הכי חשוב לטפח: הקשר בין האב לתינוק משפיע על יכולותיו בעתיד

למרות שהוא פחות מתוקשר, החיבור בין ההורה לילדו חשוב והכרחי בהמון מובנים - לשני הצדדים • ועל אבות שמדמים היריון לצד האישה ההרה כבר שמעתם?

אב משחק עם בנו התינוק (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

באופן טבעי, השיח על הקשר בין הורים לתינוקות נוגע בעיקר בקשר עם האם, ולא עם האב – אך אסור לרגע לזלזל בקשר הזה, שכן למרות שהוא פחות מתוקשר, הוא הכרחי מאוד לכל המעורבים.

הקשר הקריטי הזה מלווה ביתרונות ביולוגיים ונפשיים דרמטיים, והמוח הגברי עובר כמה שינויים מפתיעים במעבר לאבהות. בימים הראשונים לאבהות, רמת הקורטיזול והטסטוסטרון יורדות, ורמת האוקסיטוצין עולה. אלו תנאים מופלאים לקידום קשר אבא-תינוק. לפעמים זה יכול להתחיל בסימפטומים של היריון כגון בחילות, עלייה במשקל, שינויים במצב הרוח, בטן שגדלה - וזה נקרא קוביד, מצב של הזדהות מוחלטת עם בת הזוג ההרה. המילה Couvade מגיעה מהמילה הברטונית Couver, שפירושה לבקוע או לדגור. עד כמה זה נפוץ? 20%-50% מהגברים מדווחים על השפעות כאלו.

לאבהות יש יתרונות מנטליים עצומים: אבות שבילו יותר זמן עם ילדיהם, חווים תחושת אושר ורווחה גבוהה יותר ומחוברים יותר לתינוקות שלהם - ולכן מומלץ להם לטפח קשר פעיל עם העוללים. אחד היתרונות בקשר פעיל שכזה, הוא שאבהות לבת יכולה לשנות את תפיסת הנשים של האב, ואפילו יכולה להשפיע על גובה השכר שמרוויחות המועסקות שלהם.

כמו כן, אבות מטפחים כישורים קוגניטיביים אצל הילדים שלהם: קשר חם ורגיש אבא-תינוק ובהמשך של אבא-ילד, משפיע על מיומנויות קוגניטיביות כמו זיכרון, תכנון, יכולת פתרון בעיות, שליטה בדחפים ועוד. בכלל, אבות פעילים משפיעים לטובה על הבריאות הנפשית של הילדים שלהם.

אב משחק עם ילדו, צילום: Getty Images

השתמשו יותר במנשא

נשיאת התינוק על ידי האב במנשא, מתקשרת לבין החלק במוח שמופעל בעת סכנה. לאבות שנשאו את תינוקם במנשא רך, הייתה תגובה חזקה יותר באמיגדלה, האזור במוח שאחראי על תגובות רגשיות. האמיגדלה הוא החלק במוח המונע על ידי מתח, איומים וסכנה, וכשהוא מופעל, המוח אומר לגוף להגיב.

מחקרים אחרים מצאו שהפעלת האמיגדלה קשורה לטיפול רגיש. זה חלק מובנה מהביולוגיה של ההורה, שעוזר ללמוד לקרוא את התינוק ולהגיב לרמזים שלו, למשל כשהוא בוכה.

במחקר שפורסם בשנה שעברה, חולקו אבות לשתי קבוצות. הם התבקשו להשתמש במנשא לפחות במשך שש שעות בשבוע, במהלך של מינימום ארבעה ימים בשבוע ולמשך שלושה שבועות. לשם השוואה, קבוצה אחרת של אבות קיבלו כיסא תינוק ועברו הדרכה איך לשחק עם התינוק שלהם בזמן הישיבה בכיסא. אצל האבות שנשאו את התינוקות במנשא, נצפתה תגובה רגישה יותר לאיתותים של תינוקותיהם, כלומר הם נרשמה תגובה חזקה יותר באמיגדלה שלהם.

אב מחליף חיתול לתינוק, צילום: Getty Images

עד מעל הראש

זה שאוקסיטוצין, הורמון האהבה, משתולל אצל נשים בלידה, בהנקה ובטיפול בתינוק זה דבר ידוע וברור. זה הרי ההורמון שגורם לאמא לגלות רגישות, חום ואהבה לתינוק. ומה עם אבא? גם אצל אבות טריים האוקסיטוצין פעיל ועולה לאחר הלידה, עד לאותן רמות של האם. מחקרה המופלא של פרופסור רות פלדמן גילה כי ככל שהגברים מחבקים את התינוקות ופעילים יותר באופן פיזי איתם, כך עולה רמת האוקסיטוצין, ובהתאמה עד לרמת האוקסיטוצין של אמא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר