בשנים האחרונות נמצאים הבדואים וצה"ל בעימות מתמשך, החל מהחדירה של גנב רכב לבסיס נבטים בתחילת השנה, דרך גניבות הנשק המתוקשרות שתועדו בגאווה ברשתות החברתיות וכלה בהתנהגות פרועה לאור יום בבסיס צאלים וגניבת ציוד. לצד זאת, עולה החברה הבדואית לכותרות בתקופה האחרונה בשל האלימות במגזר הערבי ובהשתלטות על הנגב, שם מתגוררת רוב האוכלוסיה הבדואית בישראל.
כעת מבקשים בצה"ל לנסות ולשנות במעט את המצב, באמצעות תוכנית חדשה בשם "דרך הנגב", במסגרתו ינסו להשפיע על הצעירים, ללמד אותם עברית, לפעול איתם במסגרת מעורבות חברתית ואפילו לנסות ולעודד אותם להתגייס. לא מדובר בתוכנית הראשונה שיוצאת לפועל, ורובן המוחלט לא צלחו לאורך זמן, אך כעת מקווים בצה"ל לשבור את הנוסחה ולנסות לשפר במעט את המתיחות בין הצדדים.
במסגרת התוכנית החדשה יאמצו יחידות של פיקוד דרום, ביניהם בא"ח גבעתי, בא"ח נח"ל, גדוד תקשוב, החטיבה הדרומית בגבול רצועת עזה ומפקדת עזה, בתי ספר ביישובים הבדואים. בין היישובים שבהם יפעלו החיילים יהיה גם ערערה בנגב, שנמצאת במרחק קצר מבסיס נבטים שאליו פרץ הגנב בפברואר האחרון ועורר מהומה.
"בחודשים האחרונים צה"ל נמצא במערכה רב ארגונית לחיזוק האבטחה בבסיסים וחיזוק הביטחון בנגב", מסבירה אלוף משנה ליאת שבו, קצינת משאבי האנוש של פיקוד דרום. "לכן החלטנו לייצר תוכנית שהיא מאמץ חברתי משלים – שמתכתב עם האוכלוסייה שמתגוררת בנהג ומייצרת קירוב לבבות".
התוכנית, שהושקה ביום שלישי, כוללת בשלב ראשון שבע יחידות צה"ל ושבעה בתי ספר בדואים בערים השונות. בתוך שבועיים יציגו מנהלי המוסדות ומפקדי היחידות תוכנית לשנת הלימודים הקרובה, כשהמטרה היא להתחיל בשיתוף הפעולה כבר בשבועות הראשונים של חודש דצמבר. בין היתר יתנדבו החיילים והתלמידים יחד בקהילה ויערכו פעולות ערכיות שונות שמטרתם לקדם סובלנות ואקלים משותף טוב יותר. בנוסף מורות חיילות ייכנסו לבתי הספר ויעמיקו את לימוד העברית, מתוך הבנה שישנו פער בשפה בתוך הפזורה הבדואית.
שבו מודעת לעובדה שקיים קושי לבצע שינוי מהותי בשטח, ומסבירה שהתוכנית לא מתיימרת לבצע מהפכות דרמטיות. "לא נצליח לתקן את כל האתגרים שאנחנו מתמודדים איתם, וזו לא מהטרה. אנחנו חושבים שאם נשפיע על חלקת אלוהים קטנה – ייתכן שנצליח לתקן משהו גם עמוק יותר".
ראש מנהל אוכלוסיות בצה"ל, אלוף משנה שאדי עות׳מאן מסביר כי "בפרויקט זה אנו מקדמים את שילוב האוכלוסייה הבדואית בדרום בתוך החברה הישראלית, ופועלים לחיבור של יחידות צה״ל בתוך המרחב האזרחי בפזורה ובערים הבדואיות. האחריות של צה״ל לשנות ולהשפיע הינה בסיס היותו צבא העם, צבא המלכד כל חלק וחלק בחברה הישראלית לידי גוף משמעותי אחד שדואג לכולנו. אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם אנשי הקהילה שנרתמים ולוקחים איתנו חלק בפרויקטים, לשנות ולהוביל לעתיד של שלום וחברה מאוחדת. הפרויקט הזה הוא אחד מיני רבים שאנו מובילים לשילוב כלל האוכלוסיות בצה״ל ובחברה הישראלית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו