רבים מההורים חושבים שרק בחורף יש להשגיח על הילד מפני מחלות כמו צינון ושפעת, ובתקופת הקיץ, במזג האוויר החם, תהיה להם אתנחתא מלקיחת ימי מחלה וטיפול בילדים חולים בבית.
אבל, המציאות לפעמים הפוכה וגם העונה החמה מובילה הורים רבים לרופא הילדים עם תלונות על שלשולים, הקאות, דלקות אוזניים והתייבשויות. כדי להיערך ולהימנע מהמצב המעיק, בעיקר בזמן שכולם רוצים לצאת לחופשה, הכירו את הסיבות ומחלות הקיץ הנפוצות בקרב ילדים:
חיידקים במגרשי משחקי הילדים
ילדים רבים מעבירים את חודשי הקיץ במגרשי המשחקים, גני השעשועים וארגז החול. בעקבות החום, הלחות והחוסר בהיגיינה באזורים ציבוריים אלה, נוצר מצב של חממת חיידקים שמשגשגת ומועברת לילדים בזמן שהם עסוקים בלהשתעשע.
ילדים מבלים במזרקה // צילום: קוקו
צינון
צינון יכול להופיע גם בקיץ כיוון שהוא נגרם כתוצאה מווירוסים אשר יכולים להתרבות במקומות סגורים. אם הילדים מבלים זמן רב ממוזגים וללא אוורור, יכול להופיע צינון שיתבטא בין השאר בנזלת, כאבי ראש, כאבי גרון וכדומה. בדרך כלל הצינון יחלוף מעצמו.
דלקות אוזניים
בימים בהם הילדים בחופש ויוצאים לבלות וליהנות בים ובבריכה, קיימים הרבה מקרים של חדירת מים לאוזן, וכתוצאה מכך, היווצרות של דלקות אוזניים מכאיבות ולא נעימות. ניתן למנוע את התופעה בעזרת שימוש באטמים בזמן השהות בתוך המים.
בילוי בחוף הים // צילום: יהושע יוסף
התייבשויות, סחרחורות וכאבי ראש
בגלל החום הכבד וחוסר ההקפדה על שתייה מרובה של מים, ישנם הרבה מקרים של התייבשויות של ילדים. יש לשים לב לכמויות השתייה שהילד צורך (מומלץ כ- 6 כוסות מים ביום), ולצבע במתן השתן. במידה ויש חשש להתייבשות, יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם.
מחלות ויראליות וקלקולי קיבה
כאבי בטן, שלשולים והקאות הם תופעות נפוצות בחום הכבד, ונגרמות על ידי מחלות ויראליות שמועברות בזמן בילוי הילדים בקייטנה, בריכה, ג'ימבורי ועוד. גם זיהומים במערכת העיכול הם שכיחים למדי, בגלל נטייתם של מאכלים שונים להתקלקל בחום וללא קירור מספק ורציף.
ילד בקייטנה // צילום: עמי שומן
הקשר שבין תזונה למחלות
חשוב לזכור שמערכת החיסון של תינוקות וילדים צעירים עדיין מתפתחת ולומדת להתגונן מפני גורמי מחלותחיצוניים.
70% מהמערכת החיסונית של התינוק נמצאת לאורך מערכת העיכול, ולכן יש קשר הדוק בין המזון שאנו אוכלים ובין היכולת להתגונן מפני מחלות.
תזונה בריאה ומזינה היא חלק הכרחי בחיזוק המערכת החיסונית לכן מומלץ לצרוך תפריט עשיר בירקות, פירות במתינות, ומזונות עם אחוז חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה.
מחסור בחלבון בקרב ילדים עלול להוביל לתפקוד ירוד של המערכת החיסונית ולפגיעה בגדילה ובהתפתחות תינוקות. לכן, חשוב לכלול בארוחות רכיבים כגון: בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב, יחד עם קטניות כגון: עדשים, חומוס וסויה.
חיזוק מערכת החיסון מתחיל למעשה כבר משלב הלידה. חלב אם מכיל עשרות רבות של רכיבים התורמים להגנה החיסונית של התינוק כגון חומרים אנטי-מיקרוביאלים, נוגדנים, חלבונים נוגדי דלקת, אוליגוסכרידים ועוד.
במסגרת סקר מקיף שערכנו בחברת אבוט, שאלנו את האימהות מה הן עושות על מנת לשמור על המערכת החיסונית של התינוק, כ-80% מהאימהות העידו כי תזונה טובה חשובה להן בכל הקשור לבריאות תינוקם.
ילדים אוכלים // צילום: Getty Images
תפריט לדוגמה:
כדי לדעת אילו מזונות ומינונים של ארוחות כדאי להכין לפעוטות, צירפנו תפריט לדוגמה שמתאים לתינוקות החל מגיל שנה ומכיל את הרכיבים המומלצים לחיזוק המערכת החיסונית:
בוקר: הנקה או לחילופין תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות). כמו כן, ניתן להגיש לפעוט את תרכובת המזון בכוס ולא בבקבוק, או חצי כוס חלב עם שתיים-שלוש כפות דגני בוקר מלאים (ללא תוספת סוכר).
ארוחת עשר: חצי כריך מלחם מלא עם כף גבינה/אבוקדו/טחינה/טונה, חצי עגבנייה חתוכה, וחצי כוס פרי חתוך לקוביות.
צהריים: כוס מרק ירקות עשיר בקטניות ובשיבולת שועל, שמוסיפה לו סמיכות ומרקם עשיר, יחד עם 40 גרם עוף. ניתן להגיש את המרק על 4 כפות קוסקוס.
אפשרות נוספת: שתי קציצות, לקט ירקות מבושלים, ושלוש-ארבע כפות אורז מלא.
ארוחת ארבע: צלוחית פירות העונה חתוכים או חצי גביע יוגורט עם פרי חתוך וכפית טחינה גולמית
ערב: חצי ביצה קשה, שתי כפות גבינה, שתי כפות פתיתים מקמח מלא או קציצת ירק ושתי כפות סלט ירקות.
הכותבת היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק גולד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו