דוח: שיעור פתיחת התיקים במשטרה ליוצאי אתיופיה גבוה משמעותית משיעורם באוכלוסייה

בתחנת קריית מלאכי, שלושה מתוך כל ארבעה תיקים על תקיפת שוטר הם של יוצאי אתיופיה - בעוד חלקם באוכלוסייה הוא 2% בלבד • גם בתחנות משטרה אחרות יוצאי אתיופיה רבים נחקרים על סעיף זה • עורכת המחקר: "ייתכן שהשיקולים לא תמיד ענייניים ואובייקטיביים"

מפגין מול ניידת משטרה במהלך מחאת האתיופים. . צילום: אורן בן חקון

דוח מקיף וחדש של אגודת יהודי אתיופיה מצביע על תמונה מדאיגה במשטרה של שיטור יתר נרחב כלפי יוצאי העדה האתיופית בישראל.

חשד לשיטור יתר, צילום: גדעון מרקוביץ'

אחד הנתונים המטרידים בדוח הוא על תחנת המשטרה בקריית מלאכי, שבה שלושה מכל ארבעה תיקי תקיפת שוטר שנפתחו בתחנה ב־2023 נרשמו על שמם של יוצאי אתיופיה - קהילה המהווה רק 2% מאוכלוסיית ישראל. נתון זה המופיע בדוח הוא רק קצה הקרחון של תופעת שיטור היתר, שממשיכה ללוות את הקהילה האתיופית בישראל.

הדוח מבוסס על נתונים רשמיים שהתקבלו ממשטרת ישראל באמצעות בקשת חופש מידע, על ידי הקליניקה לרב־תרבותיות ומגוון בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית.

הדוח חושף פערים דרמטיים בין שיעור יוצאי אתיופיה באוכלוסייה - העומד כאמור על 2% בלבד - לבין שיעור התיקים הנפתחים נגדם במגוון רחב של תחנות משטרה ברחבי הארץ. מתוך יותר מ־100 תחנות משטרה שנבחנו - בתחנת קריית מלאכי 75% מהתיקים בגין תקיפת שוטר נפתחו ליוצאי אתיופיה.

בענף חקירות צפון, שיעור פתיחת התיקים ליוצאי אתיופיה בגין תקיפת שוטר הוא 50% מכלל התיקים בסעיף זה בתחנה, ובתחנת אשדוד עומד השיעור על 31% מכלל התיקים בגין תקיפת שוטר בתחנה.

מחאת העדה האתיופית, צילום: גדעון מרקוביץ'

ממצא מטריד במיוחד מראה כי בעוד יותר מ־80 תיקים נסגרו מחוסר אשמה בשנים 2023-2022 עבור כלל האוכלוסייה - אף לא תיק אחד של יוצאי אתיופיה נסגר מחוסר אשמה.

מנכ"לית אגודת יהודי אתיופיה, עו"ד רינה איילין גורליק: "גזענות יכולה להופיע באופן גלוי, אך גם באופן סמוי היא פוגעת באוכלוסייה שלמה. אנו קוראים למפכ"ל משטרת ישראל, רנ"צ דני לוי, לשים סוף לתופעה המגונה של פתיחת תיקים מרובה ליוצאי אתיופיה".

עורכת המחקר ד"ר דפנה שוורץ־אשר, שתציג את מסקנות הדוח בכנס "מעבר לסטטיסטיקה: הסיפור האמיתי של יוצאי אתיופיה במערכת אכיפת החוק", בשיתוף מכון ארווין קוטלר באוניברסיטת תל אביב, אומרת כי יש לתת את הדעת לכך שאין זו ההגדרה היחידה לשיטור יתר: "שיטור יתר יכול להתרחש כשפתיחת תיקי חקירה ליוצאי אתיופיה לא נובעת משיקולים ענייניים ואובייקטיביים, לא מגובה בראיות ועוד - גם אם שיעור פתיחת התיקים נמוך משיעור יוצאי אתיופיה בכלל האוכלוסייה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר