לא עוד בוקר קשה: הטריק שישנה לכם את החיים בלי מאמץ

ההרגל היומיומי הפשוט הזה יגרום לכם להתעורר עם יותר אנרגיה • זה מה שאתם צריכים לעשות

לקום עם יותר אנרגיה. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

אם אתם מתקשים לקום בבוקר, אתם ממש לא לבד. מחקרים מראים שתחושת הנמנום והעייפות בשעת ההתעוררות היא חוויה נפוצה מאוד. מדענים מכנים את הישנוניות שחשים בזמן ההתעוררות "אינרציית שינה", או בשפה פשוטה: עצבנות בוקר. למרות שהתחושה בדרך כלל חולפת תוך מספר דקות, יש אנשים שסובלים ממנה במשך שעה או שעתיים, מה שפוגע בריכוז ובביצועים שלהם בעבודה.

אבל יש חדשות טובות: אפשר להתעורר עם תחושה רעננה יותר. איך? פשוט צריך לקום באותה שעה כל יום.

"הגוף מתפקד הכי טוב מבחינת קשב וריכוז כאשר שומרים על סדר יום קבוע", מסבירה ד"ר לינל שניברג, פסיכולוגית שינה מאוניברסיטת ייל.

קשה לקום בבוקר. אילוסטרציה, צילום: גטי אימג'ס

למה קימה באותה שעה יכולה לשנות את הבקרים שלנו?

המחזור היומי של 24 שעות גורם לגוף לשחרר הורמונים שונים, כמו קורטיזול ומלטונין, בזמנים מסוימים והוא מושפע מהאור והחושך. כאשר מתעוררים בבוקר ונחשפים לאור יום, הגוף מפסיק לייצר מלטונין - ההורמון שגורם לנו להיות עייפים. במקביל, הגוף מגביר את ייצור הקורטיזול, הורמון שמספק אנרגיה, לקראת זמן ההתעוררות.

לדברי פרופ' ג'יימי צייצר מאוניברסיטת סטנפורד, כאשר קמים בשעה 7 ביום אחד וב-8:30 למחרת, המקצב הפנימי עלול להשתבש והגוף לא יודע מתי להתחיל בייצור הקורטיזול. כתוצאה מכך, אנחנו עלולים להתעורר עם רמות קורטיזול נמוכות מדי ולהרגיש ישנוניים במיוחד.

איך מתרגלים לקום באותה שעה?

בעולם אידיאלי, כולנו היינו מתעוררים באופן טבעי ללא שעון מעורר. אבל מכיוון שזה לא ממש מציאותי, שעון מעורר הוא הפתרון הטוב ביותר. אם אתם מסתמכים על שעון מעורר, כדאי להימנע מלחיצה חוזרת על כפתור הנודניק.

מחקרים מראים שהשימוש בפונקציית הנודניק מאריך את אינרציית השינה, מה שהופך את היציאה מהמיטה לקשה עוד יותר. ד"ר שניברג ממליצה:

  • לשמור על זמן קימה בטווח של 30 דקות בכל יום (כן, גם בסופי שבוע)ץ
  • ליצור שגרת בוקר נעימה - למשל, להאזין לפלייליסט אהוב או לעשות קצת יוגה. 
  • להשתמש בנודניק לא יותר מפעם או פעמיים, ולא יותר מ-15 דקות. 

פרופ' צייצר ממליץ גם לישון בחדר ללא תריסים: "כך תקבלו מנה טובה של אור בוקר גם כשאתם עדיין ישנים, וזה יעזור לסנכרן את השעון הביולוגי שלכם". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר