אופנה שמצילה חיים: הבגדים שחושפים את סיפורי הגבורה מהשואה

התערוכה החדשה "גיבורות" במוזיאון העיצוב חולון, מציגה את כוחה של היצירה וההשראה במהלך מלחמת העולם השנייה • התערוכה מספקת מענה אסקפיסטי, לצד תקווה למציאות טובה יותר

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 1:04
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 1:04
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected
    תערוכת גיבורות: אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה // ערן לוי

    תערוכת האופנה החדשה "גיבורות" במוזיאון העיצוב חולון מציגה מסע מעורר השראה אל ימי מלחמת העולם השנייה, החושף את כוחה המפתיע של אופנה בתקופה של משבר קיומי.

    התערוכה שאצרה ההיסטוריונית ואוצרת האופנה יערה קידר, מתמקדת במקום שהאופנה קיבלה במהלך המלחמה ובדרך שלה להבנות מציאות אסקפיסטית ולעורר תקווה - מסר שמקבל משמעות אף יותר חזקה וברורה בימים אלו. 

    התערוכה "גיבורות" במוזיאון העיצוב חולון, צילום: אלעד שריג

    הבגדים, פריטי הלבוש וחפצי האופנה המוצגים כוללים בתוכם סיפורים אישיים על חוסן פנימי ועל תקווה, על הישרדות כנגד כל הסיכויים ועל הבחירה האמיצה באנושיות. כל פריט בתערוכה משלב את כוח החיים הייחודי של האופנה ואת סוד הקסם שלה, שהצליח לעורר תקווה והשראה אצל רבים במהלך המלחמה.

    התערוכה מוקדשת ליכולת של אנשים להציל את עצמם בעזרת דמיון ויצירתיות, בכוחות גדולים ובתעצומות נפש. דווקא מהמקומות החשוכים ביותר, נוצרו יצירות מופת מרשימות שמאחוריהן סיפורי גבורה בלתי נתפסים.

    פריטי הלבוש כוללים בתוכם סיפורים אישיים על חוסן פנימי // אלעד שריג

    סיפור התערוכה מתחיל בסצנת הקוטור של פראג בשנים שקדמו למלחמה. הגלריה התחתונה, אליה מגיעים בכניסה לתערוכה, עוצבה כמו אטלייה קלאסי מהמאה הקודמת - שכולל בתוכו גם מעין חנות בגדים קטנה. חלק זה של התערוכה מוקדש לפרויקט "לתפור היסטוריה מתוך השואה", מהמוזיאון היהודי של מילווקי, המספר את סיפורה של מעצבת האופנה היהודייה הדי סטרנד.

    הגלריה התחתונה בתערוכה, צילום: אלעד שריג

    בני הזוג סטרנד נספו במלחמה, אך עדות לכישרונה של הדי נשמרה כל השנים במעטפה אבודה, בה היו שמונה סקיצות של שמלות תקופתיות, צבעוניות ומיוחדות. המעטפה שנשמרה אצל קרובי משפחתה של הדי בארצות הברית, הגיעה לידיים של המוזיאון היהודי במילווקי, שבחר להעיר לחיים את עיצוביה וליצור שחזורים של אותן הסקיצות. בעקבות אותו הפרויקט, נוצרו בישראל שמונה מערכות לבוש משוחזרות הנאמנות לגזרות, לטכניקות ולחומרי הגלם של התקופה.

    שחזורי השמלות של הדי סטרנד, צילום: אלעד שריג

    לצד אותם השחזורים, התערוכה כוללת לא מעט אביזרים מקוריים, שאחד מהם הוא אצבעון התפירה של מעצב העל הישראלי אלבר אלבז - שהוצג גם בתערוכה שנשאה את שמו במוזיאון העיצוב חולון ב-2022. את אצבעון התפירה קיבל אלבז מאישה בשם אסתי, שבחרה להביא לו אותו בזמן שהיה בשיאו של משבר אישי.

    אותו אצבעון תפירה היה שייך בעבר לאימה של האישה, שורדת השואה מרגיט זינגר - שהייתה תופרת באושוויץ ושרדה בזכות היכולות שלה. אלבז סיפר כי הוא לוקח את אצבעון התפירה לכל פגישה חשובה ושהוא נותן לו כוח מיוחד.

    אצבעון התפירה של אלבר אלבז // דור גבאי

    בתערוכה מוצגים גם 14 פריטים אישיים מאוסף יד ושם, כולל חזייה מאולתרת שנתפרה מבטנת מעיל, תליון שפוסל מלחם וחגורה מחוטי חשמל. מעבר לכך, ישנם פריטים שונים בהשראת נשים בעורף האמריקני והבריטי, כמו למשל תיקי יד מחוטי טלפון, פודריות מקוריות של חיל האוויר האמריקני וערכות לציור גרביונים.

    שמלות חדשות שעוצבו ממפות בריחה ממשי, צילום: אלעד שריג

    הגלריה העליונה בתערוכה מוקדשת לחיים שלאחר המלחמה ומצליחה להפיח מעט תקווה והשראה גם בימים אלו. כבר בתקופת המלחמה היו מכינים שמלות ובובות מבד של שקי קמח, כאשר בסופה שמלות כלה נתפרו מבדי מצנח ושמלות חדשות עוצבו ממפות בריחה ממשי. בזכות יצירתיות חסרת גבולות הפכו חומרי גלם שונים לעיצובים חדשים.

    שמלות כלה שנתפרו מבדי מצנח, צילום: אלעד שריג

    התערוכה מסתיימת בסיפורה האופטימי והמרגש של שורדת השואה לאה גוטליב, שעלתה לישראל אחרי מלחמת העולם השנייה והקימה את אימפריית בגדי הים "גוטקס", אחד המותגים הישראליים המצליחים ביותר בכל הזמנים.

    בחלל המדמה בריכת שחייה עצומה מוצגות קולקציות אייקוניות של גוטליב, השואבות השראה מתולדות האמנות, מפרחים וממלאכות יד מסורתיות. גוטליב אף סיפרה בעבר שהסיבה לכך שפרח החרצית מופיע כמוטיב בקולקציות שלה קשורה לטרגדיה שעברה - בזמן שברחה מהנאצים, היא ראתה דוכן עם חרציות וקנתה זר שהסתיר את הטלאי הצהוב שלה. עד סוף חייה, היא הקפידה לשלב את מוטיב החרציות בכל קולקציה.

    בגדי הים האייקוניים של גוטקס, צילום: אלעד שריג

    עיצוביה של גוטליב הופיעו על שעריהם של מגזיני האופנה המפורסמים בעולם ומצאו את דרכם אל ארונותיהן של דוגמניות על, בהן נעמי קמפבל, קלאודיה שיפר ותמי בן עמי ז"ל. בתערוכה מוצגים הדגמים שהיו אהובים על הנסיכה דיאנה, בהם בגד הים המנומר שלימים קיבל את השם "בגד ים הנקמה".

    בגדי הים בעיצובה של לאה גוטליב // אלעד שריג

    במחווה לגיבורות 7 באוקטובר, המוזיאון יארח תערוכה נוספת בהשראתה בשם "גיבורות חרבות ברזל", פרי יצירתם של חברי מרכז היצירה השיקומי לנכי צה”ל של אגף השיקום במשרד הביטחון.

    המוזיאון מארח תערוכה בשם "גיבורות חרבות ברזל", צילום: אלעד שריג

    התערוכה "גיבורות" מצליחה לתת מעין מענה אסקפיסטי לתקופה הנוכחית ועם זאת גם משלבת בתוכה חלקים מהמציאות שאנו חווים היום. דווקא בישראל של שנת 2025, מדובר בתערוכה חשובה שמראה לנו שגם במלחמת העולם השנייה היה מקום ליצירה, השראה ותקווה.

    אוצרת התערוכה יערה קידר: "ההיסטוריה המשפחתית שלי תמיד גרמה לי לחשוב שמלחמת העולם השנייה אינה נושא שצריך לעסוק בו בתחום שלי, אך החיים לקחו אותי אל מסע בעקבות גיבורות מעוררות השראה, שראו באופנה ובלבוש דרך להיאחז בחיים ובאופטימיות ברגעים הקשים ביותר של האנושות".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר