדם, כי במסגרת החקירה הגיע צוות משותף של שוטרים וחוקרי מח״ש לביתו של הקצין לביצוע חיפוש על רקע החשד למעורבותו בפלילים כשהם מצוידים בצו חיפוש וזאת בין היתר במטרה לתפוס את הטלפון הנייד בו עשה הקצין שימוש בתקופה שבה יוחסו לו העבירות נגדו.
הקצין סרב למסור את הטלפון הנייד שלו ואלו החלו בחיפוש. לקראת סיומו ומשהטלפון הנייד לא נמצא נתבקשו שניים מאחיו של הקצין ובני בית נוספים למסור את כלל הטלפונים הניידים המצויים ברשותם.
הסתבר, על פי האישום, שאחד האחים ישב על הטלפון אותו חיפש הצוות סרב למוסרו והעבירו לאחיו. בשלב זה ביקש הקצין משני אחיו לעזוב את הבית ביודעו כי המכשיר מצוי ברשותם. עם צאתם, כך נטען, העלימו את המכשיר למקום שאיננו ידוע עד כה. ״במעשיהם״ נטען נגד שני אחיו של. קצין, ״עשו דבר בכוונה להכשיל הליך שיפוטי תלוי ועומד נגד הקצין בדרך של העלמת ראיה״.
הקצין כפר בעובדות כתב האישום והכחיש את הגניבה שיוחסה לו, אלא, שהשופטת שהחליטה להרשיעו דלית שרון-גרין מבית משפט השלום בנוף הגליל-נצרת, ציינה בהחלטתה לגבי טיעוניו של הקצין כי ״עדותו הותירה עלי רושם מניפולטיבי מתחמק ובלתי אמין״.
בנוגע לחוסר שיתוף הפעולה שלו בענין הטלפון הסלולרי הוסיפה המניפולציה, ההתחמקות וחוסר האמינות, התגלו אצל הקצין גם במקרה זו. עם זאת החליטה לזכותו מחמת הספק מהאישום השני נגדו בגין גניבה, ולהרשיעו בעבירות שיוחסו לו באישומים הראשון והשלישי של גניבה בידי מורשה ובעבירה של שיבוש מהלכי משפט.
במסגרת הדיון בבית המשפט הדגישה המחלקה לחקירות שוטרים, באמצעות עו"ד קרן לביא, את חומרת העבירות שביצע הנאשם, תוך ניצול תפקידו ומעמדו כקצין מג"ב בפעילות מבצעית באזור רגיש כיהודה ושומרון.
מח"ש טענה כי מעשיו של הנאשם אינם בגדר גניבה רגילה, אלא עולים לכדי ביזה בדרגת חומרה גבוהה, מאחר שבוצעו תוך הפרת אמון הציבור ובחסות פעולות מבצעיות של כוחות הביטחון. עוד ציינה מח"ש כי התנהלותו של הנאשם במהלך החקירה, לרבות שיבוש מהלכי משפט באמצעות העלמת ראיות, מעידה על זלזול חמור בשלטון החוק.
לצד זאת, היא עמדה על המורכבות הראייתית בתיק, שהתבסס ברובו על ראיות נסיבתיות ועדויות מתלוננים תושבי הרשות הפלסטינית, אשר הפגינו אמינות ועמדו על גרסתם לאורך ההליך. בנוסף, מח"ש ביקשה להדגיש את הנזק שנגרם לאמון הציבור במערכת אכיפת החוק, במיוחד באזור מורכב כיהודה ושומרון, שבו נדרש שיתוף פעולה עדין בין האוכלוסייה המקומית לכוחות הביטחון.
ממשטרת ישראל נמסר: "עם הפתיחה בחקירה ונוכח חומרת החשדות, הקצין הוצא לחופשה כפויה ובהמשך פוטר ממשטרת ישראל, עוד בשנת 2021".