בשיתוף האגודה לבריאות הציבור
פגשתי את עו״ד יסמין נחום, מנכ”לית האגודה לבריאות הציבור, בשביל לדבר על נושא שלא מדובר מספיק בימים אלו של המלחמה והוא מתן מענה מיידי בנושא התמכרויות.
“כמה קווים חמים יש כיום בנושא התמכרויות?”
“הקו שלנו הוא היחיד בישראל ולכן מדובר בבשורה עצומה. דאגנו לעשות שיתוף פעולה עם קופות חולים וקווים חמים אחרים, כמו הקו החם של בית הנשיא, על מנת שידעו להפנות אלינו בעת הצורך.”
מה היא האגודה לבריאות הציבור?
האגודה לבריאות הציבור הינה עמותה שקיימת מעל ל-50 שנה. עו״ד יסמין נחום עובדת בה כבר 17 שנה, 4 מתוכן כמנכ”לית. “התחלתי כיועצת משפטית, אחר כך הפכתי לסמנכ”לית ואז למנכ”לית” היא מספרת.
“תני לנו סקירה קצרה על העמותה.”
“העמותה הוקמה על ידי משרד הבריאות בשנת 1972, ועם השנים הפכה לעמותה פרטית כלומר, מוסד ללא כוונות רווח. אנחנו מספקים שירותים לכלל משרדי הממשלה כאשר משרד הבריאות הוא הלקוח הכי גדול שלנו. השירותים הם שירותי בריאות ורווחה. יש לנו 45 סניפים בפריסה ארצית ואנחנו מעסיקים כ-900 עובדים ברחבי הארץ.”
“מדוע העמותה הפכה לפרטית?”
“בשנת 97′ נקבע בפסק דין כי משרד ממשלתי לא יכול להקים ולנהל עמותה, אלא שעמותה הינה ישות משפטית נפרדת. על כן, הפכנו לגוף נפרד, אבל השירותים נשארו אותו דבר.”
“תפרטי לי על השירותים השונים.”
“אנו מטפלים בכל סוגי ההתמכרויות בתשעה מרכזים שפרוסים בכל רחבי הארץ, ומציעים טיפולים שונים. בנוסף, אנו פועלים לשיקום אנשים עם מוגבלויות, כאשר לשם כך יש לנו 13 מפעלים מוגנים ומועדונים תעסוקתיים ברחבי הארץ, המעסיקים נכי נפש. ביניהם, למשל, ישנו מפעל שמייצר עבור תעשיות הבטחון – חגורות נשק לחיילים, תופי הסתערות ועוד. מפעל נוסף, לדוגמא, מייצר דברי אומנות ובית קפה, והוא כולו מפעל מוגן שמעסיק מתמודדי נפש. תחום נוסף שאנו עוסקים בו הוא חונכות לנכי צה”ל הסובלים מ-PTSD ועבור ילדיהם, שסובלים מהמצב לא פחות, בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף.”
.
הקו החם שנפתח בעקבות המלחמה
יסמין נחום מספרת כי “הקו החם של האגודה לבריאות הציבור נולד בגלל העלייה המובהקת בשימוש בחומרים ממכרים במצבי טראומה – אנו רואים בבהירות השפעה ישירה של המלחמה על העלייה בשימוש בחומרים אלו, ולכן היה חשוב להקימו במהירות האפשרית. מטרתו היא לספק מענה מיידי לכל שאלה ופניה בנושא התמכרויות ושימוש בחומרים ממכרים, כמו גם קבלת סיוע והפניה למרכז מותאם במידה ומישהו מרגיש שהתמכר לחומר מסוים. הפניות הינן אנונימיות, ועוזרות לאנשים שהתמכרו לתרופות מרשם ולמכורים לחומרים ממכרים מגוונים מכל המינים, הגילאים והמגזרים.”
“יש קשר ברור בין מלחמה והתמכרות?”
“מחקרים מראים כי במצבי טראומה וסבל ישנה עלייה ניכרת בשימוש בחומרים ממכרים, ראינו את זה גם בקורונה. אנשים מחפשים הפוגה מהכאב והלחץ וכעת, כשלא ניתן לקיים שגרה וליהנות מפעילויות מרגיעות רגילות כמו לצאת לסרט או למסעדה מידי פעם, יש אנשים שפונים להתמודד באמצעות צריכת חומרים ממכרים. קופות החולים דיווחו לאחרונה על עלייה ניכרת של אנשים שביקשו תרופות הרגעה, כדורי שינה ומשככי כאבים, ובעקבות המצב רופאים נתנו מרשמים בנדיבות. בעקבות זאת, אנו חוששים מפיתוח תלות בתרופות אלו, שחשוב להדגיש שהינן מאוד ממכרות.”
.
“ויש ביקוש לקו?”
“אנחנו מוצפים בפניות מכל הסוגים מאז שפתחנו. פונים אלינו אנשים ששרדו את הטבח, מפונים וגם אזרחים שפשוט נמצאים במצב של קושי ולחץ. לפעמים ההורים הם אלו שפונים ולפעמים בני נוער, לפעמים פונים אנשים שמתנסים לראשונה בחומרים ממכרים ורוצים לקבל מידע, ולפעמים פונים אנשים שכבר משתמשים בחומרים ממכרים זמן רב ולאור המצב מגבירים את השימוש, או משלבים איתם חומרים ממכרים נוספים שלא ניסו קודם. הקו פתוח כבר מספר שבועות, ויש הרבה אנשים שפנו דרכו וכבר התחילו טיפול.”
“מי מאייש את הקו?”
“עובדי האגודה לבריאות הציבור, שהינם מטפלים המתמחים בטיפול בהתמכרויות, כגון עובדים סוציאליים, רופאים נרקולוגים וכדומה. כרגע הקו החם מתנהל במימון האגודה, ואנו רואים בכך שליחות ומקווים שבעתיד יוכל להפוך למשהו קבוע.”
“כרגע זה זמני?”
“מאחר וכרגע האגודה מממנת את הקו החם, בשת”פ עם עמותת להאיר את עומר (עמותה שמנוהלת על ידי הורים שבנם מת ממנת יתר) ובחסות משרד הבריאות, המטרה שלנו היא להצליח להשיג מימון נוסף ולהמשיך לנהל אותו בצורה ממוסדת וקבועה. המימון יכול להגיע מתקציב המדינה או מעזרה שמגיעה מתרומות פילנטרופיות. הקו חייב להיות זמין לכולם תמיד, גם אם רק לקבלת מידע לגבי סכנות הסם ודרכי הטיפול. צריך שתהיה כתובת.”
.
הפנייה לטיפול המתאים
בקו החם של האגודה לבריאות הציבור מעניקים בראש ובראשונה מענה מיידי, במהלכו מנסים להבין את הצורך של הפונה ולהעניק לו מידע שיסייע לו. מי שמעוניין, יכול להמשיך גם לאבחון מקצועי והפניה לטיפול במגוון המסגרות הקיימות שמנוהלות תחתנו או מסגרות חיצוניות. אנו מכירים את מגוון המסגרות הקיימות, ובזכות זאת יודעים לספק אבחון נכון ולהפנות בהתאם. יש לא מעט מסגרות, ולכן חשוב לנתב למקום המתאים ביותר.”
“מה הם הטיפולים הפופולאריים ביותר להתמכרויות?”“בטיפול בהתמכרויות, בצורה גסה, יש שתי גישות: ניקיון מוחלט – קרי גמילה מוחלטת משימוש בחומרים, או תחזוקה/טיפול תרופתי ממושך עם תחליפי סם סינטטיים, שמיועד עבור אנשים שניסו להיגמל כבר הרבה פעמים ולא הצליחו. יש גם אפשרות לבצע גמילה בטווח קצר באמצעות טיפות בתחליפי סם והפחתה מבוקרת. אנו ב’אגודה לבריאות הציבור’ מפעילים מרכזים לטיפול תרופתי ממושך לנפגעי סמים ואלכוהול, וכן בית לדרי רחוב, מסגרות לנשים שורדות זנות, מסגרות לנוער ולגיל השלישי ועוד. בנוסף, ישנם מוסדות גמילה, קהילות טיפוליות ושלל מסגרות ברחבי הארץ, איתן אנו עובדים בשיתופי פעולה. התקווה היא שיכירו אותנו כמה שיותר, כדי שנוכל לספק את המענה והסיוע המהירים והמקיפים ביותר לכל קושי, להושיט יד ולהוביל אנשים למקום טוב ומאוזן יותר בחיים שלהם.”
“מה החלום שלך לעתיד בנושא זה?””מתן מענה מיידי לכל פונה בתחום ההתמכרויות. הקו החם חייב להפוך לקבוע. בהרבה מקרים מדובר בפעולת מנע, ויש לכך חשיבות עליונה. עיתוי מתן מענה בזמן יכול להציל חיים.”
לפרטים נוספים, תרומות וקבלת עזרה מהקו החם שעושה עבודה יוצאת דופן לחיזוק ותמיכה, לחצו כאן.
***הכתבה נערכה על ידי עדן יצחק Eden-Ink
בשיתוף האגודה לבריאות הציבור