המיליונר שלומי פוגל הוא איש עסקים ישראלי, הבעלים של "מספנות ישראל" ומסוג האנשים שיושבים בצומת של ההון־שלטון. פוגל חבר ליכוד וחברו הקרוב הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו זה כשני עשורים. ב־2021 אירח פוגל בווילה שלו בכפר שמריהו על גדת הבריכה את יאיר ואבנר נתניהו והפגיש אותם עם אחמד בין סוליאם, יו"ר בורסת הסחורות של דובאי. רק לפני שבועיים צולם פוגל סועד עם נתניהו במסעדת יוקרה בתל אביב.
פוגל נחשד על ידי המשטרה ב־2017 במעורבות בפרשת הצוללות וכלי השיט. הכיוון שנבדק הוא כי כבעלים של מספנות ישראל היה לו אינטרס ברכש ספינות הטילים כיוון שחיל הים לא יוכל לעמוד באחזקתן בעצמו, וכי מספנות ישראל תהיה שותפה באחזקה. פוגל בעצמו טס לגרמניה כדי לקדם את העסקה. במשך חודשים ביצעה המשטרה האזנות סתר לפוגל באישור שופט. כשהתיישב ביולי 2017 בחדר החקירות ביחידת להב 433 כדי למסור עדות בפרשת הצוללות, השאלה השנייה שהופנתה אליו על ידי החוקר ניר שוורץ היתה "בשיחה סיפרת לי על הקשר שלך לרה"מ בנימין נתניהו. פרט על הקשר הזה ובמה הוא בא לידי ביטוי". נאמר כבר כעת - בחומר החקירה בתיק 3000 לא מופיע פירוט על אותה שיחה קודמת בין פוגל לחוקר.
פוגל נחקר על מעורבותו בפרשת הצוללות. מדוע, אם כן, עדותו נפתחה בשאלה על נתניהו? צווי האזנות הסתר שהוגשו לאישור ביהמ"ש חושפים כי ייתכן שקרבתו לנתניהו היתה שיקול להציבו כיעד חקירתי. העילה השנייה שפורטה בפני השופט לביצוע האזנה לפוגל היא כי הוא "מקורב מאוד לראש הממשלה". זו אחת הסיבות שיש להאזין לו. בהמשך נכתב כי בשנת 2009 "פוגל, המקורב מאוד לרה"מ, מתקשר ללשכת רה"מ בתכיפות סביב אירוע ההדחה". הכוונה להדחתו של שייקה ברקת, נציג טיסנקרופ בישראל.
מתי צריך אישור יועמ"ש?
לפי חוק יסוד: הממשלה, חקירה נגד ראש ממשלה מחייבת את הסכמת היועץ המשפטי לממשלה. לאחר שבנובמבר 2016 אישר היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט לפתוח בבדיקה של פרשת הצוללות, בעקבות תחקיר של רביב דרוקר, בפברואר 2017 החליט כי הבדיקה תתקדם לחקירה פלילית. בהודעה הדגיש מנדלבליט: "למען הסר ספק וכדי למנוע פרסומים שגויים נציין כי, על פי ממצאי הבדיקה עד כה, ראש הממשלה איננו בין החשודים בפרשה". האם במהלך החקירה התקבל אישור לבדיקה או לחקירה נגד נתניהו? בתגובת הפרקליטות והיועמ"ש לעתירות לבג"ץ, אשר דרשו לפתוח בחקירה נגד נתניהו, נכתב: "נבחנה שאלת המעורבות או המודעות של גורמים רמי דרג לעבירות שבוצעו לכאורה. בהתאם לזאת אף בוצעו פעולות חקירה מגוונות ונגבו עדויות נוספות כדי לאשש או להפריך כיוונים מסוג זה. אין ולא היתה הנחיה אפריורית להימנע ממיצוי כיווני חקירה כאלה ואחרים כלפי בעלי תפקידים בכירים, ובכלל זה רה"מ".
בעקבות "פרשת ישראל ביתנו" ו"פרשת הנגבי" נקבע כי במקרים של האזנות סתר שבהם עלול להיות מוקלט נבחר ציבור באופן אגבי, בביצוע האזנת סתר לעוזר של חבר כנסת למשל - יש לבקש את אישור היועמ"ש. בפרשת הצוללות לא ידוע על אישור כזה. מתגובת המדינה ניתן להבין כי התקיימה בפועל בדיקה כלפי נתניהו, אך לא נכתב כי היה אישור מקדים, אלא כי "לא היתה הנחיה למניעה". במהלך דיון שהתקיים בתיק הצוללות בשבוע שעבר, ביקשו הסנגורים לקבל לידיהם את כל החומרים שנקלטו בהאזנות הסתר בנוגע לנתניהו. פרקליטות מיסוי וכלכלה סירבה לכך, וטענה: "המסמכים המבוקשים אינם ניתנים למסירה, אינם חיוניים להגנה ואינם יכולים לסייע לה".
מלבד שאלת הפתיחה בנוגע לנתניהו, החוקר שוורץ אינו מפנה לפוגל שאלות נוספות על נתניהו. אלא שזה משתנה במקרה של עדים נוספים אחרים, שבחקירותיהם נשאלו שאלות חוזרות ונשנות, נלחצו שוב ושוב על ידי חוקרי להב 433 לנדב מידע בשאלת מעורבות ראש הממשלה נתניהו בפרשת הצוללות. דוד שרן, מיקי גנור, דוד שמרון, יצחק מולכו, ארי הרו, שלומי פוגל ונתן מיליקובסקי - כולם נחקרו והתבקשו לספק מידע על ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיק 3000.
אם לא התקבלה הסכמה, האם אסור לחוקרים לשאול על נבחר ציבור? גורמי אכיפה בכירים בעבר ובהווה שעימם שוחחנו בעת האחרונה, אומרים כי הוראת חוק היסוד אוסרת לקיים חקירה, אולם יש שאלה מהי חקירה. מרביתם אמרו ל"ישראל היום" כי גם בדיקת כיווני חקירה על נבחר ושאלות לנחקרים אחרים לגבי נבחר ציבור מצריכות אישור. היו בהם שהסבירו כי כששמו של נבחר הציבור נקשר לאירועים הנחקרים - ושמו של נתניהו אכן נקשר - ניתן לשאול שאלות שמטרתן לברר את מידת מעורבותו, אם ידע ומה ידע נתניהו, וכתוצאה מן התשובות אם יש להחשידו. לדבריהם, אלו יהיו שאלות של "סדר ומיפוי". נדגיש כי יש שסוברים שגם זה אסור לעשות ללא הסכמת יועמ"ש.
אין פסיקה של בית משפט או הוראות חוקיות אחרות, שמבהירות עד כמה ניתן לשאול נחקרים על נבחר ציבור ללא הסכמת יועמ"ש. מתי שאלות על ראש ממשלה הופכות ל"בדיקה" או למעלה מכך, ל"חקירה" המצריכות אישור? "זה עניין של איכות וכמות", הם מסבירים. שאלות בודדות מתבקשות הן נסבלות. ככל שהחוקר שואל יותר, כך העילה לבקשת אישור יועמ"ש גבוהה יותר. יש גם שאלות שאיכותן וסגנונן יקבעו. שאלות פתוחות של "האם פלוני ידע" הן, כך אומרים אותם בכירים, בגבול הנסבל וההגיוני, אך שאלות לעומתיות, הטחות והפעלת לחץ מנטלי הן בגדר "בדיקה" או אף "חקירה" ולכן מצריכות בוודאי אישור יועמ"ש - וללא אישור יועמ"ש הן אינן תקינות לגישתם. ניסיון לגייס עד מדינה נגד נבחר ציבור ללא אישור הוא כבר אירוע חמור יותר, הם אומרים. אם לא ניתנה הסכמת יועמ"ש בתיק הצוללות, האם נחצה הקו האסור וחוקרי להב 433 קיימו בפועל חקירה נגד נתניהו ללא אישור היועמ"ש?
כעת, לראשונה, אנו חושפים את תמלילי החקירות בתיק הצוללות, שבהן נשאלו הנחקרים על מעורבות ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשה. חלק מהחקירות, לא כולן, מעלות תמיהה לגבי חוקיות השאלות והשאלה אם החוקרים פעלו בסמכות כששאלו את הנחקרים על נתניהו. בהמשך, כך יתברר, חוקרי המשטרה ישאלו שאלות שמהן נראה כי ניסו לגייס שני עדי מדינה נגד נתניהו.
"מה עם ראש הממשלה?"
לפני כשבועיים עלה להעיד ראש הסגל בלשכת רה"מ לשעבר, דוד שרן, בבית המשפט המחוזי בירושלים במסגרת דיוני ההוכחות בתיקי האלפים נגד ראש הממשלה נתניהו. שרן טען כי בתיק אחר, תיק 3000, הוא נחקר לגבי מעורבותו של נתניהו. הפרקליטות התנגדה והשופטת פרידמן־פלדמן דרשה, כמקובל, להתייחס אך ורק לתיקים הנדונים. שרן ניסה לגלוש אל תיק 3000, אך נבלם. מה אירע בחקירתו של דוד שרן? נחשוף כעת את תמלולי חקירתו בתיק הצוללות.
בטרם זומן לחקירה, ביקשה המשטרה וקיבלה אישור מבית המשפט לצו חיפוש בתיבת המייל של שרן, אשר שימשה אותו בלשכת נתניהו. בין המילים שחיפשה המשטרה במייל היו "הבוס" ו"יובל שטייניץ". לאורך שעות החקירה הארוכות מבקש החוקר אורי קנר שוב ושוב מידע על נתניהו ועל השר לשעבר יובל שטייניץ, ששרן ניהל גם את לשכתו. שניהם, כך נזכיר, אינם חשודים בתיק, והפיכת עניינם לבדיקה או לחקירה דורשת אישור של היועמ"ש.
קנר: "ומה עם ראש הממשלה? אני שואל מה עם ראש הממשלה? על יובל (שטייניץ, נ"ב) היה לך מאוד קל, ישר אמרת לי 'בן אדם ישר כמו פלס'. אבל על ראש הממשלה לא אמרת את זה".
שרן: "ההיכרות האינטימית שלי עם יובל שטייניץ לאורך שנים. עם ראש הממשלה עבדתי שנתיים לפחות. להערכה שלי לא היה לו שום שמץ או שום נגיעה בדבר הזה".
לאחר זמן מה חוזר החוקר שוב לנתניהו.
קנר: "נגיד יובל, בסדר, אבל ראש הממשלה, להגיד שהוא תמים? שלא ידע ששמרון מייצג את מיקי, ומיקי את המספנה? נו, באמת. תעזוב את מיקי, לא לדעת ששמרון מייצג את המספנה? הוא לא ידע את זה? איפה הוא חי? טיפלתי בתיק אחד, מזמן־מזמן, אברהם הירשזון. אני הייתי בצוות החקירה. הוא היה מושחת ממש, אבל לא משנה, זה לא ענייננו עכשיו, אבל אני לא מכיר את הפוליטיקה. אני אומר לך שאני מופתע לרעה".
שרן: "לאור זה שקראת לי עסקן אני מבין שאתה הופתעת לרעה".
קנר: "מופתע לרעה מאוד־מאוד, מהסובבים של הפוליטיקאים, איך התהליכים נסגרים, הרבה אינטרסים. לא טהור. זה לא טהור".
קנר מנסה ללחוץ על שרן ותוהה באוזניו מדוע הוא נחרץ בנוגע לניקיונו של שטייניץ, אך לא אומר אותם הדברים על נתניהו.
קנר: "תשמע, לגבי שטייניץ אתה אומר 'טהור, טהור, טהור', לגבי ביבי אתה לא אומר".
שרן: "אבל אני אגיד לך למה. לא בגלל שהוא בעט לי בתחת, כמו שאתה אומר".
קנר: "הוא בעט בתחת, זה כן, מה לעשות? בעט, מה לעשות? זה לא שרה שבעטה לך בתחת, נכון?"
שרן: "לא הייתי מכוסח איתה וגם איתו לא. תמיד הסתדרתי איתו. את שטייניץ אני מכיר 15 שנה. את ביבי אמנם עבדתי איתו יחסית צמוד שנה וחצי, אתה אמור להכיר בן אדם. אני אומר 'לא, לא ראיתי את זה באזורים שלו'".
בהמשך שוב חוזר קנר לנתניהו, הפעם מכיוון אחר: "אתה רוצה להגיד לי שנתניהו לא יודע ששמרון מטפל בעניין הצוללות?"
אך שרן מתעקש כי אין לו כל מידע על מעורבות נתניהו ברכש הצוללות: "הדרך היחידה שאני יכול לדעת את זה, זה אם אי פעם הייתי זורק לו איזו מילה או הוא היה זורק איזו מילה או שהייתי איתם באיזו פגישה שמעבר לפוליטי הם אמרו 'טוב, אה... רגע... יש את הבעיה הזו והזו ומה קרה'. אני אומר לך, אני מצטער לאכזב אותך וכנראה גם את עצמי דרך אגב אוקיי, כי אולי הייתי יכול לעזור במשהו - אין לי את זה. למה אני אומר לך שקל לי מהעמדה, אהה... כאילו 'אתה מגן עליו, איזה לויאלי אתה והוא בעט אותך'. מאוד קל להיות שם כי אני אומר לך את האמת. אין לי שום דבר שקשור לזה. לא שמעתי אותם מסתודדים על זה, לא שמעתי אותם כשיצאתי מהחדר ומישהו זורק את השם מיקי גנור ביניהם. בחיים לא".
קנר מנסה שוב לחזור לקשר בין שמרון לנתניהו: "אני אגיד לך איפה אתה יכול להיות יודע, חושב שאני יודע. כל הקשר של שמרון וראש הממשלה".
שרן: "נכון, אז בוא אני אהיה מאוד חד איתך, ולא בגלל שלא בא לי לנסות לעזור לעצמי, אוקיי? אני אומר לך, יש עשרות פגישות של שניהם בארבע עיניים ואני הקטן רוצים אותי בפגישה, רוצים לא רוצים. לא היתה פגישה אחת שאמרתי לשמרון אי־פעם 'אה, מה עם החבר שלנו מיקי?' או משהו, והוא לא אמר לי".
כששרן שוב ושוב מסרב לספק מידע לחוקרים, עובר קנר למה שנראה כמו ניתוח אופי של נתניהו: "אני בטוח שנתניהו לא כל כך תמים. מה לעשות? ואם הוא כל כך תמים, אז הוא לא צריך להיות
ראש הממשלה".
שרן: "אז שלא יהיה. בסדר גמור. הבנתי".
קנר: "אתה מסכים איתי, לא?"
שרן: "אני לא מנתח אותו עכשיו, אתה יודע למה?"
קנר: "כי אתה חוזר לקונכייה".
שרן: "לא, כי כל דבר שאני אגיד לך 'אה... הנה... אפילו היועץ שלך, אמר שאתה לא צריך להיות פה, איזה יופי'. עזוב, אני לא שם. אני רק אומר שבלשכת רה"מ לא התעסקתי בדברים האלה, ויכול להיות שהוא אמר ויכול להיות שהוא לא אמר, ויכול להיות שהוא קיווה שאני אעשה דברים".
בהמשך קנר מעלה לפתע לחקירה את תיק המתנות (תיק 1000), ומנסה גם מהכיוון הזה להביא את שרן לספק מידע על נתניהו: "בתיק המתנות מה התבקשת להגיד, למסור גרסה מסוימת? עשו לך הכנות?"
שרן: "בתיק המתנות?"
קנר: "כן, עשו לך הכנות, אמרו לך לפני החקירה, מישהו אמר מה להגיד?"
שרן: "בתיק המתנות? כשנתתי עדות?"
קנר: "כן, מסרת עדות אמת?"
שרן: "ברור. למה, אני שייך (עכשיו, נ"ב) לתיק המתנות?"
קנר: "תשמע, אתה בראש הלשכה של נתניהו, יודע דברים, מכיר דברים, מכיר את הלכלוכים, יודע הכל. בוא תספר לנו הכל. בוא תספר לנו מה אתה יודע".
שרן: "בתיק המתנות?!"
קנר: "בתיק המתנות, הכל, מה שאתה יודע. זה הזמן לספר הכל. לא יכול להיות ששמרון נמצא אצלו בלשכה ומדבר איתו בזה, ולא יודע ששמרון מתעסק בצוללות. לא יכול להיות דבר כזה".
שרן: "אבל מה אתה רוצה ממני בעניין הזה? אני לא יודע".
"תשנה מוד חשיבה"
כשהחוקר שואל על מעורבות נתניהו בפרשת הצוללות, ניתן להבין מדבריו כי הוא רומז לדוד שרן כי באפשרותו לחתום על הסכם עד מדינה.
קנר: "אני אומר לך, אתה צריך לקחת את ההחלטה לעזור לעצמך. אתה צריך לבוא ויש לך קלפים. יש לך קלפים. אל תענה לי. יש לך קלפים. אם לא היה לך מה למכור, לא הייתי מדבר איתך. יש לך מה למכור".
שרן: "ואם אתה טועה, ואין לי מה למכור?"
קנר: "אז אתה בבעיה רצינית. אמרתי לך, גמרנו לחפש אותך. אתה בן אדם הגיוני, יודע שמה שיש וממה שהוצג לך במהלך החקירות אתה חמש-שש שנים הולך לשבת בכלא. בוא תראה איפה האינטרס שלך והאינטרס שלי נמצאים, ואיזה קלף אתה יכול להוציא מהשרוול. אני הולך עכשיו לישיבה, תחשוב בינתיים. לא יהיו הרבה הזדמנויות".
שרן: "אה־הא".
קנר: "בוא תצטרף. מחכים לך בגדה. זה הזמן לקבל החלטות".
ובהמשך, קנר שוב מעודד את הרל"ש לשעבר להציל את עצמו: "תפשפש טוב בזיכרון שלך. זה הזמן לבוא ולספר את מה שאתה יודע, ואתה יודע. אתה היית בצומת דרכים, אתה היית בנקודות מפתח. התבקשת לעשות פה, התבקשת לעשות שם. התבקשת. אני בטוח. גם עם שטייניץ וגם עם רה"מ. עכשיו אתה צריך לחשוב על עצמך".
שרן: "כן, אבל כל פעם כשאני אומר לך 'עם שטייניץ אין כלום', אז אתה חושב שאני כבר אומר שעל השני (נתניהו, נ"ב) יש משהו".
קנר: "לא, לא אמרתי, אני לא מסיק מסקנות. תשנה מוד חשיבה, אתה לא הולך לשמור על אף אחד. זה מה שאתה צריך לעשות".
בחקירה אחרת אומר קנר: "היו לך הרבה הזדמנויות שלא ניצלת אותן. ספר כל מה שאתה יודע על הצמתים שהיית, גם בלשכה של שטייניץ וגם אחר כך אצל רה"מ. כל הבחירות, הכל הכל הכל. זו הדרך היחידה שלך איכשהו להיטיב עם עצמך".
שרן: "טוב, זה לא קשור לעניין".
קנר: "זה העתיד שלך, אתה חייב לחשוב על עצמך ולא לחשוב על אחרים עכשיו".
במקרה אחר אומר קנר: "אמרתי לך שזה הזמן מבחינתך לפשפש בזיכרון. היית בצמתים גם אצל שטייניץ וגם אצל ביבי, וזה הזמן שלך לפשפש בזיכרון טוב טוב טוב, לראות מה אתה יודע ומה אתה יכול לספר".
ושוב, בהמשך החקירה, קנר חוזר לאפשרות של שרן להציל את עצמו: "אנחנו חוזרים למה שדיברנו קודם. אם יש לך קלף מנצח, אתה יכול לבוא ולהגיד".
שרן מתעקש: "אין לי. אני מצטער לאכזב אותך אולי. אין לי קלף, לא עליו, לא על הבוס הקודם שלי והאמת לא על מישהו אחר בצמרת המדינה שיכולתי להגיד 'וואלה, אני יודע שגם הוא מעורב בדבר הזה ולדעתי עוד לא בדקתם'".
קנר: "גם אם מפשפש חזק בזיכרון שלך?"
שרן: "כן, חד־משמעית. אין לי. מצטער".
קנר: "אין לך דילמה בקיצור".
שרן: "אין לי את הדילמה כי אין לי. ברור שאתה רואה את מי שנושאים בתפקידים מסוימים עם אקדח שיורה במישהו".
קנר: "לא, אנחנו לא מדברים על דברים כאלה".
בהמשך החקירה מדגיש שוב שרן: "אני מצטער לאכזב את עצמי, אותך ואולי אנשים אחרים, לא בגלל שאתם מחפשים אותו, אני לא חושב שיש קנוניית רב־דרג פה בעניין הזה".
קנר: "בתיק של הצוללות אין קנוניה אתה אומר?"
שרן: "לא, למה אתה חושב שאני צריך לחשוב שיש קנוניה?"
קנר: "לא יודע, כל הקשר של שמרון ונתניהו".
בשלב מסוים, כשמפקד היל"כ חוקר את שרן, הוא מציע לו לשתף פעולה, מזכיר לו את הוריו וילדיו שיבקרו אותו בכלא ואומר "השתיקה שלך זועקת". שרן בוחר שלא להתרעם על תנאי החקירה, אלא דווקא על כך שהחקירה עוסקת בנתניהו ובשטייניץ.
שרן: "היא זועקת אחרת ואני אסביר למה. אגיד לך בפעם האלף, אין לי סיפורים על שני הבכירים יותר".
לוי: "איזה שני בכירים?"
שרן: "שטייניץ וראש הממשלה, שכל הזמן אומרים לי 'תגיד, ספר, ספר'".
לוי: "אני (אמרתי, נ"ב)?"
שרן: "לא אתה".
לוי: "אני הזכרתי פה שטייניץ? אני אמרתי 'ראש הממשלה'?"
שרן: "אני אמרתי שאתה? לא".
לוי: "בוא נמשיך להתמקד בעיקר".
התור של הרו
כשבכיר אחר מלשכתו לשעבר של נתניהו הגיע לחדרי החקירות של להב, היו בטוחים החוקרים כי דרכו יגיע הפיצוח. "מישהו כמו ארי הרו יספק מתישהו סחורה יקרה יותר, טובה יותר", זו היתה הנחת העבודה כפי שתיאר אותה סגן מפקד יאח"ה לשעבר ערן קמין, בראיון לאילנה דיין ששודר בשבוע שעבר. הם צדקו, כמעט צדקו. הרו חתם על הסכם עד מדינה וסיפק להם בין השאר את תיק 2000 נגד נתניהו, הקלטות נתניהו את מוזס במגעים עימו להטבת הסיקור שלו ושל בני משפחתו. בתיק הצוללות, חרף שאלות החוקרים על מעורבות נתניהו בעסקאות כלי השיט, הרו לא "סיפק סחורה".
לאחר שנשאל על נתניהו, אומר הרו לחוקר אבי מייברג: "אני לא זוכר שיחות שהתנהלו איתי, אני בוודאי לא ניהלתי אפילו שיחה אחת עם ראש הממשלה על העניין הזה. לא ניהלתי שיחה עם שמרון. תראה, זה לדבר איתי על משהו שאני לא..."
מייברג: "אבל איך ראש ממשלה לא מעורב, אני... בסדר, עזוב רגע את זה".
הרו: "את זה לא אמרתי. אמרתי שאני לא דיברתי איתו על הנושא".
מייברג: "אני מנסה באמת להבין כי בסך הכל מדובר על מענק של גרמניה בספינות, בצוללות. זאת אומרת, זה משהו שהוא מעורב, זאת אומרת ראש הממשלה כן מעורב פה".
הרו: (מילים לא ברורות, נ"ב)
מייברג: "אני לא מנסה פה לגרור את ראש הממשלה".
הרו: "כן, כן".
מייברג: "אני? באמת אני?"
הרו: "אה־הא".
מייברג: "אני כן מנסה להבין אז איך, זאת אומרת איך מבחינת הפרוצדורה, זאת אומרת פגישות, זאת אומרת איך זה?"
הרו: "אני באמת לא רוצה להתחיל לענות על הדברים האלה".
בחקירה אחרת מנסה גם החוקר צחי חבקין להוציא מידע מהרו על פרשת הצוללות: "שמעת פעם את ראש הממשלה מדבר על נושא הצוללות עם גורמים אחרים?"
הרו: "לא".
חבקין: "על שום דבר? אמרת בהתחלה ששמעת דיבורים על צוללות".
הרו: "כן".
חבקין: "למה התכוונת?"
הרו: "זה אומר, שוב, יכול להיות, שזה משיחות עם דוד שרן".
בהמשך החקירה של ארי הרו הוא נשאל על פגישות של ראש הממשלה נתניהו עם מעורבים נוספים בתיק הצוללות.
הרו: "אני פשוט לא יודע כלום על הדבר הזה, אבל אני אומר לך שאם כן היה, זה מסוג הדברים שנאמרים בארבע עיניים, בבית ראש הממשלה, שאף אחד לא נמצא, לא בלשכה ולא דרך אנשים בלשכה. אם ביבי היה רוצה לראות את דוד שמרון או שמרון את ביבי, הם לא היו בלשכה".
מייברג: "ושלומי פוגל, אם היה רוצה לראות אותו, למשל?"
הרו: "לא, זה משהו אחר, אבל עוד פעם, אני לא זוכר שהוא בכלל פגש אותו. לא זוכר שהוא נפגש עם ראש הממשלה. פוגל היה מיודד עם ראש הממשלה, היתה תקופה שהוא ביקש פגישות עם ראש הממשלה וניסיתי לסדר, ובזה זה נגמר. אף פעם לא ניהלתי איתו שיחות".
החוקר חבקין ניסה שוב להשיג מידע בפרשת הצוללות על מעורבות נתניהו ושטייניץ: "היו פגישות בשלושה, שטייניץ, ראש הממשלה ושמרון?"
הרו: "לא יודע, אני לא זוכר פגישה כזאת, אבל אני לא יודע. אם עשו את זה בבלפור, אני לא הייתי יודע מזה. בסופי שבוע רה"מ היה מקיים פגישות ולא הייתי מודע להן".
חבקין: "שמרון ומולכו היו נפגשים עם ראש הממשלה גם ביחד, זאת אומרת שניהם וראש הממשלה?"
הרו: "מעט מאוד, אבל היו מקרים כאלו. בבית".
קשריו של ראש המוסד יוסי כהן, שמסר עדות בתיק, עם רה"מ עניינו את החוקרים. החוקר חבקין: "יוסי כהן איתך לא דיבר על העניינים האלה?"
הרו: "לא, לא".
חבקין: "וכשהוא היה נפגש עם ראש הממשלה בנושאים האלה, אתה ידעת על מה הם נפגשים?"
הרו: "ממש לא".
חבקין: "לא היית יודע? אם הם היו נפגשים בארבע עיניים?"
הרו: "היו כל הזמן פגישות עבודה עם ראש הממשלה, חיכוכים ומלחמה. מזכיר צבאי, ראש מל"ל, מזכיר ממשלה ישבו בארבע עיניים עם ראש הממשלה. יוסי היה גם נוסע אליו הביתה".
במזכר שכתב החוקר אבי מייברג על חקירתו של הרו, נכתב: "לעניין פגישות רה"מ עם קנצלרית גרמניה מרקל, אמר כי לא זוכר שהצטרף לנסיעה של רה"מ לגרמניה אך הוא זוכר ביקור שלה בישראל כשהיה מעורב רק בנושאים הרשמיים, ושם נושאים אלה לא עלו".
כמו כן, "כששאלתי את הרו לעניין ידיעת רה"מ את ייצוג שמרון את גנור, אמר הרו כי הם אינם מטומטמים והיה בין רה"מ לשמרון קשר ישיר, כך שאם עו"ד שמרון רצה לעדכן את רה"מ בנושא כזה, הוא היה עושה זאת בארבע עיניים וייתכן שאף בבית רה"מ. הרו אמר שבין רה"מ לשמרון היה קשר רב שנים ואינטימי".
מקורבו של נתניהו, עו"ד דוד שמרון, היה חשוד גם הוא בפרשת הצוללות, אך תיק החקירה נגדו נסגר. המשטרה והפרקליטות השחירו בחקירותיו חלקים רבים שלא ניתן לדעת מה נשאל בהם. אחת ההשחרות לא בוצעה כהלכה, ולא נמשכה עד לסיום נושא השיחה.
במשפט האחד שלא הושחר אומר החוקר ניר שוורץ לשמרון: "כי תראה סתם מישהו שהוא מאוד בולט, שאנחנו, שאני חוקר אותך על מה היה עם ראש הממשלה בעניין גנור". בחקירתו של שמרון יש שאלות נוספות על נתניהו.
מקורב אחר לנתניהו, יצחק מולכו, היה שליחו המדיני של נתניהו באותה העת. גם הוא נשאל על מעורבות נתניהו בפרשת הצוללות. "ראש הממשלה יכול לפנות אליך בנושא הזה ותכף נשאל אם הוא פנה אליך", אמר למולכו החוקר יורם נעמן. "לא, הוא לא פנה אלי", השיב מולכו.
נעמן המשיך: "האם הוא פנה אליך לפגוש את הויסגן (היועץ לביטחון לאומי של גרמניה כריסטוף הויסגן, נ"ב) בעניין הצוללות של ישראל?", ומולכו השיב: "לא, לא פנה אלי אף אחד".
נעמן תהה: "מה זאת אומרת? ראש הממשלה יכול לשלוח אותך בכל נושא שהוא רואה בך איש אמון שלו. זה לא סוד שהנושא של הצוללות היה מאוד־מאוד־מאוד חשוב לראש הממשלה, ואתה אומר שכלפיך לא נחשף?"
"הכיוון שלי זה שטייניץ"
שרן והרו אינם העדים היחידים שניסו לכאורה לגייס כעדי מדינה נגד נתניהו. מיקי גנור חתם על הסכם עד מדינה בתיק הצוללות, אולם חזר בו והואשם בשוחד. לפני שחתם וגם לאחר החתימה על הסכם עד מדינה, התבקש לספק מידעים בתיק. בין השאר, על נתניהו ועל יובל שטייניץ.
מוטי לוי, מפקד היל"כ: "רה"מ ידע ששמרון מייצג אותך?"
גנור: "לא. מוטי, אל תגרור אותי למקומות שאני לא יודע".
לוי: "אני שואל אותך, אני שואל".
גנור: "אני לא אוכל, אני לא אוכל לגבות את עצמי בתשובה על הנקודה הזאת. זאת אומרת, אם אדון רה"מ ופה זה אדון דוד, אני את הקטע הזה לא יודע".
לוי: "לא, אבל את הקטע הזה אתה כן יודע. וזה מיקי".
גנור: "כן, מיקי הפעיל את דוד".
לוי: "ופה ביניכם, בין רה"מ לבין מיקי, נמצא דוד".
גנור: "נכון".
לוי: "דוד, כשהוא בא למיקי הוא מספר לו על דברים שקשורים לרה"מ".
בהמשך החקירה אומר החוקר לגנור: "אתה הקרבת את הבת שלך בשביל להגן על עו"ד שמרון, שמגן על כל מיני פונקציות אחרות למעלה. אתה איש עסקים ממולח, ואתה ידעת שבשביל שהמנגנון הזה ימשיך להתקיים ואתה תמשיך לקבל את זה, אתה חייב ששמרון יהיה. חייב ששמרון יהיה. למה? כי אם לא, אז מיסטר ביבי היה מכניס עורך דין אחר, מתווך אחר. מה הבעיה? כמו שהעיפו את שייקה בבעיטה בתחת מה הבעיה לבוא עכשיו לטיסנקרופ".
לאחר שחתם על הסכם עד המדינה, נמשכו המאמצים להשיג מגנור מידע איכותי יותר. חוקר: "אנחנו יודעים על קשרים גם יותר גבוהים, ואנחנו יודעים - לא רוצה שתענה לי, אני אומר לך מה אנחנו יודעים, אוקיי?"
גנור: "מכל מה שאתה תשאל תקבל את התשובה, תקבל את האמת שאני יודע וזוכר".
חוקר: "אני שואל אותך על קשרים. אני לא סתם שאלתי אותך את השאלה מה הקשר של שמרון ואם הוא מדבר עם ראש הממשלה עליך".
גנור: "הבנתי, אבל לפי מיטב ידיעתי לא יודע על (מילים לא ברורות, נ"ב)".
חוקר: "הקלטת שיחות? יש לך שיחות מוקלטות? אתה נוהג להקליט דברים?"
גנור: "לא, לא, לא".
חוקר: "אין לך איזשהו משהו שיכול לשפוך אור אחר בפרשה?"
גנור: "אני..."
חוקר: "תחשוב על מה שאני אומר לך, בסדר? מחר ניפגש, תחשוב שוב על מה שאני אומר לך. מבחינת יחס, תקבל את היחס הכי טוב בעולם".
גנור: "אין, אין. אני מדגיש. חושב שהקלטתי רק בחור בשם שייקה ברוש שניסה לסחוט אותי, זה האירוע היחידי שאני זוכר".
חוקר: "זה לא הכיוון".
גנור: "אז אני אומר..."
חוקר: "הכיוון שלי זה שטייניץ שאנחנו יודעים, אה... בדיוק מה הסיפור, השאלה אם הוא משוטה או שהוא היה חלק מהקומבינה".
גנור: "אז אני לא".
חוקר: "שנייה, אני לא רוצה עדיין תשובות, אני אומר לך את זה, והשאלה בנימין נתניהו. השאלה של בנימין נתניהו, מה מידת המודעות שלו לקשרים שלך ושל שמרון לעסקאות המשותפות והייצוג".
גנור: "אני יכול לענות לך גם עכשיו באלף אחוז לפי מיטב ידיעתי. לפי מיטב ידיעתי מעולם הוא לא ידבר עם (מילה לא ברורה, נ"ב) בנושאים של הצוללות או וואטאבר. הוא לא עדכן אותי על כך ולא אמר לי את זה. למיטב ידיעתי לא היתה לו גם סיבה".
חוקר: "תעזוב, תחשוב על מה שאמרתי לך, תנסה. יהיה לך הרבה זמן לחשוב. אני בטוח שלא תישן טוב בלילה, ואני לא הייתי גם ישן טוב בלילה".
אם נתניהו היה בארה"ב?
כשנחשפה פרשת מניות הפלדה, פרשה המשיקה לתיק 3000, התגלו מידעים על נתניהו כי קיבל לכאורה טובות הנאה מבן דודו נתן מיליקובסקי באמצעות רכישת מניות בחברת Seadrift. במהלך 2019 אישר היועמ"ש למשטרה לבצע בדיקה ואיסוף חומר על נתניהו בפרשת המניות. באוקטובר 2020 הודיע מנדלבליט כי אמנם נתניהו קיבל טובות הנאה, אך יש אחידות דעים במערכת האכיפה כי אין עילה לפתיחה בחקירה פלילית נגדו.
פירוט החלטתו של מנדלבליט מגלה כי חלק ניכר מהחומר שעליו התבססה הבדיקה הוא עדות של נתן מיליקובסקי בתיק הצוללות, שעסקה במניות הפלדה ובשאלת הקשר של נתניהו אליהן. חקירת מיליקובסקי על מניות נתניהו התקיימה ב־2017 - שנתיים לפני אישור היועמ"ש. מיליקובסקי סיפר כי עדכן את נתניהו לגבי המניות, אך הסתיר את מה שהתברר מאוחר יותר בדיווח של נתניהו למבקר המדינה, כי נתניהו גם גרף רווח - עובדה זו מיליקובסקי הסתיר מהחוקרים.
בחקירת מיליקובסקי יש לפחות 20 שאלות על נתניהו ומניות הפלדה, שאותן שואל בעיקר החוקר יואב תלם, כיום תת־ניצב וסגן ראש אגף החקירות והמודיעין. הוא גם התבדח עם מיליקובסקי: "אז אנחנו צריכים להודות לך על כך שהוא ראש הממשלה שלנו כעת, ולא איתך בעסק בארה"ב". לאחר שתלם ומיליקובסקי צחקו, השיב מיליקובסקי: "זה נכון", והנהן בראשו. תלם הגיב: "אם הוא (נתניהו) היה נשאר ב־HBS (בית הספר למנהל עסקים באונ' הרווארד, נ"ב), זה היה טוב יותר", ושוב שניהם צחקו.
במזכר של תלם מחקירת מיליקובסקי סיכם תלם כך: "נתן נשאל באופן ספציפי אם שוחח עם נתניהו אי־פעם על טיסנקרופ, וזה השיב כי מעולם לא", "נשאל מה הוא חושב על העובדה שמצד אחד ראש הממשלה מנהל מגעים עם חברת טיסנקרופ לרכישת צוללות, ומנגד חברת גראפטק מוכרת חומר לחברה זו", "נשאל כיצד הוא מסביר את הקשר המשולש בינו, בין שמרון ובין ראש הממשלה בעניין המעורבות העסקית שלו בגראפטק מחד, ומנגד המעורבות של ממשלת ישראל שרוכשת ספינות וצוללות מטיסנקרופ", "נתן נתבקש לספר את הנסיבות שבהן שוחח עם ראש הממשלה לעניין מכירת חברת גראפטק", נשאל "אם הוא יודע על חשבונות בנק של דוד שמרון וראש הממשלה", "לסיום נשאל אם בישיבות דירקטוריון גראפטק עלה שמו של ביבי נתניהו".
***
תגובת משטרת ישראל: "משטרת ישראל פועלת במקצועיות ובמסגרת החוק. כל חומרי החקירה הועברו לפרקליטות שמנהלת את התיק בימים אלה בבית המשפט, ומשכך לא נוכל להתייחס לגופן
של טענות".
תגובת הפרקליטות: "פרשת 'כלי השיט' נפתחה בבדיקה מקדימה שעליה הורה היועמ"ש, על דעת פרקליט המדינה. בעקבות ממצאי הבדיקה, שבה נאספו ממצאים שהעלו חשד סביר לעבירות שחיתות ביחס לחלק מהמעורבים בפרשה, הוחלט לעבור מבדיקה לחקירה. בהתאם לממצאי הבדיקה באותה עת, הודיעה הפרקליטות כי ראש הממשלה נתניהו אינו נמנה עם החשודים בפרשה.
"כפי שציינו במענה לעתירות לבג"ץ, שדחו את ההחלטה שלא לחקור את מר נתניהו באזהרה, חוקרי המשטרה, בליווי בכירי הפרקליטות, בחנו כיוונים שונים במסגרת חקירה מקיפה ורחבה. כדי לאשש או להפריך כיווני חקירה אלה, נבחנה בין היתר שאלת המעורבות או המודעות של גורמים רמי דרג שונים, ולשם כך בוצעו פעולות חקירה מגוונות. לחוקרים לא ניתנה כל הנחיה להימנע ממיצוי כיווני חקירה כאלה ואחרים, גם ביחס לבעלי תפקידים בכירים. בסופו של יום, לא נמצא כי התגבש חשד סביר המצדיק את חקירתו באזהרה של ראש הממשלה, ולפיכך נגבתה ממנו עדות בלבד".