מזון לנפש: המרקים שיעזרו לכם לעבור את הצום

מחמם את הבטן. מרק חומוס וכמון | צילום: צילום וסטיילינג: אסף קרלה

המנות המומלצות לארוחה המפסקת לפני יום הכיפורים ולארוחה לשבירת הצום הן מנות פשוטות • למשל - מרקים, שאינם מכבידים, ואפשר להכין מראש כך שיספיקו לשתי הארוחות

בעוד כמה ימים נציין כולנו את יום הכיפורים, יום שבו יש תחושה שהזמן עוצר מלכת. ביום הזה קורה משהו רוחני, וכמו רבים אחרים הוא גם הזמן שלי לערוך חשבון נפש. ביום כיפור אני עוצר לשאול את עצמי שאלות, למשל: האם אני משתמש בכישרונות שבורכתי בהם למען מטרות טובות? האם אני חי את חיי כפי שאני באמת אמור לחיות?

זה הזמן להתבוננות של עצמנו על עצמנו וגם כלפי אחרים, לבקש סליחה, להגיד תודה ולבדוק שכשהיינו עסוקים מדי לא פספסנו משהו. זמן להביט בדרך שאנחנו עושים, לענות לעצמנו אם אנחנו יודעים מה המסלול שאנחנו הולכים בו, ולבדוק איך אנו אמורים או מצפים לחיות את חיינו.

ביום כיפור יש לי שקט. אני יודע לעצור, לבחון, להרגיש ולקבל החלטות לגבי העתיד. לקבל על עצמי להשתדל שלא לחזור בעתיד על מעשים שהבנתי שהם לא ראויים, ולפעמים גם לקבל החלטה להשתנות.

אם במשך רוב השנה אני רוצה להגיע, לכבוש, להשיג, לקבל, להיות (בעצם, מי לא רוצה את כל אלה?), ביום כיפור מחשבה על משהו קטן יכולה לפרק לי חלק מהלב. זה יכול להיות סתם משהו, שעל פניו נראה טיפשי, אבל עבורי הוא מרכזי ומביא תובנה אמיתית וגדולה, תובנה שאני מאחל לעצמי ולכל אהוביי.

שלעולם לא ייגמר לנו הרצון להיות. שלא ייגמר הרעב, כי הוא הדלק שלנו לזוז קדימה, לכבוש, להשיג ולבנות. גם אם הרצון והרעב הללו מורידים לנו לפעמים חתיכות מהלב, זה מחיר שצריך לשלם, כי חיינו הרי עשויים מהרס ומבנייה מחדש, וחוזר חלילה.

ואם כבר רעב, המנות לארוחות שלפני ואחרי הצום הן מנות פשוטות, שמתאימות להלך הרוח של ענווה וצניעות. לפני הצום ובצאתו מומלץ לאכול מרק שמחמם את הבטן, לא מכביד ונוח להכנה מראש כדי שיספיק לשתי הארוחות, כשבסיום הצום אפשר פשוט לחמם ולהגיש.

רגע לפני יום הכיפורים, אני מאחל לכם חיים טובים ואהובים, שתדעו להגיד תודה על מה שיש, שתזוזו קדימה ולפעמים טיפה אחורה ואז לצדדים, ושוב קדימה, בכל הכוח.

 

מרק עוף צח עם פלחי כרוב צלוי

קלאסי. מרק עוף צח עם פלחי כרוב צלוי, אסף קרלה

 

החומרים:

√ 1/2 ק"ג עצמות וגרונות עוף, או גרון הודו נקבה

√ 4 ליטר מים

√ 4 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לרבעים

√ 1 שורש סלרי קלוף

√ 4 קישואים

√ 1 שורש פטרוזיליה קלוף

√ 2 בצלים בינוניים קלופים

√ 5 גבעולי סלרי אמריקני, כולל העלים

√ 1 צרור פטרוזיליה

√ 1 צרור שמיר

√ 5 ענפי תימין

√ מעט גרגירי פלפל אנגלי שלמים

√ 3 עלי דפנה

√ מלח

לכרוב הצלוי:

√ 1 כרוב חתוך לחצי, ואז לפלחים

√ שמן זית

√ מלח גס

√ פלפל שחור גרוס

מכניסים את כל עצמות וגרונות העוף לסיר, מכסים במים קרים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש כך שהרתיחה נשארת עדינה. בשלב זה של הבישול, עם הרתיחה העדינה, מתחיל להצטבר קצף על פני המרק. מקפים את הקצף, ומדי 10 דקות אפשר לחזור לסיר ולנקות את הקצף שהצטבר. מוסיפים את כל המרכיבים, למעט אלה של הכרוב הצלוי, ומביאים לרתיחה נוספת. מנמיכים את האש ומבשלים את המרק במשך כשעה וחצי.

מחממים תנור ל־190 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומפזרים עליה את פלחי הכרוב. יוצקים מעל הכרוב שמן זית, מלח גס ופלפל שחור גרוס ואופים במשך כחצי שעה. מסדרים את הכרוב בצלחת הגשה ויוצקים מעליו את המרק.

 

מרק חצילים מוקרם עם גבינת קצ'וטה ופסטו פיסטוקים

שילוב טעמים מיוחד. מרק חצילים מוקרם עם גבינת קצ'וטה ופסטו פיסטוקים, צילום וסטיילינג: אסף קרלה

 

החומרים:

√ 4 חצילים שרופים + 1 להגשה (סה"כ 5)

√ 2 בצלים בינוניים קצוצים

√ 100 גרם חמאה

√ 5 כפות שמן זית

√ 300 גרם גבינת קצ'וטה מגוררת או גאודה עיזים

√ 5 שיני שום קצוצות

√ 1/2 כוס יין לבן יבש

√ 1 ליטר מים

√ מלח

√ פלפל לבן

√ 2 מכלי שמנת מתוקה

√ חופן קרוטונים ביתיים (חותכים לחם ישן לקוביות, מערבבים עם שמן זית, מלח ועשבי תיבול ואופים בתנור עד השחמה)

√ פסטו פיסטוקים

מטגנים את הבצל עם החמאה ושמן הזית, מוסיפים את הגבינה והשום וממשיכים לטגן במשך 3 דקות, עד שהגבינה נמסה. מוסיפים את החצילים והיין הלבן ומביאים לרתיחה. מוסיפים את המים, המלח והפלפל, ואחרי רתיחה נוספת (של המים) מבשלים על אש קטנה למשך שעה. מוסיפים את השמנת המתוקה, ממשיכים לבשל עוד 20 דקות וטוחנים בבלנדר מוט.

בהגשה, מוזגים את המרק לקעריות ומוסיפים מעל חופן קרוטונים, 1/4 חציל שרוף, פסטו פיסטוקים וגבינה מגוררת.

 

מרק חומוס וכמון

מחמם את הבטן. מרק חומוס וכמון, צילום וסטיילינג: אסף קרלה

 

החומרים:

√ 2 כוסות חומוס מושרה ומבושל מראש, או קפוא

√ 2 בצלים בינוניים קצוצים דק

√ 5 כפות שמן זית

√ 1 ליטר ציר עוף, ציר ירקות או מים

√ 6 שיני שום קצוצות

√ 1/4 כפית כורכום

√ 2 כפיות כמון

√ מלח

√ מיץ מלימון שלם

לרוטב:

√ 5 כפות שמן זית

√ 1 שן שום כתושה

√ 1/4 כפית פפריקה מתוקה

√ 1/2 כפית מלח דק

√ 1 כפית כמון

√ חופן גדול כוסברה קצוצה

מטגנים את הבצל עם שמן הזית, מוסיפים את המים ואת כל שאר המרכיבים למרק ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך שעה וחצי, עד שהחומוס מתפרק לגמרי. טוחנים מעט בבלנדר מוט וסוחטים פנימה את הלימון.

מטגנים במחבת את שמן הזית עם השום, הפפריקה, המלח והכמון ויוצקים את המרק לקעריות. את תערובת התבלינים המטוגנת והכוסברה הקצוצה יש לבזוק מעל. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר