המדריך למתגייס עם הפרעת קשב: "אפשר להפוך את השירות לחוויה מעצימה"

מתי להגיש מסמכים רפואיים? אילו התאמות מגיעות לכם? ואיך לשרוד את היום הראשון בצבא? • איריס שני, מנכ"לית עמותת "קווים ומחשבות", עם כל מה שצריך לדעת • וגם: טיפים שיעזרו לכם להצליח בשירות

מתגייסים בבקו"ם. למצולמים אין קשר לידיעה. צילום: גדעון מרקוביץ' - ארכיון

"השירות הצבאי הוא הזדמנות משמעותית לצמיחה וחיזוק אישי, אבל עבור מתגייסים עם הפרעות קשב ופעלתנות יתר, זה יכול להעלות שאלות וחששות רבים", אומרת איריס שני, מנכ"לית עמותת קווים ומחשבות.

"הציגו תמונה מאוזנת של החוזקות והקשיים, והדגישו שאתם מאוזנים תרופתית ובמעקב רפואי". איריס שני, מנכ"לית עמותת קווים ומחשבות, צילום: יח"צ

לדבריה, אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לדעת הוא שהפרעות קשב אינן מורידות את הפרופיל הרפואי. "זה נחשב לסעיף ליקוי בלבד, שאינו משפיע ישירות על דירוג הפרופיל. רק במקרים של קשיים נוספים, כמו הפרעות הסתגלות או בעיות קואורדינציה משמעותיות, תיתכן השפעה", היא מסבירה.

הפרעת קשב היא סעיף ליקוי בלבד ואינה משפיעה על הפרופיל הרפואי. מתגייסים בתל השומר (ארכיון, למצולמים אין קשר לידיעה), צילום: גדעון מרקוביץ'

שני מדגישה כי צה"ל מכיר בצורך בהתאמות מיוחדות. "המתגייסים זכאים להתאמות במבדקים הפסיכוטכניים, כמו הארכת זמן בבחינות או הפחתת גורמי הסחת דעת. אלה יכולות לעזור בשיפור תוצאות הקב"א והדפ"ר. בנוסף, ניתן להמשיך בטיפול התרופתי גם במהלך השירות".

בנוגע לשלב המיונים, היא מפרטת: "חשוב להגיש מסמכים רפואיים עדכניים, כולל אבחונים מנוירולוג או פסיכיאטר. דיווח חסר עלול למנוע התאמות חשובות. בראיון, הציגו תמונה מאוזנת של החוזקות והקשיים, והדגישו שאתם מאוזנים תרופתית ובמעקב רפואי".

ההכנה לגיוס היא קריטית: פיתוח עצמאות ויצירת שגרה מסודרת יקלו על ההסתגלות למסגרת הצבאית, צילום: משה שי

"תקופת ההכנה לגיוס היא קריטית", מדגישה שני. "חשוב לפתח עצמאות באמצעות כלים כמו יומן אלקטרוני או תזכורות, וליצור שגרה מסודרת שתקל על ההסתגלות למסגרת הצבאית. גם תמיכה הורית חשובה - ההורים יכולים לפנות לקבוצות תמיכה וללמוד על האתגרים הצפויים".

בהתייחסה לשרשרת החיול והטירונות, שני מסבירה: "היום הראשון הוא אינטנסיבי במיוחד. חשוב להיערך מראש, לשוחח עם חיילים שהתגייסו לאחרונה, לרשום משימות ולא להסס לשאול שאלות".

חיילים עם הפרעות קשב יכולים להצטיין בתפקידים המצריכים יצירתיות או תפקוד רב-משימתי. חיילים בעזה, צילום: דובר צה"ל

"במהלך השירות עצמו", היא ממשיכה, "חיילים עם הפרעות קשב יכולים להצטיין בתפקידים המצריכים יצירתיות או תפקוד רב-משימתי. חשוב להציב מטרות יומיות או שבועיות לשימור המוטיבציה, ליצור עוגנים חברתיים ולהיוועץ ברופא לגבי המשך הטיפול התרופתי".

לקראת סיום השירות, שני מדגישה את חשיבות ההכנה למעבר לחיים האזרחיים: "חשוב לשמור על סדר יום ברור, לתכנן מטרות לטווח קצר וארוך, ולנצל את כל הזכויות המגיעות לחייל המשוחרר - כולל מענק שחרור ופיקדון אישי. אם יש קשיים בהסתגלות, אל תהססו לפנות לגורמי טיפול או ייעוץ".

"עם גישה חיובית, הכנה מתאימה וידיעת הזכויות", היא מסכמת, "השירות יכול להפוך לחוויה מעצימה שתהווה בסיס איתן לחיים הבוגרים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר