כמה גז הגוף מייצר ביום? התשובה מפתיעה

לוח השנה הלועזי מציין את יום הנפיחות, אותה תופעה פיזיולוגית שעומדת בבסיסן של בדיחות רבות ובמקרי קיצון, אי נוחות קשה • איך גזים נכנסים לגוף שלנו ואיזה נשיא לשעבר כתב מאמר מדעי בנושא?

נפיחות בטן . צילום: המחשה - מידג'ני

הנפיחות האנושיות, תופעה אוניברסלית המלווה את האדם משחר ההיסטוריה, זוכה להתייחסויות מגוונות - מהומור ועד מחקר מדעי רציני. מסקירה היסטורית מפתיעה עולה כי כבר לפני כ-4,000 שנה התייחסו בני האדם לתופעה זו בהומור, והיא ממשיכה לעורר עניין תרבותי ומדעי עד ימינו.

הבדיחות על נפיחות אנושיות הן עתיקות להפליא. החוקרים גילו את הבדיחה הראשונה בנושא בארכיון אבן שומרי מהשנים 2300-1900 לפני הספירה. הבדיחה, בתרגום חופשי, מציינת כי אחד הדברים שלא ניתן לזכור הוא מצב שבו אישה לא הפליצה בעת שהייתה מחובקת עם בעלה. מעניין לציין כי האזכור הראשון של המילה "נפיחה" (fart) בשפה האנגלית מופיע מאוחר הרבה יותר, בשנת 1632.

בנג'מין פרנקלין: כשמדען דגול כתב על פלוצים

אחת הדוגמאות המפתיעות ביותר להתייחסות לנושא מגיעה מבנג'מין פרנקלין, דמות מפתח בתרבות האמריקנית. בעת כהונתו כשגריר ארצות הברית בצרפת, כתב פרנקלין מאמר מדעי היתולי בנושא, הידוע בשם "הפליצו בגאווה" או "מכתב לאקדמיית ההפלצה המלכותית". המאמר, שנכתב ב-1781, היה תגובה סרקסטית להזמנה מהאקדמיה המלכותית של בריסל, וביטא את סלידתו מהתנהלותם הנרקיסיסטית של אנשי האקדמיה באירופה. במאמרו, הציע פרנקלין בציניות לחקור דרכים לשיפור ריח הפלוצים במטרה לייצר מהם בושם מסחרי.

לא נעים, לא נורא, צילום: Getty Images

התופעה זכתה להתייחסות גם בספרות המודרנית. "ספר הפלוץ והשכחה" מאת דונלד וורצל, שתורגם לעברית על ידי דן בן אמוץ ואמנון דנקנר, מתייחס לנושא בהומור ומציין כי "עד כה התעלם המדע מהפלוץ האנושי המלווה את האדם מאז שחר האנושות". ספר ילדים מרתק נוסף, "האם הם מפליצים? מדריך לילדים לנפיחות בעלי חיים" מאת ניק קארוסו ודני רבאיוטי, מציע גישה מדעית ומשעשעת לנושא.

מבחינה מדעית, נפיחות הן חלק בלתי נפרד מפעילות המעיים. הרכב הגזים בנפיחה מפתיע: רוב הגזים הם למעשה חסרי ריח לחלוטין, וכוללים חד-תחמוצת הפחמן, חנקן, חמצן ומימן. הריח האופייני נוצר על ידי חיידקי המעי הגס, המשחררים כמויות קטנות של גז גופרית. הקול האופייני נוצר מרטט שריר פי הטבעת ומושפע ממהירות יציאת הגז.

לא שומרים בבטן, צילום: צילום: מתוך הסרטון

גוף האדם מייצר בין חצי ליטר לליטר וחצי של גז מדי יום, הנפלט בסדרה של עד 14 פעמים. למרות שהגזים דליקים באופן תיאורטי, הכמות הנפלטת קטנה מכדי להוות סיכון בטיחותי כלשהו. בעידן הדיגיטלי, התופעה זוכה גם לתשומת לב ברשתות החברתיות, כאשר דמויות כמו "מר מתאן" מנהלות עמודי פייסבוק פעילים העוסקים בנושא, ומשלבות מידע מדעי עם הומור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר