ל”ג בעומר בפתח, ועמו המדורות. ואם התארגנתם כדי להיפגש ולחגוג את החג יחד, אני רוצה לקחת אתכם לרעיון של מדורה קצת אחרת.
הכירו את הטאג' – כלי בישול למדורה, המשלב את הפונקציות של מנגל וסאג' לפיתות. את הטאג' המציאו לפני כמה שנים יותם ציון ושחר קדם, כדי לאפשר חווית בישול עשירה יותר על מדורה, ומתוך אהבה גדולה לאוכל ואש. הם שיכללנו ושדרגו את כיפת הברזל הפשוטה לאפיית פיתות שאנחנו מכירים, עד שהפכו אותה למטבח חוץ קטן.
את הטאג' מייצרים בעבודת יד. יש לו שלוש רגליים שמגביהות אותו מעל המדורה, מאפשרות כניסה של אוויר לליבוי האש והכנסת עצים. יש לו שוליים, מעין ”חצאית” המונעת נפילה של פיתות והחלקה שלהן לתוך המדורה. ובראשו יש רשת ברזל גריל שטוחה שעליה אפשר לצלות בשר, דגים וירקות, להניח מחבת לטיגון או קומקום לקפה בסוף הארוחה. למעשה מדובר בכירת בישול רבת אפשרויות, כלי משחק כיפי ממש, כמו שאתם רואים בתמונות. אז שיהיה חג מדורות שמח.
פאטייר כרפס בר
המצרכים:
√ צרור כרפס בר (אפשר גם חובזה, מנגולד או תרד)
√ חצי כוס שמן זית
√ 2 שיני שום מקולפות פרוסות
√ 1 בצל קצוץ דק
√ 100 גר' פקאן קלוי שבור גס
√ מלח
√ מיץ מלימון אחד
√ כף סומק
לבצק:
√ 1 קילו קמח פיצה להתפחה ארוכה (אפשר להחליף חלק בקמח מלא)
√ 680 גרם מים קרירים
√ 60 גרם מים נוספים
√ 6 גרם שמרים
√ 28 גרם מלח
√ 30 גרם שמן זית
1. מחממים מחבת ברזל על הטאג' ומוסיפים הרבה שמן זית, שיני שום פרוסות ומזהיבים
2. מוסיפים את הבצל קצוץ דק ואת הכרפס חתוך קטן ומטגנים עד הזהבה
3. מוסיפים פקאן קלוי שבור גס, מלח ולימון
4. בסוף הבישול מוסיפים את הסומק
5. מבשלים הכול יחד עד שהכרפס רך והבצל שחום
להכנת הבצק:
1. לשים מים וקמח במהירות בינונית במיקסר עד איחוד
2. נותנים לבצק מנוחה 45 דקות, ממשיכים בלישה במהירות בינונית ומוסיפים שמרים יבשים
3. לאחר 5 דקות לישה מוסיפים את המלח ו-60 גרם מים
4. לקראת סוף הלישה מזליפים שמן זית בהזלפה איטית, כדי שייטמע היטב לתוך הבצק
5. מעבירים את הבצק לקופסה משומנת עם מכסה להתפחה ראשונה ( שעה או שעתיים)
6. לאחר ההתפחה הראשונה מומלץ להכניס למקרר ללילה.
7. מכדררים לכדורים של 80-100 גרם. וכאשר הכדורים תפחו מעט פותחים עיגולי בצק דק
8. מניחים עם כף מהמחבת במרכז הבצק ומשטחים, מקפלים לחצי או למשולש כמו אוזן המן. (אפשר לשדרג בתוספת ג'יבנה, גבינת חלומי או אבן יוגורט מגוררת מעל)
9. אופים על הטאג' על אש נמוכה ורגועה, משני הצדדים עד שהמאפה נראה שחום ויפה.
עראיס
המצרכים:
√ חצי ק”ג בשר בקר שומני
√ כפית בהרט טרי
√ קצת פלפל שחור ומלח
√ אפשר להוסיף שקדים לבנים קצוצים וירק שאוהבים לתערובת
לבצק:
√ 1 קילו קמח פיצה להתפחה ארוכה (אפשר להחליף חלק בקמח מלא)
√ 680 גרם מים קרירים
√ 60 גרם מים נוספים
√ 6 גרם שמרים
√ 28 גרם מלח
√ 30 גרם שמן זית
√ מערבבים את כל מרכיבי המילוי יחד
להכנת הבצק:
1. לשים מים וקמח במהירות בינונית במיקסר עד איחוד
2. נותנים לבצק מנוחה 45 דקות
3. אחרי המנוחה ממשיכים בלישה במהירות בינונית ומוסיפים שמרים יבשים
4. לאחר 5 דקות לישה מוסיפים את המלח ו-60 גרם מים
5. לקראת סוף הלישה מזליפים שמן זית בהזלפה איטית, כדי שייטמע היטב בבצק
6. מעבירים את הבצק לקופסה משומנת עם מכסה להתפחה ראשונה ( שעה או שעתיים)
7. לאחר ההתפחה הראשונה מומלץ להכניס למקרר ללילה.
8. מכדררים לכדורים של 80-100 גרם. כאשר הכדורים תפחו מעט פותחים עיגולי בצק דק
9. מניחים חופן מתערובת הבשר במרכז הבצק ומשטחים לקציצה דקה, אפשר להוסיף עלים טריים על הבשר, ומקפלים את הבצק לחצי
10. אופים על הטאג' על אש נמוכה ורגועה, משני הצדדים, עד שהמאפה נראה שחום ויפה.
11. על רשת הטאג' אפשר לצלות בינתיים פלפל חריף ועגבניות ולהכין מהם סלט טורקי לצד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו