חודש הקניות בישראל מתחיל היום (רביעי) עם מבצעי השופינג IL, ןכשלפנינו יום הרווקים הסיני, הבלאק פריידי והסייבר מאנדיי. טרפת המבצעים גורמת לנ ו לקנות דברים שאנחנו לא צריכים, וגורמים לזיהום חמור של כדור הארץ.
מעבר לתנאי ההעסקה הקשים של עובדים במפעלים של חברות אופנה שונות (רק לאחרונה נחשף כי Shein מעסיקה אלפי עובדים סינים עד 18 שעות ביום בתפירת בדים בתמורה לשכר זעום), מחקרים מתמשכים מראים שוב ושוב כי תעשיית האופנה נחשבת לתעשייה השנייה בגודלה בהיקף זיהום כדור הארץ, מיד לאחר תעשיית הנפט.
הנזק הסביבתי מתחיל משלב גידול הכותנה, המשתמש במאגרי מים עצומים לגידול הכותנה ובחומרים כימיים מסוכנים ומזהמים על מנת לקטול חרקים. גם צביעת הבדים היא תהליך מזהם שבו נעשה שימוש בכמויות מים עצומות, שלא ניתן למחזר אותם ושלמעשה הולכים לאיבוד. יתר על כן, המים הצבועים מגיעים למאגרי מי תהום, נהרות וימים, ומגבירים את זיהום הסביבה. זה לא נגמר כאן: שרשרת הייצור כוללת גם שינוע, אריזה ופחת עצום של בדים ושל חוטי תפירה – כל אלה תורמים תרומה שלילית לזיהום כדור הארץ ולפגיעה בו.
את הגלגל יהיה קשה מאוד להחזיר לאחור. תעשיית האופנה כאן כדי להישאר, ולכן חשוב לפתח את המודעות לגבי מה שניתן לעשות על מנת להוריד משמעותית את הנזק האקולוגי של ייצור הבגדים – ומסתבר שניתן לעשות לא מעט בנידון.
בשנים האחרונות יותר ויותר מותגים בינלאומיים משתמשים ב"אל תפר" (Seamless), טכנולוגיה ותיקה ואמינה שעוברת עכשיו פריחה מחודשת שבמסגרתה יוצרים בגדים עם מינימום תפרים. הסימלס מתבסס על תכנון הבד באמצעים מכניים, כולל סוג הבד והרכבו, וגם הגזרה ממנה הבגד מיוצר. המוצר הסופי מתקבל כמעט ללא תפרים, והוא יכול לשמש לבגדי ספורט, בייסיק ונוחות.
זהו בגד זול יותר ואיכותי יותר, והכי חשוב – תהליך הייצור שלו מזהם הרבה פחות: כ-85% מהתהליך אוטומטי, ללא מגע יד אדם; כמות השינועים של הבגד ומרכיביו (חוטים, צביעה, תפירה, גזירה וכו') קטנה בהרבה מבגד בטכנולוגיה מסורתית, וצריכת הסיב נמוכה משמעותית (מה שמוזיל את תהליך הייצור).
ייצור הבגדים בשיטה הזו השתכלל מאוד, וכיום ניתן להגיע לבד נעים למגע, איכותי, נוח וזול משמעותית, בעל איכויות מעולות לפעילות ספורטיבית, והכי חשוב – ידידותי יותר לכדור הארץ.
מותגים עולמיים שונים כבר מחזיקים בקולקציית סימלס, שמתחילות לתפוס יותר ויותר נפח בשוק. בישראל המגמה עדיין נמצאת בחיתוליה וניתן להשיג בגדים שנוצרו בשיטה הזו רק בחלק מהרשתות, אך אנו, הצרכנים, יכולים לשנות את זה בכך שנרכוש מוצרים שנוצרו כך, מה שיעיד לרשתות כי יש עלייה בביקוש לבגדים מהסוג הזה. התהליך יסייע לצמצם משמעותית את זיהום כדור הארץ ואף ייטיב את תנאי ההעסקה של העובדים במפעלים.
ברגע שהמותגים הישראליים הגדולים יזהו דרישת שוק גוברת, הם יפעלו לספק את הצורך. ולכן, אם תדרשו בגדים המיוצרים ב"סימלס" ותקפידו לרכוש אותה, תתרמו באופן ישיר לזיהום מופחת של תעשיית האופנה. רגע לפני חודש נובמבר ומבצעיו, כל מי שעתיד ילדיו, נכדיו, צאצאיו ושאר העולם חשוב לו, יכול להתמקד בצרכנות אופנה נבונה הרואה מספר צעדים קדימה. צריכת בגדים כאלו תיקח חלק משמעותי בשימור כדור הארץ.
הכותב הוא יצרן ביגוד ישראלי בעל ניסיון של 10 שנים בייצור בגדים בסין עבור המותגים הגדולים בעולם, ויזם חברתי