מחקר חדש מגלה: להורים באמת יש ילד מועדף

אחד הוויכוחים הנפוצים ביותר בין אחים הוא את מי ההורים יותר מעדיפים • בעוד שורה של מחקרי עבר מראה כי העדפה הורית היא תופעה נפוצה, מחקר חדש מגלה כי יש מי שזוכה ליחס חיובי יותר - וזה מי שאתם חושבים

ההורים מעדיפים אחד מבין האחים. צילום: freepik

לאחים יש קשר ייחודי הבנוי מזיכרונות משותפים, מנהגי משפחה וגם ויכוחים. אם תשאלו כמעט כל אדם שיש לו אח או אחות תמצאו ויכוח אחד מתמשך: מי המועדף?

מחקר חדש מאוניברסיטת BYU שופך אור על היריבות המשעשעת הזו, וחושף כיצד הורים עשויים להראות העדפה מעודנת המבוססת על סדר לידה, אישיות ומגדר.

המחקר שנערך על ידי פרופסור אלכס ינסן מבית הספר למדעי המשפחה מצא שאחים צעירים בדרך כלל זוכים ליחס חיובי יותר מההורים. בינתיים, אחים בכורים מקבלים יותר אוטונומיה, וההורים פחות שולטים בהם ככל שהם גדלים.

העדפת הורים היא תופעה נפוצה

שורה של מחקרים מראה שהעדפת הורים היא תופעה נפוצה למדי, המתרחשת בעד 65 אחוז מהמשפחות בארה"ב. במחקרים, התופעה מכונה "יחס הורי דיפרנציאלי" (PDT). התופעה דווחה במדינות נוספות, כמו סין ומקסיקו, ונמצאה קשורה לרווחה הנפשית של הילדים.

לרוב ההורים יש ילד מועדף. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

"ילדים שחשים שהם מקבלים יחס שונה מאחיהם עשויים לחוות תחרות או תחושת אי-צדק בין האחים, כאשר הן הילדים המועדפים והן אלה שאינם מועדפים מראים בריאות נפשית ירודה יותר", ציינו החוקרים במחקר משנת 2020 בהונג קונג.

מחקרים קודמים שבחנו את הגורמים המנבאים העדפה הורית, כמו סדר לידה ומגדר, הראו תוצאות דומות. למשל, מחקר משנת 2003 הציע שהורים לעתים קרובות מעדיפים את הילד הצעיר ביותר. מחקר משנת 2006 טען שאימהות לעתים קרובות מעדיפות את בנותיהן על פני בניהן.

"לפעמים הורים כל כך מודאגים מלהתייחס לילדיהם באופן שווה שהם עלולים להתעלם מצרכים אינדיבידואליים," ציין ינסן. "אנחנו לא מציעים שהורים ירגישו אשמים; במקום זאת, הורים יכולים להסתכל על המחקר הזה ולהשתמש בו כעידוד לחפש מקומות בהם הם יכולים להשתפר, מבלי להגיע לקיצוניות."

ינסן אומר שהוא מקווה שהמחקר שופך אור על דינמיקות משפחתיות שלרוב מורגשות אך נדיר שמדברים עליהן. העדפה, בין אם מכוונת או לא מכוונת, יכולה לעצב יחסי אחים ורווחה אישית. על ידי זיהוי הדפוסים האלה, הורים יכולים לטפח קשרים משפחתיים חזקים יותר בדרכים משמעותיות.

"התשובות הפשוטות הן אולי הטובות ביותר. היו סבלניים עם עצמכם ועם ילדיכם," אמר ינסן. "בלו זמן ביחד. עשו דברים ביחד שאתם אוהבים לעשות. עשו דברים ביחד שהילדים שלכם אוהבים לעשות. עבדו ביחד, עזרו לאחרים ביחד, התפללו ביחד. מערכות יחסים דורשות זמן וזמן ביחד בעשיית מגוון דברים יביא תועלות חיוביות רבות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר